Simulare Bacalaureat 2025. Profesor: „Subiectele la Biologie, foarte grele, cele la Anatomie, extrem de ușoare”

0
Publicat:

Simularea examenului de Bacalaureat 2025 a continuat astăzi cu proba la alegere a profilului și a specializării. Mulți elevi de la profilul Real au ales să susțină examen la Biologie sau Anatomie. Profesoara Ionela Cociorva a explicat pentru „Adevărul” cât de dificile au fost subiectele.

examen
La Biologie, elevii au primit subiecte mai grele decât cele de anul trecut. Arhivă

Ionela Cociorva, profesoara de Biologie la Colegiul Național „I.L.Caragiale” din București, a precizat că în acest an simularea la Biologie le-a adus elevilor subiecte dificile.

Cerințele au fost clare, fără capcane, fără a-i induce pe copii în eroare. Au respectat întocmai modelul și programa. Au predominat însă itemii de clasa a IX-a și a X-a, iar aici întrebările au necesitat răspunsuri amănunțite. Copiii ar fi trebuit să dețină un volum mare de informație. S-au cerut lucruri concrete, nimic la modul general. Iar elevii, de obicei, tind să sară, să treacă peste anumite detalii care, iată, acum au constat foarte mult”, a explicat profesoara.

Profesor: „La Biologie elevii vor lua cu greu note mari”

Ionela Cociorba a venit și cu un exemplu: „Iată o cerință dificilă: Explicați de ce celulele musculare striate au un număr mai mare de mitocondrii. Poate că unii elevi au știut, poate că alții nu. Apoi, o altă cerință care i-ar fi putut încurca: de ce fermentația acetică este atipică? Nu le-a dat ușor, asta e clar. Și vor reuși să ia note mari doar cei care, într-adevăr, au învățat serios”. 

Subiectul al treilea a venit și el cu provocări. „Aici s-au cerut niște lucruri care le puneau copiilor mintea la contribuție. Aici elevii ar fi trebuit să gândească. Și dacă nu ai citit cum trebuie, nu doar să răsfoiască, ci să citească și să asimileze informațiile, s-ar putea să fi avut ceva probleme la rezolvare”.

Cele mai ușoare subiecte la Biologie au fost problemele și minieseul. „Toată lumea învață probleme, iar subiectul a fost unul ușor, rezonabil, frumos. Au avut de explicat rolul inimii, să caracterizeze infarctul. Sunt lucruri pe care toată lumea le învață”. 

Și minieseul a fost un subiect ușor, a precizat profesoara. „A fost despre bolile sistemului respirator la om. Ceva de sezon. Simplu. Copiii chiar au avut ce să scrie, subiectul fiind unul generos din acest punct de vedere”. 

Prof. Ionela Cociorva a declarat că se va lua ușor o notă de trecere, însă greu note mari. „Când spun note mari mă refer la note de 7 sau 8. Pentru o notă maximă elevii ar fi trebuit să învețe foarte bine”. 

Anatomia, floare la ureche

Dacă la Biologie elevii au primit subiecte dificile, cei care au ales să suțină examen la Anatomie au fost mai norocoși. „Subiectele la Anatomie au fost foarte ușoare. Fără capcane, fără a-i pune pe copii în dificultate, cu cerințe simple, concrete, fără a-i induce în eroare. Cine a învățat, va lua ușor o notă mare”.

Ușor spre mediu, așa s-ar putea caracteriza subiectele la Anatomie umană. „Elevii cu care am vorbit au ieșit din examen încântați. Li s-a părut ușor”, a mărturisit dascălul. „Au fost doar câteva mici amănunte care vor face diferența. În rest, cerințele au fost cât se poate de simple, de bine enunțate, fără erori, fără capcane”.

Subiectele au necesitat aprofundarea unor cunoștințe, dar au evaluat și nivelul de cultură generală al copiilor. „Cine a învățat va lua ușor o notă peste 9. Cât despre nota maximă, aceasta se va lua mai greu, căci elevii care chiar au învățat cu adevărat sunt cei care se vor îndrepta spre Facultatea de Medicină. Însă, micile amănunte vor face anul acesta diferența între copiii buni și cei foarte buni”.

Ce i-ar fi putut, totuși, încurca? „La minieseu au avut de făcut o caracterizare generală a analizatorilor, iar aici unii elevi au vorbit la modul concret, doar despre un singur analizator. Însă nu vor fi depunctați dacă au scris corect și au introdus subiectul în contextul general. A fost, mai degrabă, o chestie de interpretare, și nu de dificultate”, ne-a mai spus profesoara.

Față de subiectele de anul trecut, anul acesta la Anatomie elevii au primit cerințe ușoare, accesibile tuturor celor care au învățat. „Simularea de anul trecut a fost mai grea”.

La simularea examenului de Bacalaureat 2025, proba la alegere, au participat aproape 100.000 de elevi

Simularea probei la alegere a profilului şi specializării din cadrul examenului național de bacalaureat 2025 s-a desfășurat astăzi, 26 martie, cu participarea a aproximativ 98.000 de elevi (80%) din totalul celor peste 123.000 de elevi cărora li se adresează simularea.

În urma unor tentative de fraudă au fost eliminați 4 elevi. 

Datele au fost comunicate de inspectoratele școlare județene (ora de referință: 15:00). La aceeași oră au fost publicate și subiectele și baremele pe site-ul Ministerului Educației.

Ultima probă scrisă din cadrul acestei simulări are loc mâine, 27 martie 2025: proba E) b) - la Limba şi literatura maternă. Elevii vor afla rezultatele, individual, în data de 8 aprilie.

Educație

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite