VIDEO Revenirea în România după 8 ani de studii peste hotare: „Acolo  educaţia e locul unde tinerii devin oameni”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Astăzi, de la ora 15.00, la Adevărul Live am discutat despre revenirea în ţară după studii în străinătate cu Alexandru Fotescu, un tânăr care are opt ani de studii în universităţi din SUA şi din alte state europene. A ales să-şi construiască o carieră aici, în România, la graniţa dintre business şi relaţii internaţionale, creând un think tank prin care speră că va schimba ceva în ţară şi în regiune.

 

Seria interviurilor Adevărul-Reviro a continuat marţi la Adevărul Live, cu povestea lui Alexandru Fotescu, absolvent de MBA Management Internaţional, la University of Wales, în Marea Britanie.

Din 2013 este implicat într-un alt program de MBA - Intercultural UNESCO, aici în ţară, la Universitatea din Bucureşti, în parteneriat cu Universitatea Friburg, din Elveţia.

A absolvit Ştiinţe Politice la Universitatea din Bucureşti şi de asemenea un master în EU Community Advisor and Project Consultant la Universite Libre de Bruxelles şi EuroChambres (prin Camera de Comerţ Belgo-Italiană), Bruxelles.

Alexandru Fotescu ne va povesti despre experienţa sa internaţională, dar şi despre cea din ţară, acolo unde a decis să îşi construiască o carieră.

Principalele declaraţii:

Am început să cunosc lumea prin studiile mele, însă nu am avut niciun fel de contact cu o anumită realitate, aşa că atunci când m-am întors în ţară am ajuns să cunosc un pic lucrurile şi aceea a fost un alt tip de învăţare.

Afară există un alt tip de educaţie, înţeleg altfel rolul educaţiei, am studiat în SUA şi în mai multe ţări europene, ei consideră că educaţia e locul unde tinerii devin oameni, adică educaţia are un rol esenţial în societate.

Ceea ce e diferit la noi faţă de alte ţări e noţiunea că fără să treci prin educaţie, o licenţă şi master, nu poţi să faci nimic, dar asta e şi datorită pieţei muncii. Contează diplomele la noi la angajare.

Mi s-a spus însă la interviuri şi altceva: ”E minunat că ai 8 ani de studii în afară, dar nu asta căutăm”. Alţii consideră că pot lua un altfel de tânăr să-l crească în companie, nu neapărat pe un job anume.

Nu e uşor să fii patron în România, aşa că nu pot fi condamnaţi, dar e adevărat că e nevoie de oameni care să fie productivi repede. 

Una dintre primele experienţe în România a fost în comunicare, în 2008, în cadrul unei campanii electorale, lucram cu informaţii, verificam poveştile candidaţilor, dacă cifrele se potrivesc. A fost o experienţă internaţională, pentru că în echipă au fost cooptaţi oameni din diferite medii.

Am fost foarte legat la începutul vieţii mele de artă, aşa am ajuns prima dată afară, diferit de ceea ce fac acum. Şi am cunoscut alt sistem. E important ca cineva să te ghideze, se încurajează dezvoltarea personală, ca individ, ca angajat. Dar noţiunea asta nu e foarte prezentă în România.

Mi-aş dori să văd mai mulţi oameni care să-i sprijine pe oameni să se dezvolte dincolo de statutul de angajat.

Am fost motivat de aderarea României la UE şi să contribui şi eu, am crezut că pot şi eu să fac ceva, de aceea m-am întors. Acum sper să lansez o organizaţie, foarte curând, care să îmbine aspectele strategice cu cele de business. Prin intermediul acestei organizaţii dorim să ne aducem contribuţia României şi regiunii.

România trebuie să-şi cunoască punctele forte şi să le admită pe cele slabe. Avem nevoie de un astfel de spirit, altfel riscăm ca peste 15 ani să fim tot aici.

Consiliere Reviro 

E greu în România să găseşti ceva pe Ştiinţe Politice şi aici am fost consiliat, sub forma unei consiliere în carieră, de cei de la Reviro. Acum caut ceva la graniţa între

Un sfat pentru tinerii care pleacă la studii în străinătate e să nu rupă niciodată legătura cu ţara, e foarte important ca, în acelaşi timp, să reflecte la ceea ce se întâmplă în ţară, critic, şi să-şi dea seama că nu se pot schimba multe aici, dar pot sădi nişte seminţe. Trebuie să treacă repede de şocul iniţial şi să vadă cum pot ei să atragă spre ei specificităţile, natura românului, a pieţei muncii, ca de acolo să poată să găsească ce vor face mai departe.

Am considerat că e nevoie de MBA-uri. Există un clivaj între pregătirea oamenilor din aria socio-umană şi a celor din aria de business. Am spus că e important ca eu să ştiu cum funcţionează sistemele din ambele domenii, înainte de a găsi calea de mijloc între cele două.

Din fericire, am găsit români care gândesc că pot schimba lucrurile în bine aici, folosindu-se de experienţa pe care o au.

Reconectarea cu România

O mare parte dintre cei care decid să se întoarcă acasă pentru a începe o carieră nu sunt conectaţi la realitatea de business şi sunt slab susţinuţi în a găsi joburile potrivite pentru ei.

Grupul EDUCATIVA, care trimite anual tineri la studii în străinătate, a observat această problemă recurentă. Ca soluţie, grupul a creat Reviro, un serviciu de recrutare care îşi propune să le faciliteze tinerilor români cu pregătire internaţională accesul la oportunităţi de carieră la companii din România. „Misiunea Reviro este de a conecta potenţialul tinerilor români cu pregătire internaţională la organizaţii din România care să le pună în valoare abilităţile dobândite la studii în cadrul universităţilor internaţionale”, spune Alexandru Ghiţă, preşedinte EDUCATIVA.

El explică modul în care activitatea Reviro completează scopul EDUCATIVA. „Din 2005 trimitem la şcoală în străinătate mii de oameni, prin târgurile de universităţi, prin EDMUNDO, serviciul nostru de consiliere. Însă miza nu a fost doar de a-i trimite în străinătate, ci a fost să-i şi aducem înapoi”, detaliază el.


Interviurile Adevărul - Reviro. Despre revenirea în ţară după o bursă Erasmus în Franţa, la Adevărul Live

Silvana Gagu, o studentă la ASE care a fost plecată cu o bursă Erasmus pe economie la Universitatea din Orleans, în Franţa, după o altă experienţă internaţională, cu Work&Travel, care i-a schimbat mult viziunea, a povestit marţi, la Adevărul Live, dacă România poate să-i ţină în ţară pe tinerii talentaţi, apreciaţi internaţional.

VIDEO Interviurile Adevărul - Reviro. Absolvent în Glasgow, stagiar la Guvern: „Cred foarte mult în generaţia noastră”

La Adevărul Live am discutat despre cum se angajează pe piaţa muncii din România tinerii care au terminat o facultate în străinătate. Cristian Leaţă, absolvent cu onoruri la Universitatea din Glasgow, a ales un stagiu la Guvern, în echipa consilierului de stat pe probleme economice şi din toamnă va începe un master la Oxford. Tânărul a explicat că mulţi români s-ar întoarce în ţară „pe un salariu bun şi dacă au siguranţa că vor fi respectaţi”.

Interviurile Adevărul - Reviro: „Când m-am întors, am avut un mic şoc cultural”

Astăzi am continuat seria interviurilor Adevărul-Reviro despre tinerii români şcoliţi în străinătate şi angajaţi în ţară. Invitata noastră a fost Sabrina Vlăsceanu, absolventa unui program de licenţă la Universitatea de Ştiinţe Aplicate Haga, care acum lucrează în România, ca intern pe copywriting la o companie ce ofera servicii de digital marketing.

VIDEO Interviurile „Adevărul“ - Reviro. România, locul în care tinerii şcoliţi afară se întorc pentru a creşte

Astăzi, la Adevărul Live, am continuat seria interviurilor „Adevărul“ - Reviro, în care aflăm poveştile tinerilor care au studiat în străinătate şi care se întorc înapoi în ţară şi reuşesc să se integreze pe piaţa muncii din România. Am discutat cu Rodica Boldeanu, absolventa unui master în Belgia, angajată la una din marile companii de cosmetice.

Interviurile „Adevărul” - Reviro: cum îţi găseşti jobul potrivit în România. Revenirea în ţară, pregătită din timp

Astăzi, la Adevărul Live am continuat seria interviurilor „Adevărul” - Reviro şi am discutat cu Luiza Bălăceanu, şcolită în Franţa şi angajată acum la Teach for Romania, despre cum te integrezi pe piaţa muncii din România după ce te-ai întors de la studii universitare în străinătate.

Interviurile „Adevărul” - Reviro. Simona Iernilă, şcolită în Olanda, angajată în România: „Am aplicat şi la joburi din străinătate, dar aici am găsit ce căutam”

Joi, la Adevărul Live de la ora 14:00, am discutat despre cum se pot reintegra în societatea românească şi pe piaţa muncii din ţară tinerii care au absolvit o facultate în străinătate şi care vor să se întoarcă acasă.

VIDEO Interviurile Adevărul - Reviro. Darian Ursoi: „Sistemul britanic te învaţă să gândeşti şi să-ţi rezolvi singur problemele”

Vineri am reluat seria interviurilor Adevărul-Reviro în cadrul campaniei „Şcoliţi peste hotare, angajaţi în ţară. De ce întorc românii în ţară?”. În platou a fost invitat Darian Ursoi, care a studiat Management la Warwick Business School în Anglia, a lucrat în Londra la Microsoft şi J.P. Morgan, iar acum e business analyst la A.T. Kearny, o firmă de consultanţă strategică.

Interviurile „Adevărul”-Reviro. De ce se întorc în ţară românii şcoliţi peste hotare

Vineri, am reluat seria interviurilor Adevărul-Reviro, în cadrul campaniei „Şcoliţi peste hotare, angajaţi în ţară. De ce întorc românii în ţară?”. Au venit la Adevărul Live tineri români şcoliţi sau care au lucrat în străinătate şi care au ales să se angajeze aici. Poveştile vor putea fi urmărite în secţiunea „Studii în străinătate”.

Educație



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite