VIDEO Adevărul Live: Generaţia „Piticot“ se pregăteşte pentru viaţa de apoi. Psihologul Mihai Copăceanu: „Morala creştină se poate învăţa în afara şcolii”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Copiii care învaţă la grădiniţele de stat din România participă, pe lângă orele de „colorat în contur“ şi la lecţii de religie, unde învaţă să spună rugăciuni, dar şi ce-i aşteaptă dacă exagerează cu „prostioarele“. Am vorbit despre utilitatea religiei la grădiniţă, la Adevărul Live, cu Gheorghe Dogaru, inspector şcolar pentru disciplina religie, Mihai Copăceanu, psiholog, şi Daniel Bîlbă, absolvent de Teologie şi Filosofie.

Gheorghe Dogaru: Preoţii nu predau. Noţiunile de religie în grădiniţă sunt introduse printr-un parteneriat educaţional dintre grădiniţă şi Patriarhie. (...) Copilul din ziua de astăzi nu este o problemă, el este un rezultat, problema sunt părinţii. Ce se întâmplă în şcoală până ajunge la părinte e ca un telefon fără fir.

Mihai Copăceanu: Debutul nevrozelor vin din această perioadă de creştere. Expunerea unor scene de violenţă maximă, cum ar fi povestea Sfintei Filofteia care este omorâtă de tatăl ei, afectează dezvoltarea şi încrederea de sine a acestor copilaşi.

Daniel Bîlbă: Riscul este că aceşti copii ajung să se simtă vinovaţi pentru ceva pentru care nu sunt responsabili. (...) Eu am fost surprins să citesc basme româneşti unde personajele sunt decapitate, spre exemplu.

Gheorghe Dogaru: Prin cunoaştere, copilul are deprindere. Preotul le-a explicat ce înseamnă să facă metanie şi doi copii (arată către o imagine de pe ecran cu doi copii făcând metanie) au imitat ce a arătat preotul. (...) Ora de religie din grădiniţă nu vine la propunerea educatoarei sau a directoarei, ci ca un opţional propus de părinţi.

Generaţia „Piticot“ se pregăteşte pentru viaţa de apoi! E bine ca religia să fie studiată la grădiniţă?

Daniel Bîlbă: Biserica are interes ca aceşti tineri să ajungă bine documentaţi, dar nu cred că este în interesul Bisericii să forţeze nota.

Gheorghe Dogaru: ASUR nu a avut ce demonstra, fotografiile sunt reale, dar nu au avut ce demonstra. Eu dacă apar cu un pahar cu alcool în mână, înseamnă că sunt beţiv?

Gheorghe Dogaru: La trei ani, copilul are caracterul format, formarea caracterului se face din prima zi de la naştere.

Mihai Copăceanu:  Nu pot fi acord, dacă îi sunt induse nişte lucruri... Dacă preoţii nu au cunoştinţe de psihologie a copilului nu văd ce caută în grădiniţe.

Gheorghe Dogaru: Ei nu vin să predea, ci să marcheze un eveniment, o sărbătoare.

Mihai Copăceanu: Dacă vorbim de formarea moralei creştine, asta se poate face în afara şcolii.

„Îngerii zboară printre planete, sfinţii nu

 

Diana Dan, mamă: Copilul meu este elev la clasa pregătitoare, adică are şase ani, nu sunt de acord cu religia în şcoală. Religia nu ar trebui predată, ar trebui să li se povestească ce presupune religia, dar, în momentul în care în manualele de religie sunt lecţii despre cum se spală mortul, nu pot fi niciodată de acord cu aşa ceva. Ar fi cu totul altceva dacă învăţau istoria religiilor.

Gheorghe Dogaru: Nu există o asemenea lecţie (despre cum se spală mortul - n.r.) în manualul de religie.

Diana Dan: De ce religia nu se poate preda în prima sau în ultima oră de curs, astfel încât părinţii să poată opta dacă copiii lor să participe la oră?

Gheorghe Dogaru: Profesorul care predă religie este încadrat cu normă, care nu se poate face numai din prima şi ultima oră, ar ieşi numai 10 ore, ori el are 18 ore în norma săptămânală. În lege scrie că părinţii pot opta să nu îşi trimită copiii la aceste ore.

Diana Dan: Eu sunt creştină ortodoxă, duc copilul la Biserică. Copilul meu m-a întrebat dacă îngerii şi sfiinţii zboară printre planete...

Gheorghe Dogaru: Sfiinţii nu apar cu aripi în icoane, îngerii au aripi, deci pot zbura.

11 preoţi predau religie în Bucureşti

Gheorghe Dogaru:  Sunt şapte preoţi care predau în învăţământul gimnazial şi patru care predau la liceu, deci 11 cadre didactice din Bucureşti sunt preoţi.


Fie că sunt introduse la propunerea educatoarelor, fie ca urmare a recomandării unei biserici parohiale din apropierea grădiniţei, orele de religie nu sunt o noutate pentru majoritatea preşcolarilor.

În timp ce reprezentanţii Bisericii Ortodoxe Române laudă iniţiativa de a-i familiariza pe copii cu morala creştină şi pildele biblice, membri ai societăţii civile critică lecţiile de religie, spunând că preşcolarii nu sunt încă pregătiţi pentru a asimila corect valorile creştine ori că aceste cursuri au un caracter discriminatoriu.

Patriarhul Daniel crede că „prezenţa disciplinei Religie in sistemul de invaţamânt public nu reprezintă o inovaţie sau un model românesc, ci un act de dreptate bazat pe cultura românească europeană şi o necesitate permanentă in procesul nobil de formare moral socială al elevilor.“

Despre cum este predată religia la grădiniţă, de ce ar trebui să înveţe preşcolarii despre Dumnezeu şi despre cât de independentă este viaţa morală de exigenţele religiei am vorbit cu inspectorul şcolar pentru disciplina religie Gheorghe Dogaru, cu psihologul Mihai Copăceanu şi cu vicepreşedintele Institutului European de Training şi Studii Multiculturale, Daniel Bîlbă.
 

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite