Simulare Bacalaureat 2025. Subiectele la Geografie, accesibile tuturor elevilor care au învățat. Profesor: „Vor fi multe note peste 9”

0
0
Publicat:

Simularea examenului de Bacalaureat 2025 a continuat astăzi cu proba la alegere a profilului și a specializării, iar elevii de la Uman au putut opta, printre altele, pentru Geografie. Ioan Mărculeț, profesor în cadrul Colegiului „I.L. Caragiale” din București, a explicat pentru „Adevărul” gradul de dificultate al subiectelor, precizând că în acest an elevii au fost norocoși: „Examenul a fost unul foarte ușor”, ne-a mărturisit dascălul. 

examen
Examenul la Geografie, accesibil pentru toți elevii care au învățat. Arhivă

Elevii care au învățat la Geografie în cei patru ani de liceu nu ar fii trebuit să aibă probleme la examenul de simulare care a avut loc astăzi. Însă, chiar și așa, elevii buni și cei foarte buni au trebuit să fie, totuși, departajați. „Prin urmare, au fost și subiecte cu un grad de dificultate mai ridicat, însă și ele au fost accesibile”. 

Profesorul vine cu exemple concrete. „La primul subiect au avut de comparat clima din două state, Republica Moldova și Irlanda, iar aici copiii trebuiau să prezinte trei deosebiri. O altă problemă, tot la primul subiect, le cerea să explice prezența suprafețelor cu pădure de conifere din Suedia. Și aici ar fi trebuit să facă apel la cunoștințele referitoare la climă. Acesta ar fi un subiect puțin mai dificil, cât de cât”.

Profesor: „Se va lua ușor o notă mare”

Apoi, elevii au avut de comparat și două unități de relief de la noi din țară. „Podișul Bârladului și grupa sudică a Carpaților Orientali sau de Curbură. Aici, elevii au avut mai mult de scris, răspunsul ar fi trebuit să fie mai elaborat, unul complex. Iar sta pentru că au avut de prezentat prin comparație două tipuri diferite de relief. Este o cerință generaosă, elevii au avut de scris mai mult”.

Încă o cerință care i-ar fi putut pune în încurcătură mai ales pe cei care nu s-au pregătit serios pentru acest examen a fost la subiectul doi. „Au avut, la un moment dat, de precizat o cauză pentru care nu sunt amenajări hidroenergetice în podișul Dobrogei. Evident, cei care nu au învățat caracteristicile hidrografiei din podișul Dobrogei, adică râuri scurte cu debite mici și pantă redusă, nu au știut să răspundă la această cerință”. 

În rest, subiectele au fost accesibile. „Se va lua cu ușurință o notă mare, un 9,50 de exemplu”. 

Față de anul trecut, simularea la Geografie din acest an a fost mult mai ușoară. „Subiectele au avut cerințe clare, s-au încadrat în programă, nu am descoperit erori, copiii nu au putut face nici o confuzie, nu le-a întins nimeni nici o capcană”, ne-a mai precizat profesorul Ioan Mărculeț. 

La simularea examenului de Bacalaureat 2025, proba la alegere, au participat aproape 100.000 de elevi

Simularea probei la alegere a profilului şi specializării din cadrul examenului național de bacalaureat 2025 s-a desfășurat astăzi, 26 martie, cu participarea a aproximativ 98.000 de elevi (80%) din totalul celor peste 123.000 de elevi cărora li se adresează simularea.

În urma unor tentative de fraudă au fost eliminați 4 elevi. 

Datele au fost comunicate de inspectoratele școlare județene (ora de referință: 15:00). La aceeași oră au fost publicate și subiectele și baremele pe site-ul Ministerului Educației.

Ultima probă scrisă din cadrul acestei simulări are loc mâine, 27 martie 2025: proba E) b) - la Limba şi literatura maternă. Elevii vor afla rezultatele, individual, în data de 8 aprilie.

Educație

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite