Studenţii de la Politehnică nu au asistat la discuţii legate de acordarea titlului de Doctor Honoris Causa Patriarhului Daniel. Andronescu: „Decizia e din 2013”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Discuţii aprinse la Universitatea Politehnica din Bucureşti (UPB) după ce Patriarhul Daniel a primit titlul de Doctor Honoris Causa. Decizia a fost luată de Senatul universităţii însă unii studenţi, membri în Senat, spun că nu au luat parte la vreo şedinţă în care să se fi luat o astfel de hotărâre.

Preşedintele Senatului UPB, Ecaterina Andronescu, a explicat însă că decizia este una din 2013, notează hotnews.ro, care subliniază că anunţul făcut de Universitate i-a luat prin surprindere pe studenţi. Aceştia au cerut, ulterior, explicaţii.

„Sunt membru de 2 ani în senat şi nu am asistat la aşa ceva”, a declarat Daniel Floarea, unul dintre studenţii membri în Senatul universităţii, citat de hotnews.ro.

Potrivit acestuia, Ecaterina Andronescu urmează să le prezinte tinerilor şi actele respective din 2013, când a fost luată hotărârea de acordare a titlului onorific Patriarhului Daniel.

Şi Cătălin Popa, un alt membru în Senatul universităţii spune că nu s-a discutat în ultimii doi ani pe marginea unei astfel de hotărâri.

„Politehnica, în anul 2013, a aniversat 195 de ani de la înfiinţarea primei şcoli de ingineri hotârnici din Bucureşti, din care noi ne revendicam. Atunci s-a luat o decizie de a acorda titlul de Honoris Causa Regelui Mihai, preşedintelui Academiei Române prof. Haiduc, guvernatorului Bancii Nationale dl. Isărescu, şi Patriarhului, în 2013. Patriarhul nu a vrut sa îl primească atunci, pentru a spus 'o să stabilesc eu data mai incolo, cand o să crească catedrala', asta ne-a spus atunci. Ca urmare ne-a cerut să organizăm ceremonia acum. Nu a mai venit la ceremonie, dupa cum ştiţi, la câteva ore dupa ce ne-a anunţat un consilier al domniei sale ca programul nu ii permite sa vina la ceremonie, ne-a dat un telefon sa ne roage să mergem să îi acordăm titlul acolo, ceea ce am şi făcut”, a spus, în replică, Ecaterina Andronescu, citată de hotnews.ro.

ANOSR consideră anularea ceremoniei o lipsă de curaj

Vicepreşedinta Alianţei Naţionale a Organizaţiilor Stundenţeşti din România consideră că Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane, Daniel, nu a avut curaj să vină în faţa studenţilor, dar şi a presei, mai ales în urma subiectelor delicate în care a fost implicată Biserica Ortodoxă.

„Consider oricum că Universităţile acordă mult prea uşor în ultima vreme  titlurile de Doctor Honoris Causa şi este necesară o mai multă atenţie la acordarea acestor titluri. În ultima vreme, patriarhul Daniel a avut nişte ieşiri mai mult decât discutabile în presă, iar faptul că Biserica Ortodoxă vrea construirea Catedralei Mântuirii Neamului aduce unora dintre studenţi nemulţumire, pentru că există o mare nevoie de bani şi în alte domenii, cum ar fi educaţia. Studenţii sunt împărţiţi e adevărat. Nu putem să ignorăm faptul că România este o ţară prin definiţie creştin ortodoxă”, a comentat pentru „Adevărul” vicepreşedintele ANOSR, Iulia Pop.

Patriarhul Daniel a primit titlul la el acasă

Reacţiile au venit după ce joi, 14 aprilie, la ora 11.00, la Universitatea Politehnica din Bucureşti trebuia să aibă loc ceremonia de decernare a titlului de Doctor Honoris Causa al aceleiaşi universităţi. „Acordarea titlului de Doctor Honoris Causa al Universităţii Politehnica din Bucureşti reprezintă o recunoaştere simbolică a activităţii Preafericitului Părinte, activitate prin care a susţinut permanent educaţia românească şi care a adus o contribuţie semnificativă în asumarea rolului Bisericii în instituţiile şi unităţile de învăţământ, pentru asigurarea continuităţii în credinţa strămoşească", arată un comunicat al Universităţii Politehnica.

Biserica Ortodoxă Română a trimis, în schimb, un comunicat prin care anunţă că ceremonia a fost anulată, pentru că Preafericitul Părinte Patriarh Daniel nu a putut participa la eveniment. „Din motive personale, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel nu a putut participa la eveniment, dar exprimă recunoştinţă Universităţii Politehnica pentru acordarea titlului de Doctor Honoris Causa ca simbol al cooperării dintre Universitate şi Biserică”, arată comunicatul BOR.

Cu toate acestea, potrivit basilica.ro, rectorul Mihnea Costoiu şi preşedintele Senatului Universităţii, Ecaterina Andronescu, s-au dus personal la Muzeul Patriarhilor din Reşedinţa Patriarhală, pentru a-i acorda părintelui Daniel titlul academic.

„Senatul Universităţii Politehnica a luat în unanimitate această decizie. Pentru mine este o mare onoare să vă înmânez, astăzi, împreună cu domnul rector, însemnele titlului de Doctor Honoris Causa. Daţi-mi voie să vă mărturisesc că am fost extrem de impresionată de proiectele pe care Preafericirea Voastră le-aţi dedicat acestei ţări, fie în calitate de profesor, fie în calitate de Mitropolit al Moldovei şi Bucovinei sau în calitatea pe care astăzi o aveţi şi către care noi ne plecăm cu respect frunţile, aceea de Patriarh al Bisericii Ortodoxe Române. Pentru noi este o onoare să vă înmânăm această diplomă, pentru că Şcoala şi Biserica întotdeauna au lucrat împreună pentru generaţia tânără sau mai puţin tânără, iar acest fapt este important”, a declarat, potrivit basilica.ro, Ecaterina Andronescu.

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite