VIDEO BAC 2014 Elevii intră de luni în examenele scrise de la Bacalaureat. Sfaturi pentru elevi: „Fără emoţii!”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ultimele pregătiri înainte de examenele scrise de la Bac 2014    FOTO:  David Muntean
Ultimele pregătiri înainte de examenele scrise de la Bac 2014    FOTO:  David Muntean

Astăzi, la Adevărul Live, s-a discutat despre campania „Adevărul te meditează şi te premiază”, în ultima zi de lecţii pentru Bac 2014, dar şi despre prima probă scrisă la Bacalaureat, examenul la limba română de luni.

În platou a fost invitată profesoara de română Ecaterina Stanca, care va rezolva luni, de la ora 11.00, în direct, la Adevărul Live, subiectele la limba română de la Bacalaureat 2014, pentru ambele profiluri, uman şi real.

Alături de ea s-a aflat Simona David-Crisbăşanu, preşedintele Asociaţiei ROI, cei care au pus pe picioare proiectul Zburd-Educaţie prin coaching şi care au fost partenerii noştri în campania „Adevărul te meditează şi te premiază”, lansată la mijlocul lunii aprilie şi care s-a încheiat astăzi.


LIVE TEXT

Simona David-Cribăşanu dă sfaturi privind gestionarea emoţiilor. ”Trebuie să aibă timp să respire, să asculte o melodie sau să navigheze puţin pe Internet. Aceste mici pauze în procesul de recapitulare sunt foarte bune”. Cel mai bine ar fi ca recapitularea să fie făcută alături de un prieten sau de un coleg. 

Doamna profesoară Stanca vorbeşte despre o experienţă personală legată de acest subiect. Dumneaei în facultate a învăţat cu o prietenă pentru un examen şi au luat ambele nota 10. Ea spune totuşi că este foarte important ca cele două persoane să aibă sisteme de lucru similare. 

În aceste ultime zile, elevii trebuie să lucreze pe sinteze şi să îşi pregătească ideile principale. ”Toceala asta fără folos îi poate afecta din punct de vedere al emoţiilor. Aceste sinteze sunt benefice şi totul trebuie învăţat cu logică”, a declarat Stanca. ”La subiectul 1 e nevoie de un bagaj de cunoştinţe foarte solid şi copiii trebuie să fi făcut foarte multe teste pentru a şti la ce să se aştepte. Trebuie să citească cu foarte mare atenţie enunţul, ca să nu existe confuzii. Acestea îi costă scump”. 

Doamna Stanca spune că subiectele de la uman vor fi mai dificile decât cele de la real anul acesta. Subiectele vor fi făcute astfel încât să poată obţine note de trecere toţi elevii, dar vor exista şi subiecte la care vor putea să răspundă numai elevii foarte bine pregătiţi. 

Stanca crede că cel mai bine ar fi ca elevii să poată alege între naraţiune şi descriere, deoarece toţi elevii au ”alte tipuri de fantezie”. Unii sunt mai pricepuţi la descriere, alţii la construirea poveştii. 

Simona David-Cribăşanu susţine că elevii au o problemă cu exprimarea. ”Elevii, chiar şi cei de la liceele foarte bune nu ştiu să îşi exprime gândurile şi ideile”. Ea spune că examenul la limba română ar trebui să îi ajute din acest punct de vedere. Faptul că nu li se explică elevilor la ce le sunt utile orele de limba română le face rău elevilor. 

adevarul live bacalaureat foto david muntean

Stresul este creat şi de frica de eşec, mai spune preşedintele Asociaţiei ROI. David-Cribăşanu spune că elevii trebuie să ţină minte că examenul se poate da şi într-o altă sesiune şi că nu trebuie să se îngrijoreze foarte mult. 

Părinţii trebuie să îi înconjoare pe copii cu dragoste. ”Părinţii de multe ori se recunosc şi vor reuşite pe care nu le-au avut ei pentru copiii lor. Copiii în schimb cred că dacă iau o notă mică vor primi mai puţină susţinere din partea familiei. Este foarte importantă grija părinţilor de a nu pune presiune mai mare pe liceeni”; a explicat David-Cribăşanu. 

Simona David-Cribăşanu spune că elevii foarte buni ar putea avea senzaţia că trebuie să renunţe, deoarece frica de a nu reuşi îi copleşeşte. ”Emoţia are şi ea un rol constructiv într-un fel, dar ne permite să ne pregătim şi ne dă un imbold. Dar noi controlăm emoţiile, nu emoţiile ne controlează pe noi”. 

Stanca susţine că s-a întâlnit des cu această problemă, dar spune că planificarea este foarte importantă. ”În momentul în care eu am studiat tot, nu am de ce să nu mă duc liniştit la examen. Este foarte important ca elevii să fie înconjuraţi de energie pozitivă din toate direcţiile. Este foarte important să ai încredere şi în ce ştii”.  

Profesoara mai vorbeşte şi despre cât de important este timpul verbelor atunci când se cere definirea perspectivei. ”Eu le-aş recomanda să ia creionul şi să sublinieze pe text cuvintele cheie - repere spaţiale şi temporale, detalii semnificative, personajele”. Uneori poate fi o problemă cu răbdarea, elevii necitind textele până la capăt. Fixarea dimensiunii spaţiale se face foarte uşor, spune doamna Stanca. În examen sunt numeroase întrebări ce ţin de teorie, unele noţiuni fiind predate încă din clasa a VIII-a. Este foarte important ca elevii să ţină cont şi de răspunsurile de la cerinţele anterioare, care îi pot ajuta în anumite situaţii. 

De asemenea, elevii trebuie să reţină poeziile în cazul în care vor avea de realizat un eseu cu tema şi viziunea despre lume. Mai mult, copiii trebuie să dea argumente pertinente cu citate din text. Eseul trebuie să fie o sinteză a lucrurilor care i-au impresionat pe ei la respectiva poezie. 

”Elevii nu mai folosesc virgula. Am foarte mari probleme cu acest lucru”, spune profesoara, explicând că se pot pierde foarte uşor puncte din această cauză. Şi caligrafia este problematică în cazul noilor generaţii, obişnuite să scrie mai mult în mediul digital.

Liceenii trebuie să gândească că bacalaureatul nu este un ”bau-bau”, ci o treaptă către viaţa la care visează, spune David-Cribăşanu. Ea înţelege lipsa de interes a elevilor, doarece ”nimeni nu mai ştie, la vârsta noastră, ce este un verb tranzitiv sau intranzitiv şi nu ştiu cui îi foloseşte. Trebuie schimbată această abordare”.

Doamna Stanca vorbeşte despre piesele de teatru sau de filme. ”Elevii trebuie să ţină cont că regizorii au libertate şi fac anumite adaptări care nu se găsesc în operele literare”, spune ea. 

Simona David-Cribăşanu spune că elevii trebuie să îşi facă o hartă mentală înainte de examene şi să îşi planifice. ”O notă de trecere vei lua şi dacă iei opt, nu zece, nu este nicio dramă”.


Ultima lecţie video de consiliere pentru Bac din cadrul campaniei "Adevărul te meditează şi te premiază" a avut loc miercuri şi a pus în discuţie unul din elementele-cheie ale succesului la examene: motivaţia de a merge la şcoală. 

Campania a început luni, 14 aprilie, şi a oferit tinerilor atât lecţii teoretice, pentru toate materiile de la  examenul de Bacalaureat 2014, cât şi lecţii de consiliere, discutate cu antrenorii Zburd. Toate aceste lecţii rămân disponibile pe platforma Bacalaureat 2014, integrată în secţiunea Educaţie de pe adevarul.ro,. În total, este vorba de peste 40 de lecţii video. 

Profesori de la licee de top din Bucureşti le-au arătat elevilor cum trebuie rezolvate subiectele de la examen şi ce ar trebui să înveţe.

De asemenea, la Adevărul Live au fost şi lecţii video destinate pregătirii pentru toate probele orale şi pentru proba scrisă la alegere.

Consiliere pentru elevi

Dintre cele 40 de lecţii de pe adevarul.ro, 10 au vizat partea de consiliere şi sunt oferite de specialişti care au lucrat cu liceeni în anii trecuţi şi care i-au ajutat să promoveze cu succes testele naţionale. Consilierii le-au spus elevilor cum să se organizeze ca să înveţe toată materia, cum să facă faţă stresului, cum să comunice cu profesorii şi cu părinţii sau cum să se pregătească psihic şi fizic pentru a face faţă unei lungi perioade de examene.

Marele premiu: 1.000 de euro

În cadrul acestei campanii, Adevărul a pregătit şi o serie de premii pentru elevi. Rămâne încă deschis concursul pentru marele premiu de 1.000 de euro, pentru care elevii silitori se pot înscrie până la finele lunii iulie, după afişarea rezultatelor de la examenul de Bac 2014

Pentru a participa, trebuie să accesaţi acest link şi să vă înscrieţi în secţiunea Bacalaureat 2014 pe adevarul.ro cu un eseu motivaţional pe tema “Care este visul tău?”, să strângeţi cât mai multe like-uri şi share-uri şi, astfel, puteţi câştiga premii Biocebral ce vă vor da energie pe toată perioada examenelor, dar mai ales marele premiu în valoare de 1000 Euro!

Dorim participanţilor mult succes şi mult spor la învăţat!


Pe aceeaşi temă:

BACALAUREAT 2014 A patra lecţie la Matematică, pentru profilul Tehnologic, la Adevărul Live

BACALAUREAT 2014 A treia lecţie la Matematică, pentru profilul Ştiinţele Naturii, la Adevărul Live

BACALAUREAT 2014 A doua lecţie la Matematică, la Adevărul Live

BACALAUREAT 2014 Prima lecţie video la Matematică: cum pot fi evitate cele mai comune greşeli în rezolvarea exerciţiilor

BACALAUREAT 2014 Prima lecţie de consiliere: „Un copil încurajat să-şi găsească chemarea e un adult de succes”

BACALAUREAT 2014 A doua lecţie de consiliere: „Ar trebui să existe şcoli pentru părinţi”

BACALAUREAT 2014 VIDEO A treia lecţie de consiliere: La şcoală, profesorii iau locul părinţilor elevilor

BACALAUREAT 2014 A patra lecţie de consiliere despre frica de eşec şi orientarea în carieră, la Adevărul Live

BACALAUREAT 2014 Despre adevăratul rol al şcolii, la Adevărul Live

VIDEO BACALAUREAT 2014 Prima lecţie de Română cu profesoara Iulia Pop de la Colegiul „Sf. Sava“, la Adevărul Live

VIDEO BACALAUREAT 2014 A doua lecţie la Română, despre eseul literar, la Adevărul Live

VIDEO BACALAUREAT 2014 A treia lecţie la Română, pentru elevii de la Real, la Adevărul Live

VIDEO BACALAUREAT 2014 A patra lecţie la Română, pentru elevii de la Real, la Adevărul Live

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite