Cum vrea Ministerul Educației să stopeze fenomenul doctoratelor plagiate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministrul Educației, Ligia Deca, a explicat într-un interviu pentru adevărul că noile legi ale Educației prevăd un nou de prevenire privind abaterilde de la integritate în scrierea lucrărilor de doctorat, urmând să fie înființat o platformă naționale, unde tezele de doctorat vor fi publicate cu trei luni înainte de susținere. 

FOTO Arhivă Adevărul
FOTO Arhivă Adevărul

„O altă noutate în ceea ce înseamnă parcursul de obținere a diplomei de doctor este că înainte de susținerea tezei, trei luni, teza va sta în transparență. Va fi o platformă națională unde toate tezele vor fi publice. Cine dorește să le consulte, cine crede că sunt suspiciuni, poate sesiza acest lucru, iar aceste sesizări sunt obligatoriu la dosar penntru susținere. Înainte de susținerea în comisia de doctorat, teza trebuie să stea trei luni în transparență”, a explicat Deca cu privire la legile Educației. 

Ministrul a mai explicat că astfel ar fi vorba de trei filtre prin care ar trebui să treacă tezele: opinia publică, universitatea și CNATDCU. „În momentul în care CNATDCU primește dosarul, îl primește împreună cu raportul de similitudini, cu eventualele sesizări, cu teza și dacă consideră că are motive să invalideze o teză, o poate trimite înapoi la Universitate”, a mai explicat Ligia Deca. 

Totodată, ministrul a explicat că în cazul unor nereguli vor fi sancționați atât cei care au scris tezele de doctorat, cât și cei care ar fi trebuit să verifice, astfel încât să nu existe nereguli. 

„Dacă CNATDCU are alt punct de vedere și constată încălcări ale integrității academice, poate impune măsurile pentru revocarea sau anularea diplomei de doctor și poate sancționa, nu numai pe cei care au comis abaterile, ci și pe cei care ar fi trebuit să verifice, vorbim de comisia de doctorat, de școala doctorală, putem vorbi despre capacitatea universoității de a propune noi locuri la doctorat”, a explicat Deca cu privire la prevenirea unor astfel de acțiuni. 

Ligia Deca a subliniat că va fi introdusă și obligația privind existența unor cursuri de scriere academică, indiferent de profilul urmat. 

„Ne propunem cursuri de scriere academică, de etică și integritate la toat nivelurile de învățământ superior pentru toate programele, în așa fel încât să nu mai ajungem până la nivel doctoral și să nu fi existat niște cursuri, indiferent de profil, vizavi de cum se face cercetare, cum se scrie o lucrare academică”, a mai explicat Deca.  

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite