Unu din doi studenți abandonează studiile. Ce spune ministrul Educației, Ligia Deca

0
Publicat:

Fenomenul abandonului școlar atinge cote înalte atât în preuniversitar, cât și în învățământul universitar. Unu din doi studenți nu mai ajunge să-și termine studiile. Cum vede rezolvarea problemei ministrul Ligia Deca.

Ligia Deca, ministrul Educației, Foto: UN Foto
Ligia Deca, ministrul Educației, Foto: UN Foto

Nu întotdeauna tinerii renunță la studii, este de părere Deca: ”Uneori, merg pe altă variantă de program. Aici cred că putem îndrepta lucrurile printr-o mai bună consiliere în timpul liceului. Consiliere profesională și vocațională. Elevii trebuie să înțeleagă foarte bine care sunt programele universitare care li se potrivesc. Aici, acea recomandare pe care consilierul școlar împreună cu dirigintele o vor face la sfârșitul liceului cred că va ajuta mult, împreună cu portofoliul educațional”.

Mai sunt și alte lucruri care apropie învățământul superior de piața muncii, a mai spus ministrul. ”De exemplu, va exista pentru fiecare universitate un plan managerial care trebuie să includă și cerințele pieței muncii pentru programele oferite și bazinul de recrutare din zona liceului de unde speră să-și aducă studenții. De asemenea, avem creionate în lege un sistem de urmărire al parcursului profesional al absolvenților. Care ne permite să vedem cât de eficiente sunt anumite programe în a insera absolvenții lor în piața muncii. Asta nu înseamnă că trebuie să fie o aliniere de 100%, Pot fi absolvenți de Filosofie care să fie excelenți într-o agenție de marketing pentru că sunt foarte creativi”, a explicat ministrul.

Ideal ar fi să-i vedem angajați măcar la nivelul de învățământ pe care-l absolvă. ”Și, cât de cât, ântr-o zonă apropiată de cea pentru care s-au pregătit”.

Mai mult, în lege, a mai spus ministrul, avem o noutate adusă de politicile europene și anume microcertificările: ”Ele reprezintă recunoașterea unor perioade mai scurte de învățare, dar se pot însuma până la nivelul în care să avem un parcurs de formare continuă adecvat schimbărilor în piața muncii. Spre exemplu, un absolvent de masterat care, la un moment dat, vrea să schimbe locul de muncă poate să facă 2-3 cursuri de acest tip și, în ritmul lui, să meargă într-o altă zonă economică”, a conchis ministrul.

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite