VIDEO Interviurile Adevărul - Reviro. Absolvent în Glasgow, stagiar la Guvern: „Cred foarte mult în generaţia noastră”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cristian Leata, care a absolvit cu onoruri Universitatea din Glasgow (Scoţia)   FOTO: Iulia Roşu/Adevărul
Cristian Leata, care a absolvit cu onoruri Universitatea din Glasgow (Scoţia)   FOTO: Iulia Roşu/Adevărul

La Adevărul Live am discutat despre cum se angajează pe piaţa muncii din România tinerii care au terminat o facultate în străinătate. Cristian Leaţă, absolvent cu onoruri la Universitatea din Glasgow, a ales un stagiu la Guvern, în echipa consilierului de stat pe probleme economice şi din toamnă va începe un master la Oxford. Tânărul a explicat că mulţi români s-ar întoarce în ţară „pe un salariu bun şi dacă au siguranţa că vor fi respectaţi”.

În platou a fost prezent Cristian Leata, care a absolvit cu onoruri Universitatea din Glasgow (Scoţia), specializarea Economie şi Politică, şi urmează să înceapă din toamnă un program de masterat în Politici de Dezvoltare la Universităţii din Oxford. Cristian şi-a demonstrat convingerea pentru protejarea intereselor studenţilor şi elevilor, activând încă din timpul liceului ca Vice-Preşedinte al Consiliului Naţional al Elevilor, şi apoi la Glasgow drept şef de curs şi Preşedinte al societăţii de studenţi români.

De asemenea, este un pasionat al conferinţelor Model United Nations, simulări ale ONU, la care a activat în diverse funcţii începând cu 2008, obţinând distincţii din partea Universităţii din Oxford şi Universităţii din Leuven. Cristian a fost şi ambasador al Universităţii din Glasgow, continuându-şi studiile pentru un an la Universitatea din Hong Kong. De asemenea, a mai participat la stagii de practică în cadrul Ministerului de Economie, BCR şi Foreign Policy Magazine. Momentan lucreaza la Guvernul României, în cadrul cabinetului de consilier de stat pe probleme economice.

Reconectarea cu România

O mare parte dintre cei care decid să se întoarcă acasă pentru a începe o carieră nu sunt conectaţi la realitatea de business şi sunt slab susţinuţi în a găsi joburile potrivite pentru ei.

Grupul EDUCATIVA, care trimite anual tineri la studii în străinătate, a observat această problemă recurentă. Ca soluţie, grupul a creat Reviro, un serviciu de recrutare care îşi propune să le faciliteze tinerilor români cu pregătire internaţională accesul la oportunităţi de carieră la companii din România. „Misiunea Reviro este de a conecta potenţialul tinerilor români cu pregătire internaţională la organizaţii din România care să le pună în valoare abilităţile dobândite la studii în cadrul universităţilor internaţionale”, spune Alexandru Ghiţă, preşedinte EDUCATIVA.

El explică modul în care activitatea Reviro completează scopul EDUCATIVA. „Din 2005 trimitem la şcoală în străinătate mii de oameni, prin târgurile de universităţi, prin EDMUNDO, serviciul nostru de consiliere. Însă miza nu a fost doar de a-i trimite în străinătate, ci a fost să-i şi aducem înapoi”, detaliază el.

Intră cu noi în discuţie în modulul Adevărul live sau urmăreşte cele mai importante declaraţii mai jos, în format live-text

----

Live text: 

”Stagiile de practică au devenit obligatorii la momentul acesta. Ca să îţi găseşti oarecare experienţă. Majoritatea angajatorilor cer acest lucru. Aşa că am decis, ca în fiecare vară, să lucrez o lună sau două. Mă ajută să îmi creez legături profesionale, dar şi să înţeleg sistemul. Primul stagiu pe care l-am făcut a fost acum doi ani, la Ministerul Economiei. Nu existau programe de internship acolo şi am sunat la câteva Ministere. Am dat un interviu şi am fost pus într-un departament. Am stat 6 săptămâni şi a fost o experienţă foarte frumoasă. Mi-a plăcut şi implicarea lor.”

”Acum, lucrurile s-au mai schimbat. Ministerele organizează stagii de practică, mai există şi Liga Studenţilor Români care se implică. De Reviro am aflat de la un prieten. Mi s-a părut interesant, cu toate că nu ştiam foarte multe despre companie. Am început să mă documentez, am scris aplicaţia, am avut un interviu şi un assesement center, un lucru preluat de la sistemul britanic. După care am fost angajat. Era o atmosferă de startup. Era o libertate totală, dar organizată.”

Există o nevoie reală pentru studenţii din străinătate pentru o platformă ca Reviro? ”Cu siguranţă! Majoritatea iau în considerare posibilitatea întoarcerii. Dar s-ar întoarce pe un salariu bun şi dacă au siguranţa că vor fi respectaţi. E nevoie de o organizaţie care să facă legătura cu piaţa muncii din România. Se lucrează foarte mult cu multinaţionale, dar nu este obligatoriu. Se pleacă de la premiza că oferim garanţia calităţii, lucru care merge de ambele părţi.”

Ce fel de nelămuriri aveau tinerii care veneau la Reviro? ”Nu le era clară situaţia pieţei de muncă din România. Mulţi vor să se întoarcă, dar le lipseşte un ajutor extern. E nevoie de cineva care să îi împingă într-o prăpastie frumoasă”. 

Ar fi nevoie de o asociaţie similară care să facă acest lucru pentru studenţii de aici? ”Ar fi nevoie de aşa ceva, dar nu îi văd exact forma. Ar trebui să vină din partea guvernului sau din partea companiilor”.

De ce ai ales specializarea de la Glasgow? ”Am ales partea de politică deoarece făceam parte din Consiliul Naţional al Elevilor. Mi-a plăcut ideea de a reprezenta nişte oameni şi de a le amplifica posibilităţile. Apoi m-am gândit că ar fi bine să am şi o parte tehnocrată. Licenţa mea a fost una bună - am înţeles o politică economică şi o economie politică.”

De ce Oxford? ”Sunt cei mai buni pentru partea de dezvoltare. Îmi place mult şi oraşul şi mi-am dorit mereu să ajung acolo. A fost o combinaţie între noroc şi muncă.”

Ai lucrat şi în străinătate? ”Da, am avut job-uri part-time. Ca orice student, am lucrat într-un restaurant, dar ca să mai strâng nişte bani”. 

”Eu nu vreau să schimb lumea sau, cel puţin, nu voi începe cu asta. Am obiective mai mici care se vor multiplica. Dar vreau să am un impact asupra unei comunităţi, fie că e vorba de un bloc sau de un cartier. Eu încă simt o legătură foarte puternică cu România şi nu ţine numai de familie şi prieteni, e mai mult de atât. În plus, am abilitatea de a identifica nişte probleme şi de a oferi nişte soluţii clare. De asemenea, este vorba şi despre un potenţial al pieţei de muncă, al tinerilor români, un potenţial ignorat de toată lumea. Cred foarte mult şi în generaţia noastră, prima generaţie după '89”

Cum ai ajuns la guvern şi ce faci acolo? ”Am aplicat acolo. Mi s-a cerut un CV, răspunsurile la nişte întrebări, dar şi câteva idei care să îmbunătăţească economia ţării. Una dintre idei se referea la absorbţia fondurilor europene. Am avut un interviu şi apoi un test. Au fost 1.700 de aplicanţi, din care au fost aleşi în jur de 150. Fiecare lucrează în cadrul unui departament. Am oportunitatea de a participa la multe întruniri. Bănuiesc că mi-ar plăcea să fiu consilier pe probleme economice. O văd ca pe o preocupare cu un efect clar.”

Unde te vezi peste cinci ani? ”Aici mă văd. În România. E simplu.”

---


Interviurile Adevărul - Reviro: „Când m-am întors, am avut un mic şoc cultural”

Astăzi am continuat seria interviurilor Adevărul-Reviro despre tinerii români şcoliţi în străinătate şi angajaţi în ţară. Invitata noastră a fost Sabrina Vlăsceanu, absolventa unui program de licenţă la Universitatea de Ştiinţe Aplicate Haga, care acum lucrează în România, ca intern pe copywriting la o companie ce ofera servicii de digital marketing.

VIDEO Interviurile „Adevărul“ - Reviro. România, locul în care tinerii şcoliţi afară se întorc pentru a creşte

Astăzi, la Adevărul Live, am continuat seria interviurilor „Adevărul“ - Reviro, în care aflăm poveştile tinerilor care au studiat în străinătate şi care se întorc înapoi în ţară şi reuşesc să se integreze pe piaţa muncii din România. Am discutat cu Rodica Boldeanu, absolventa unui master în Belgia, angajată la una din marile companii de cosmetice.

Interviurile „Adevărul” - Reviro: cum îţi găseşti jobul potrivit în România. Revenirea în ţară, pregătită din timp

Astăzi, la Adevărul Live am continuat seria interviurilor „Adevărul” - Reviro şi am discutat cu Luiza Bălăceanu, şcolită în Franţa şi angajată acum la Teach for Romania, despre cum te integrezi pe piaţa muncii din România după ce te-ai întors de la studii universitare în străinătate.

Interviurile „Adevărul” - Reviro. Simona Iernilă, şcolită în Olanda, angajată în România: „Am aplicat şi la joburi din străinătate, dar aici am găsit ce căutam”

Joi, la Adevărul Live de la ora 14:00, am discutat despre cum se pot reintegra în societatea românească şi pe piaţa muncii din ţară tinerii care au absolvit o facultate în străinătate şi care vor să se întoarcă acasă.

VIDEO Interviurile Adevărul - Reviro. Darian Ursoi: „Sistemul britanic te învaţă să gândeşti şi să-ţi rezolvi singur problemele”

Vineri am reluat seria interviurilor Adevărul-Reviro în cadrul campaniei „Şcoliţi peste hotare, angajaţi în ţară. De ce întorc românii în ţară?”. În platou a fost invitat Darian Ursoi, care a studiat Management la Warwick Business School în Anglia, a lucrat în Londra la Microsoft şi J.P. Morgan, iar acum e business analyst la A.T. Kearny, o firmă de consultanţă strategică.

Interviurile „Adevărul”-Reviro. De ce se întorc în ţară românii şcoliţi peste hotare

Vineri, am reluat seria interviurilor Adevărul-Reviro, în cadrul campaniei „Şcoliţi peste hotare, angajaţi în ţară. De ce întorc românii în ţară?”. Au venit la Adevărul Live tineri români şcoliţi sau care au lucrat în străinătate şi care au ales să se angajeze aici. Poveştile vor putea fi urmărite în secţiunea „Studii în străinătate”.

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite