Universitatea Vârstei a Treia, un proiect unic în România, pentru o senectute activă. Creatoarea Violeta Pușcașu: „A fost revelația vieții“

0
Publicat:

Pornit de la realitatea demografică a României, o profesoară din Galați a înființat prima universitate care are drept fundament nevoile românilor de vârsta a treia.

Violeta Pușcașu FOTO arhiva personală
Violeta Pușcașu FOTO arhiva personală

Violeta Pușcașu (60 de ani), profesor de Demografie și strategii de dezvoltare teritorială la Facultatea de Drept și Științe Administrative din Galați, este cea care a pus în practică conceptul Universității Vârstei a Treia (U3A) la Universitatea „Dunărea de Jos“, un proiect unic la nivel național.

Învăţarea pe tot parcursul vieţii, incluziunea socială, dialogul intergeneraţional, valorizarea şi valorificarea potenţialului uman sunt principalele obiective care au stat la baza iniţiativei-pionier lansate de Violeta Pușcașu la universitatea gălățeană.

Ideile nu au hotare

A intrat în învățământ acum 37 de ani și a parcurs toate treptele profesionale prin care poate trece un dascăl: educatoare, învățătoare, profesoară de geografie la gimnaziu, apoi la liceu, asistent universitar, lector, conferențiar și finalmente profesor universitar. Elevii și studenții săi au avut vârste cuprinse între 3 ani și până la peste 70 de ani.

Profesoara a povestit pentru „Weekend Adevărul“ cum i-a venit ideea să creeze Universitatea Vârstei a Treia la Galați: „Se leagă de disciplina Demografie, pe care începusem să o predau în 1996. Tot predând studenților mei, mi-am dat seama că numărul de vârstnici din România creștea constant. M-am întrebat atunci ce fac occidentalii care au aceeași problemă ca noi?“

În 2015 a mers la Liège (Belgia) prin programul Erasmus, iar un coleg i-a spus că are ore la Universitatea Vârstei a Treia. I-a stârnit curiozitatea și acolo a descoperit o structură cu 3.700 de studenți seniori, oameni între 55 și 95 de ani.

Pentru mine a fost revelația vieții. Nu înțelegeam prea bine conceptul și timp de un an am citit tot ce se putea citi pe internet despre acest fenomen numit Universitatea Vârstei a Treia“, povestește profesoara.

În 2016 a fost înființată Universitatea Vârstei a Treia la Galați FOTO Violeta Pușcașu
În 2016 a fost înființată Universitatea Vârstei a Treia la Galați FOTO Violeta Pușcașu

Conceptul este unul destul de vechi în Europa și a început în anii ’70 în Franța. A prins foarte bine în multe universități din Hexagon și ulterior s-a extins și în Belgia. Seniorii știu de la început că după absolvire nu vor obține o diplomă și nici o calificare valabilă pe piața muncii.

„Scopul era atunci de a readuce la școală oameni de vârsta a treia pentru a urmări în cadrul unui studiu care este efectul la nivel neuronal, comportamental. Francezii au deja o tradiție de 40 de ani în acest domeniu. Și în lume a explodat acest fenomen, dar s-a adaptat specificităților locale“, explică Violeta Pușcașu.

Modelul francez i s-a părut cel mai potrivit atunci pentru România, așa că, în toamna lui 2016, Universitatea Vârstei a Treia a prins contur la Galați.

„A fost șantierul vieții mele“

Profesorul universitar a pornit inițial cu o grupă de 167 de studenți seniori, pentru care a gândit un program de 10 module: drept, economie, istorie, artă, nutriție, inginerie, turism, filosofie, medicină, cultură și civilizație.

Pentru 2023 și 2024 s-au introdus și alte discipline, precum kinetoterapie, ortopedie, farmacie, finanțe, agricultură, religie, mediu, educație rutieră și drepturile omului. Vârstnicii puteau alege câte trei module pe semestru, în funcție de zona de interes a fiecăruia.

„A fost șantierul vieții mele. Am fost profesor, responsabil cu relațiile publice, secretară, telefonistă și umărul pe care au plâns cei care s-au înscris la aceste cursuri. Mă sunau la cele mai neașteptate ore ca să mă întrebe diverse lucruri“, povestește cu umor profesoara despre începutul Universității.

Violeta Pușcașu a avut în acei ani o revelație. Este nevoie și la vârsta a treia de educație, iar acest lucru se poate face, dar nu în formula clasică, deja consacrată.

„Este vorba despre o educație ce se adresează unui segment al populației care are alte așteptări, dar și o altă experiență de viață. Este o educație care le schimbă foarte mult din comportamentul față de ei, nu numai față de cei din jurul lor“, spune inițiatoarea proiectului.

Ulterior, sub îndrumarea ei, s-a deschis o universitate similară la Cluj-Napoca, iar conceptul a prins atât de bine, încât acum sunt trei universități pentru vârsta a treia în oraș.

Este bucuroasă pentru că seniorii își iau de la această formă de învățământ exact ce li se potrivește, iar în primii trei ani cât s-a aflat la conducerea Universității Vârstei a Treia la Galați se poate lăuda că a făcut mai multe decât francezii în câteva zeci de ani.

Momentul când seniori au absolvit Universitatea Vârstei a Treia FOTO Violeta Pușcașu
Momentul când seniori au absolvit Universitatea Vârstei a Treia FOTO Violeta Pușcașu

De pildă, la Drept a introdus în modul informațiile care îi interesau în mod deosebit pe vârstnici: cum își pot face testamentul, ce drepturi au cetățenii și cele ce țin de protecția consumatorului.

Modulele de medicină, nutriție și turism au fost, de asemenea, extrem de solicitate. Vârstnicii și-au dorit să știe diverse lucruri utile din stomatologie, urologie, geriatrie și chiar psihiatrie.

„Toate cursurile sunt interactive, cu o parte de predare și sesiuni de întrebări, pentru ca seniorii să își clarifice toate nelămuririle pe care le au pe un anumit subiect“, descrie Violeta Pușcașu curricula care a avut succes.

Formula de socializare perfectă

Un alt mare avantaj al conceptului de studii pentru seniori este interacțiunea dintre seniori de vârste diferite, care provin din medii diferite și cu niveluri diferite de educație.

„S-a creat un spirit de colegialitate între ei, iar apoi au mers mai departe și au înființat diferite grupuri sociale. Unora le plăcea să meargă în drumeții, iar o dată s-au dus pe jos până la Mănăstirea Putna, alții și-au făcut club de lectură, în timp ce altora le plăcea să gătească“, descrie profesoara atmosfera și legăturile care s-au creat în jurul Universității.

Pe lângă cursurile obișnuite, la Galați venea să țină prelegeri o dată pe lună o persoană cunoscută, în cadrul conferințelor U3A, care să îi inspire pe cursanții seniori. Au venit, de pildă, Alexandru Mironov, Pavel Chirilă, Uca Marinescu- exploratoarea care a fost la Polul Nord și mulți alții.

În spatele succesului de care se bucură acum Universitatea Vârstei a Treia din Galați stau multă pasiune, muncă și nopți nedormite.

Violeta Pușcașu are multe dosare cu notițe, scheme și schițe, iar răsplata a venit chiar de la seniori: „Mi-au spus de multe ori că le-am schimbat viețile nu numai lor, dar și familiilor lor, pentru că atunci când vârstnicul e bine, nu mai stă trist la geam, se schimbă totul“.

Un alt amănunt deloc de neglijat este că marea majoritate a cursanților seniori au studii superioare, iar reîntoarcerea la școală a fost pentru ei ceva ce așteptau de mult timp.

„Majoritatea politicilor sociale la noi se orientează către cei cu pensii mici, dar statistic aceștia sunt mai puțin de un milion în România. Majoritatea pensionarilor, peste trei milioane de oameni, nu au numai nevoi de bază, ci au și alte nevoi: sociale, relaționale, spirituale, culturale. Pentru ei nu există nimic în țară. Fiecare se descurcă cum poate“, remarcă profesoara cu tristețe.

Școala pentru seniori și cele 10 lecții de viață

Violeta Pușcașu a deschis, de asemenea, în 2021, o Școală pentru Seniori online, unde îi învață pe vârstnicii din toată țara cum să se pregătească pentru bătrânețe.

„Experiența mea de la U3A mi-a arătat că parte din nereușita unei vârste a treia confortabile și sigure se datorează faptului că nu anticipăm și nu ne pregătim pentru asta înainte de pensionare“, explică profesoara.

Îi învață pe vârstnici 10 lecții de viață după care să se ghideze ca să le fie bine la bătrânețe, pornind de la filosofia de viață până la raportarea la cei dragi, dependențele afective, despre sănătate, călătorii și alte hobbyuri, dar și modalități practice de a-și ușura viața odată cu înaintarea în vârstă.

Violeta Pușcașu predă acum la Școala pentru Seniori FOTO arhiva personală
Violeta Pușcașu predă acum la Școala pentru Seniori FOTO arhiva personală

De pildă, e necesar să se întrebe dacă locuința în care stau va fi ceea ce le trebuie când se retrag din activitate. Dacă stau într-un bloc, la etajul 4, le va fi din ce în ce mai greu să urce și să coboare zilnic sute de trepte, iar asta le va afecta sănătatea la un moment dat.

Prin urmare, chiar dacă vor avea parte de un anumit disconfort, soluția este să se mute într-un apartament la parter sau chiar la casă, dacă își permit.

Violeta Pușcașu vorbește cu ei și despre sutele sau miile de lucruri pe care le au în casă și nu le mai folosesc și pe care le pot da unor persoane în nevoie. 

Schimb de experiență în funcție de meserie

În 2023 a deschis și fizic Școala de Seniori în Galați, unde se întâlnește o dată pe săptămână cu persoanele de vârsta a treia. E un altfel de U3A, pe modelul anglo-saxon, unde cursanții vin cu un calendar propriu de activități și aduc la școală propria experiență și propria expertiză profesională.

De pildă, un senior specializat pe arhitectură peisagistică le va împărtăși celorlalți informațiile din acest domeniu, fără să aibă o calificare universitară.

„Neprevăzutul apare oricum, dar dacă ești cu totul nepregătit, nu vei face altceva decât să îngroși rândul celor care așteaptă să li se dea și să li se facă. Fiecare dintre noi este obligat să se preocupe și să-și identifice propriile resurse, dar și să gândească scenarii de viață pentru perioada când va ajunge la vârsta a treia“, este sfatul Violetei Pușcașu.

Educație

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite