VIDEO BACALAUREAT 2014 Lecţia pentru proba de testare a cunoştinţelor de limbă străină, la Adevărul Live

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Alina Voiculescu, profesoară de Franceză la Colegiul Naţional „Sfânta Sava” FOTO Dorin Constanda
Alina Voiculescu, profesoară de Franceză la Colegiul Naţional „Sfânta Sava” FOTO Dorin Constanda

Lecţiile video pentru probele orale de la Bacalaureat 2014, din cadrul campaniei „Adevărul te meditează şi te premiază”, au continuat azi, cu lecţia de pregătire pentru proba de verificare a competenţelor de comunicare într-o limbă de circulaţie internaţională.

Cele mai importante declaraţii: 

Alina Voiculescu: Vreau să le spun elevilor că ei trebuie să susţină obligatoriu o limbă de circulaţie internaţională. Ei pot alege fie o limbă pe care au studiat-o la şcoală la Limba 1, de cele mai multe ori fiind engleza, sau la Limba 2, franceză, germană sau ce s-a studiat la şcoală. Însă ei pot alege şi o limbă pe care au studiat-o ca opţional, cum ar fi Limba Japoneză.

Structura este aceeaşi pentru toate limbile străine.

Probele pe care le vor suţine sunt proba de înţelegere a unui text audiat (timp efectiv de lucru 20 de minute), proba scrisă – proba de înţelegere a unui text scris şi proba de producere a unui text scris- timp efectiv 120 de minute.

Urmează proba orală care va fi în altă zi, în funcţie de programarea comisiei.

La prima proba. Înţelegerea textului audiat, se vor asculta două documente. Unul scurt de apropae două minute şi unul mai lung de trei-patru minute. Pentru ambele documente vor fi două ascultări. Înainte de prima ascultare, candidaţii au câteva minute pentru a citi întrebările, lucru care i ajute să anticipe tema sau anumite informaţii şi pot face anumite ipoteze. 

Dacă ei citesc foarte bine întrebările, vor putea urmări şi răspunsurile la întrebări. 

Este un test grilă simplu, cu un singur răspuns corect.

La finalul acestei probe, nivelul de competenţă se va acorda în funcţie de punctajul obţinut. 

Modalitatea de punctare

0 – 10 puncte – nu este niciun nivel

11 – 30 puncte – A1

31 – 60 puncte -  A2

31 - 80 puncte - B1

81 – 100 puncte – B2

Proba scrisă este împărţită în două, proba de înţelegere a textului scris

Are două texte, un text informativ şi unul argumentativ. Majoritatea textelor sunt articole de presă. Ei trebuie să citească cu atenţie textul, să răspundă la întrebări. Întrebări de tipul adevărat sau fals şi justificare cu un paragraf din text sau o frază.

Ca să obţină punctajul maxim pe acest subiect trebuie să găsească răspunsul corect şi justificarea corect, altfel nu poate să obţină punctaj.

De unde este preferinţa către Limba Engleză?

Mihaela Danga, Centrul de pregătire pentru BAC: Eu cred că răspunsul este foarte complex. Să nu uităm că Limba Engleză atragă de foarte mulţi ani. Această limbă este de regulă prima pe care o învaţă. De asemenea, sunt mulţi elevi care vor să studieze engleza pentru că este o limbă cunoscută de multă lume. Nu pot spune că este mai uşoară, dar pentru cine vrea să să se folosească de limba asta la un nivel cât mai ridicat nu putem vorbi că este uşoară. Cred că este o limbă fără de care au înţeles mulţi elevi că nu se poate să lucreze într-un loc bine plătit.

Oana Crăciun: Cei care au obţinut certificate de limbi străine pot depune certificate la Comisie şi pot să nu mai dea aceste examen pentru că se echivalează.  

Alina Voiculescu: Este important ca elevii să îşi dea seama şi de tonul folosit în textele examenului.

Şi la finalizarea acestei probe, nivelul de competenţă se stabileşte în funcţie de acelaşi punctaj.

Tot la proba scrisă, nu există subiect separat de gramatică, însă sunt analizate şi aceste probleme. 

Cum să îşi împartă timpul?

Ar fi indicat să le redacteze în ordine. Pe ciornă ar fi recomandat să îşi noteze câteva idei, iar redactarea să o facă pe foaia de examen. 

Să aibă grijă la vocabularul folosit, să nu folosească cuvinte apropiate de limba maternă.

Proba orală

Elevul are dispoziţie 20 de minute să se pregătească, în bancă, şi 10-15 minute pentru a prezenta subiectul în faţa comisiei.

Al doilea subiect poate fi o descriere, unde trebuie să expună cu precizie nişte elemente, la povestiri trebuie să aibă grijă la timpuri, discursul trebuie să fie foarte clar.

Al treilea subiect, este un alt subiect de argumentare. Temele sunt inspirate din experienţa lor, numai că ei trebuie să respecte aceeaşi structură ca la subiectul anterior.

La proba orală, în afară de nivelul de limbă străină pe care îl, pe lângă modul în care îşi exprimă ideile, contează şi felul în care interacţionează cu examinatorii.


BAC2013 Limba Franceza Audio Text Model Subiect

BAC2013 Limba Franceza Audio Text Model Barem

BAC2013 Limba Franceza Scris Model Subiect

BAC2013 Limba Franceza Scris Model Barem

BAC2013 Limba Franceza Bilet Oral Model Subiect

BAC2013 Limba Franceza Bilet Oral Model Barem

Lecţia menită să-i ajute pe tineri să se pregătească pentru proba de verificare a competenţelor de comunicare într-o limbă străină va fi susţinută de profesoara de Franceză Alina Voiculescu, de la Colegiul Naţional ”Sf. Sava” din Capitală, care se va afla în platoul Adevărul Live, de la ora 12.00

Ieri am demarat lecţiile video pentru probele orale de la Bacalaureat 2014.

Deşi nu se pun note, elevii trebuie să fie pregătiţi pentru o discuţie faţă în faţă cu profesorii examinatori, care le vor testa competenţele de comunicare la Română, într-o limbă străină, dar şi competenţele digitale.

Miercuri, de la ora 14.00, la Adevărul Live, profesoara Iulia Pop, de la Colegiul Naţional „Sf. Sava” din Capitală a susţinut lecţia video pentru proba orală la Limba şi literatura română.

Lecţii de consiliere pentru Bac 

Începând de luni, 14 aprilie, şi până la sfârşitul lunii iunie, vor fi disponibile pe platforma Bacalaureat 2014, integrată în secţiunea Educaţie de pe adevarul.ro, 40 de lecţii video. 

Profesori de la licee de top din Bucureşti le vor arăta elevilor cum trebuie rezolvate subiectele de la examen şi ce ar trebui să înveţe.

Până acum, în cadrul acestei campanii am prezentat patru lecţii video de consiliere pentru cei care se pregătesc de Bacalaureat, pe lângă lecţiile video destinate probelor de la Română şi Matematică

De asemenea, la Adevărul Live vor fi şi lecţii video destinate pregătirii pentru toate probele orale şi pentru proba scrisă la alegere.

Meditaţii video pentru Evaluarea Naţională

Elevii de clasa a VIII-a vor putea găsi în secţiunea Educaţie de pe adevarul.ro şapte lecţii video, de la sfârşitul lui aprilie şi până la finalul lunii mai. Două dintre acestea vor fi de pregătire teoretică pentru cele două probe (Română şi Matematică) şi cinci de consiliere, de la pregătirea psihică pentru primul examen naţional serios până la completarea corectă a fişei de înscriere la liceu şi alegerea profilului liceului.

Consiliere pentru elevi

Dintre cele 40 de lecţii de pe adevarul.ro, 10 vizează partea de consiliere şi sunt oferite de specialişti care au lucrat cu liceeni în anii trecuţi şi care i-au ajutat să promoveze cu succes testele naţionale. Consilierii le vor spune elevilor cum să se organizeze ca să înveţe toată materia, cum să facă faţă stresului, cum să comunice cu profesorii şi cu părinţii sau cum să se pregătească psihic şi fizic pentru a face faţă unei lungi perioade de examene.

Marele premiu: 1.000 de euro

În cadrul acestei campanii, Adevărul a pregătit şi o serie de premii pentru elevi.

Pentru a participa, trebuie să accesaţi acest link şi să vă înscrieţi în secţiunea Bacalaureat 2014 pe adevarul.ro cu un eseu motivaţional pe tema “Care este visul tău?”, să strângeţi cât mai multe like-uri şi share-uri şi, astfel, puteţi câştiga premii Biocebral ce vă vor da energie pe toată perioada examenelor, dar mai ales marele premiu în valoare de 1000 Euro!

Dorim participanţilor mult succes şi mult spor la învăţat!


Pe aceeaşi temă:

BACALAUREAT 2014 A patra lecţie la Matematică, pentru profilul Tehnologic, la Adevărul Live

BACALAUREAT 2014 A treia lecţie la Matematică, pentru profilul Ştiinţele Naturii, la Adevărul Live

BACALAUREAT 2014 A doua lecţie la Matematică, la Adevărul Live

BACALAUREAT 2014 Prima lecţie video la Matematică: cum pot fi evitate cele mai comune greşeli în rezolvarea exerciţiilor

BACALAUREAT 2014 Prima lecţie de consiliere: „Un copil încurajat să-şi găsească chemarea e un adult de succes”

BACALAUREAT 2014 A doua lecţie de consiliere: „Ar trebui să existe şcoli pentru părinţi”

BACALAUREAT 2014 VIDEO A treia lecţie de consiliere: La şcoală, profesorii iau locul părinţilor elevilor

BACALAUREAT 2014 A patra lecţie de consiliere despre frica de eşec şi orientarea în carieră, la Adevărul Live

VIDEO BACALAUREAT 2014 Prima lecţie de Română cu profesoara Iulia Pop de la Colegiul „Sf. Sava“, la Adevărul Live

VIDEO BACALAUREAT 2014 A doua lecţie la Română, despre eseul literar, la Adevărul Live

VIDEO BACALAUREAT 2014 A treia lecţie la Română, pentru elevii de la Real, la Adevărul Live

VIDEO BACALAUREAT 2014 A patra lecţie la Română, pentru elevii de la Real, la Adevărul Live

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite