Studenții Universității București se plâng de problemele de igienă și siguranță în cămine

0
Publicat:

Un furt soldat cu pagube materiale în valoare de aproximativ 10.000 de lei s-a petrecut, sâmbătă, 30 iulie, într-un cămin al Universității București. Studenții cer sporirea măsurilor de siguranță în cămine și se plâng de problemele de igienă. În urma semnalării problemelor, Universitatea București anunță că au fost luate măsuri.

Cameră de cămin din Grozăvești / Foto: Facebook / ASUB
Cameră de cămin din Grozăvești / Foto: Facebook / ASUB

„La data de 30 iulie 2023, în jurul orei 03:30, Direcția Generală de Poliție a Municipiului București - Secția 20 a fost sesizată, prin apel 112, de către un bărbat, cu privire la faptul că, atât lui, cât și unei femei, i-ar fi fost sustrase mai multe bunuri din camera de cămin, situat în Sectorul 6, în care era cazat pentru o perioadă determinată. La fața locului s-au deplasat polițiști din cadrul secției, care au demarat verificările în cauză, în vederea identificării persoanei bănuite de săvârșirea faptei. Cercetarile sunt continuate, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de “furt calificat”, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 6”, se arată într-un comunicat al Poliției Capitalei.

Furtul a avut loc în căminul D din Grozăvești, a transmis Cristina Enescu, vicepreședinta Asociației Studenților de la Universitatea din București (ASUB). Ea a precizat pentru reporterii „Adevărul” că persoanele care erau cazate la momentul respectiv în camera aceea au văzut urme de pământ în cameră (pe pat și pe jos) și au observat că gratiile de la geam erau slăbite și scoase din locul lor. „Pagubele materiale au constat în două laptopuri-uri, un ceas, o pereche de căști AirPods, ochelari de soare, două ghiozdane, câteva haine și baterii externeși însumau valoarea de aproximativ 10.000 de lei”, a mai spus ea.

Problemele de care se plâng elevii

ASUB a postat pe rețelele de socializare mai multe fotografii cu condițiile inumane din cămin. Asociația a transmis că lipsesc agenții de pază competenți din cămine, că perețiii și saltelele au mucegai și că „studenții acuză prezența constantă a oamenilor străzii ce au fost găsiți în dușurile și toaletele comune, masturbându-se în locuri exterioare publice, plimbându-se cu arme și improvizând adăposturi în interiorul campusului”.

„Siguranța este aproape inexistentă în căminele Universității București, deoarece gratiile camerelor de cămin pot fi ușor îndepărtate din exterior, gardurile care delimitează campusul sunt de slabă calitate, iar accesul persoanelor din exterior nu este regulat sau controlat. Căminele Groazei ale Universității București reprezintă o sursă de rușine pentru valorile de excelență promovate de instituție, evidențiind în același timp ipocrizia responsabililor. ASUB își dorește un mediu sigur pentru studenți, în care aceștia să se poată dezvolta fără teama de a-și pune în pericol integritatea fizică și materială”, se menționează într-o postare de pe Facebook.

Drept urmare, ASUB a înaintat o serie de cereri către Consiliului de Administrație și Senatului Universității din București care să fie soluționate până la începutul anului universitar:

„– Înlocuirea gratiilor;

– Înlocuirea gardurilor de delimitare;

– Înlocuirea personalului de securitate;

– Sporirea sistemelor de securitate;

– Amplasarea de camere de supraveghere funcționale; – Amplasarea unor butoane de panică;

– Înlocuirea mobilierului defectuos.”

Ce spune universitatea

Bogdan Oprea, purtătorul de cuvânt al Universității București (UB) a declarat pentru „Adevărul” că în urma furtului au fost înlocuiți toți agenții de pază de la căminele C și D din Grozăvești pentru a împiedica accesul persoanelor străine. De asemenea, au fost blocate căile de acces în campus, altele decât cele de la căminul A1 și Facultatea de Filosofie (există o cale de acces utilizată de către studenții Universității de Medicină și Farmacie care locuiesc în căminul E din Grozăvești).

Studenții de la cămin au confirmat că au văzut paznici noi și că li s-a cerut să se legitimeze la intrarea în cămin, a menționat Cristina Enescu, vicepreședinta ASUB.

În același timp, Bogdan Oprea a menționat că începând de marți, 1 august, va fi instituită o patrulă mobilă în campus, patrulă de pază care își va desfășura activitatea în intervalul orar 16.00 - 6.00, zilnic. Vicepreședinta ASUB a precizat că se va verifica această informație și a menționat că, marți, conducerea Universității din București făcut o patrulă prin campus și a mers la cămine.

Pe perioada vacanței de vară căminele C și D din Grozăvești nu sunt deschise pentru cazare, excepție a făcut căminul D pe perioada derulării evenimentului UB Summer University (UBSU), a mai menționat purtătorul de cuvânt al universității.

Igienizare

Pe perioada vacanței de vară, așa cum s-a procedat în fiecare an, în căminele închise se vor desfășura lucrări de igienizare astfel încât la începutul anului universitar camerele pe care universitatea le pune la dispoziția studenților să îndeplinească toate condițiile de cazare; ca de fiecare dată, camerele care nu îndeplinesc condiții propice de cazare, nu vor fi incluse în circuit, a mai precizat Bogdan Oprea.

Patru cămine vor fi renovate

În plus, el a precizat că sunt în acest momnet lucrări de reabilitare în patru cămine din Capitală:

- „Mihail Kogălniceanu” (igienizare și înlocuire mobilier),

- Măgurele G1 (reabilitare în totalitate),

- „Pallady” 1 (reabilitare instalație electrică),

- inclusiv la unul dintre cele aflate în discuție Grozăvești C (reabilitare spații comune, holuri, și înlocuire uși acces, reparații și igienizări locale în celelalte cămine);

„De asemenea, pentru asigurarea condițiilor de cazare au fost achiziționate diverse obiecte electrocasnice (plite, cuptoare, frigidere etc.)”, a conchis purtătorul de cuvânt.

Educație



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite