Tânără care a absolvit Cum laudae un master în Olanda: „România va trebui să se dezvolte şi paşii încep să fie vizibili, mai ales în domeniul infrastructurii”
0
Azi, la Adevărul Live, am discutat în cadrul seriei interviurilor Adevărul - Reviro cu Alexandra Tudorică, o tânără care a absolvit Cum laudae un masterat în Olanda pe managementul construcţiilor şi inginerie, şi care a lucrat atât în România, cât şi în Olanda. A ales să revină în ţară şi ne va povesti ce a determinat-o să ia această decizie.
Alexandra Tudorică s-a aflat în platoul Adevărul Live azi, de la ora 15.00 şi ne-a povestit despre experienţa de studiu şi de muncă din Olanda, una din destinaţiile din ce în ce mai atractive pentru tinerii români.
Alexandra a absolvit Cum laudae un master pe managementul construcţiilor şi inginerie la Eindhoven University of Technology, ţară în care a şi lucrat o perioadă.
De asemenea, este interesată de subiectul schimbărilor climatice la nivel global, participând la o şcoală de vară în Londra, Varşovia şi Copenhaga în vara lui 2014 pe acest subiect.
Principalele declaraţii din timpul emisiunii:
„Am petrecut cinci săptămâni într-o şcoală de vară, am avut sesiuni de coaching, am avut diverse cursuri dar şi întâlniri cu oameni de afaceri. Am format o echipă cu patru tineri, ei sunt din Londra, Suedia şi din Olanda şi aşa ne-a venit ideea unui start-up pe energii regenerabile şi pe dezvoltare durabilă”, a explicat Alexandra Tudorică.
Tudorică spune că a absolvit în Olanda. „A fost un masterat care mi-a oferit o perspectivă foarte bună”, a povestit Alexandra care în România a urmat, în paralel, două facultăţi.
„În Olanda am reuşit să îmbin cele două facultăţi”, a spus Alexandra, adăugând că în ultimul an, când îşi făcea teza de licenţă, s-a decis să îşi continue studiile în Olanda, unde preţurile pe anul de studiu erau mai mici decât cele din Anglia.
Tânăra a povestit că timp de două săptămâni a încercat să se adapteze unui nou stil de viaţă. „Temele nu se dădeau la sfârşitul cursului. Îţi construieşti o echipă dacă este un proiect de echipă. Se pune mult accent pe bibliografie, iar bibleotecile lor sunt foarte bine dotate”, a subliniat Alexandra.

Tudorică spune că sunt şi burse pe care le poţi accesa în momentul în care vrei să studiezi în Olanda. „Sunt diverse subvenţii pe care le poţi obţine şi de la Guvern. Legat de chirie, ea poate varia între 250 şi 500 de euro pe lună”, a completat tânăra.
„Am simţit mult mai acut preţurile mai mari. Însă, olandezii sunt mai eficienţi, deşi lucrează mai puţine ore, iar orele pentru familie sunt ore destinate familiei”, a explicat Tudorică.
„Consider că pregătirea universitară din România este foarte bună”, a precizat fosta studentă, adăugând că putea să îşi găsească un loc de muncă în Olanda. „România va trebui să se dezvolte şi paşii încep să fie mai vizibili, mai ales în domeniul infrastructurii. Aş putea să contribui cu nişte cunoştinţe mai diferite”, a spus Tudorică.
Reconectarea cu România
O mare parte dintre cei care decid să se întoarcă acasă pentru a începe o carieră nu sunt conectaţi la realitatea de business şi sunt slab susţinuţi în a găsi joburile potrivite pentru ei.
Grupul EDUCATIVA, care trimite anual tineri la studii în străinătate, a observat această problemă recurentă. Ca soluţie, grupul a creat Reviro, un serviciu de recrutare care îşi propune să le faciliteze tinerilor români cu pregătire internaţională accesul la oportunităţi de carieră la companii din România. „Misiunea Reviro este de a conecta potenţialul tinerilor români cu pregătire internaţională la organizaţii din România care să le pună în valoare abilităţile dobândite la studii în cadrul universităţilor internaţionale”, spune Alexandru Ghiţă, preşedinte EDUCATIVA.
El explică modul în care activitatea Reviro completează scopul EDUCATIVA. „Din 2005 trimitem la şcoală în străinătate mii de oameni, prin târgurile de universităţi, prin EDMUNDO, serviciul nostru de consiliere. Însă miza nu a fost doar de a-i trimite în străinătate, ci a fost să-i şi aducem înapoi”, detaliază el.
Silvana Gagu, o studentă la ASE care a fost plecată cu o bursă Erasmus pe economie la Universitatea din Orleans, în Franţa, după o altă experienţă internaţională, cu Work&Travel, care i-a schimbat mult viziunea, a povestit marţi, la Adevărul Live, dacă România poate să-i ţină în ţară pe tinerii talentaţi, apreciaţi internaţional.
La Adevărul Live am discutat despre cum se angajează pe piaţa muncii din România tinerii care au terminat o facultate în străinătate. Cristian Leaţă, absolvent cu onoruri la Universitatea din Glasgow, a ales un stagiu la Guvern, în echipa consilierului de stat pe probleme economice şi din toamnă va începe un master la Oxford. Tânărul a explicat că mulţi români s-ar întoarce în ţară „pe un salariu bun şi dacă au siguranţa că vor fi respectaţi”.
Interviurile Adevărul - Reviro: „Când m-am întors, am avut un mic şoc cultural”
Astăzi am continuat seria interviurilor Adevărul-Reviro despre tinerii români şcoliţi în străinătate şi angajaţi în ţară. Invitata noastră a fost Sabrina Vlăsceanu, absolventa unui program de licenţă la Universitatea de Ştiinţe Aplicate Haga, care acum lucrează în România, ca intern pe copywriting la o companie ce ofera servicii de digital marketing.
Astăzi, la Adevărul Live, am continuat seria interviurilor „Adevărul“ - Reviro, în care aflăm poveştile tinerilor care au studiat în străinătate şi care se întorc înapoi în ţară şi reuşesc să se integreze pe piaţa muncii din România. Am discutat cu Rodica Boldeanu, absolventa unui master în Belgia, angajată la una din marile companii de cosmetice.
Astăzi, la Adevărul Live am continuat seria interviurilor „Adevărul” - Reviro şi am discutat cu Luiza Bălăceanu, şcolită în Franţa şi angajată acum la Teach for Romania, despre cum te integrezi pe piaţa muncii din România după ce te-ai întors de la studii universitare în străinătate.
Joi, la Adevărul Live de la ora 14:00, am discutat despre cum se pot reintegra în societatea românească şi pe piaţa muncii din ţară tinerii care au absolvit o facultate în străinătate şi care vor să se întoarcă acasă.
Vineri am reluat seria interviurilor Adevărul-Reviro în cadrul campaniei „Şcoliţi peste hotare, angajaţi în ţară. De ce întorc românii în ţară?”. În platou a fost invitat Darian Ursoi, care a studiat Management la Warwick Business School în Anglia, a lucrat în Londra la Microsoft şi J.P. Morgan, iar acum e business analyst la A.T. Kearny, o firmă de consultanţă strategică.
Interviurile „Adevărul”-Reviro. De ce se întorc în ţară românii şcoliţi peste hotare
Vineri, am reluat seria interviurilor Adevărul-Reviro, în cadrul campaniei „Şcoliţi peste hotare, angajaţi în ţară. De ce întorc românii în ţară?”. Au venit la Adevărul Live tineri români şcoliţi sau care au lucrat în străinătate şi care au ales să se angajeze aici. Poveştile vor putea fi urmărite în secţiunea „Studii în străinătate”.