Semnalul unui profesor de Limba română, după corectarea lucrărilor de la Evaluarea Națională: „Au o problemă foarte gravă”
0Evaluarea lucrărilor la Limba și literatura română, proces încă în derulare în cadrul examenului de Evaluarea Națională 2024, le dă din nou prilejul profesorilor să avertizeze că nepermis de mulți copii nu știu să scrie corect.
Subiectele de la prima probă a Evaluării Naționale 2024, cea la Limba și literatura română, le vor aduce note mari celor mai sârguincioși dintre elevi, sunt de părere profesorii care în aceste zile se află în centrele de corectare și evaluează lucrările. Mulți în schimb vor pierde puncte prețioase pentru greșeli din ce în ce mai des întâlnite. Până la a recunoaște figurille de stil, spun profesorii, elevii care au absolvit clasa a VIII-a au dovedit că nu reușesc să scrie corect.
„Surpriză, deși pentru mine nu este o surpriză, s-a greșit mult la punctul 8, unde trebuia să completeze cu formele corecte ale unor cuvinte. Cel mai mult au greșit la „complecși”, n-au știut că pluralul de la «.complex» este «.complecși». La «.negri» - în loc să-l ia cu un «i» l-au luat cu doi «i» și așa mai departe. Note de 10 nu se vor lua la Română și din cauza faptului că nu știu să scrie formele corecte ale unor cuvinte. Aveau «ochii negri» și au luat «negrii», deși știu clar că pentru a avea doi «i» trebuie să stea în fața substantivului”, a precizat pentru „Adevărul” un profesor aflat într-un centru de corectare.
Greșelile sunt atât de des întâlnite în lucrările elevilor încât devine evident că a învăța să scrie corect nu mai este o prioritate nici în clasele primare și nici mai târziu.
„Au o problemă foarte gravă. Nu știu să scrie corect. Și se insistă în școală pe «fix – ficși», «ortodox-ortodocși», «complex – complecși», eu din clasa a V-a fac asta cu elevii mei”, explică profesorul.
Sunt diferențe, recunoaște acesta, între clase la trecerea de la ciclul primar la cel gimnazial, iar acolo unde învățătorul/învățătoarea a insistat mai puțin asupra scrierii corecte sarcina profesorului din gimnaziu va fi mult mai dificilă.
„Unele învățătoare nu mai fac asta, unele învățătoare fac atâtea activități extracurriculare cu ei în timpul orelor, pentru că sunt în goana după hârtii, certificate, adeverințe, încât ora de ortografie nu mai există. Nici nu le corectează greșelile. Acolo unde părintele și el este needucat și nu vede greșelile și nu-l corectează... Și așa copilului i se pare corect să scrie «numi pare rău», sau «î-mi pare rău»”, adaugă profesorul.
Uneori, mai dezvăluie profesorul, trecerea de la clasele mici către gimnaziu aduce chiar conflicte între părinți și profesori.
„Părintele nu înțelege despre ce este vorba, nu-și dă seama de greșelile copilului, știe în schimb că elevul a avut tot timpul FB și este supărat când la gimnaziu are 8 la Limba română. Cu mult prea mare ușurință se dă acest FB”, atrage atenția profesorul.
Și faptul că elevii sunt atrași tot mai greu spre lectură este o explicație pentru ce se întâmplă astăzi, mai spune profesorul.
Evaluare Națională 2024. Când se depun contestațiile
Contestațiile pot fi depuse în perioada 3 iulie 2024 (ora 16,00 - ora 19,00) - 4 iulie 2024 (ora 8,00 - ora 12,00), urmând a fi soluționate în perioada 4 iulie - 9 iulie 2024.
Conform ordinului 6155/2023 privind organizarea şi desfăşurarea Evaluării Naţionale pentru absolvenţii clasei a VIII-a, emis de Ministerul Educației, în cazul în care apar diferențe mai mari de un punct între nota inițială și nota evaluării în baza contestației depuse se apelează la o a doua comisie de contestații, ultima notă acordată fiind cea finală. Iată ce prevede ordinul:
„ART. 11
(1) În procesul de evaluare iniţială a lucrărilor scrise şi de rezolvare a contestaţiilor, după validarea finalizării evaluării de către cei doi profesori evaluatori, în cazul în care diferenţa dintre notele celor doi evaluatori este mai mică sau egală cu 1 punct, este calculată nota finală, ca medie aritmetică având două zecimale a notelor acordate de evaluatori, fără rotunjire, fiind înregistrată în catalogul evaluării naţionale.
(2) În cazul în care diferenţa între notele acordate de cei doi profesori evaluatori este mai mare de 1 punct, lucrarea va fi recorectată de alţi doi profesori evaluatori. După validarea finalizării evaluării, nota finală este calculată luând în considerare cele 4 (patru) note. După eliminarea celor două note/valori extreme, nota finală se calculează ca medie aritmetică având două zecimale, fără rotunjire, a celor două note/valori centrale. Media rezultată reprezintă nota finală şi este înregistrată în catalogul evaluării naţionale.
(3) În cadrul etapei de soluţionare a contestaţiilor, după încheierea evaluării lucrărilor, notele acordate după reevaluare sunt comparate cu cele acordate în etapa de evaluare iniţială. În situaţia în care se constată o diferenţă de notare mai mare de 1 punct, în plus sau în minus, între nota de la evaluarea iniţială şi cea de la contestaţii, lucrarea este reevaluată de alţi doi profesori evaluatori. Reevaluarea se face respectând cu stricteţe baremul de evaluare şi notare şi toate procedurile de evaluare. Nota acordată de cea de a doua comisie de contestaţii este nota finală obţinută de candidat.
(4) Nota obținută în etapa de soluționare a contestațiilor este nota definitivă, indiferent de punctajul obținut, în plus sau în minus, faţă de nota acordată în etapa de evaluare iniţială a lucrării. Această notă nu mai poate fi modificată şi reprezintă nota obţinută de candidat la proba respectivă”, prevede ordinul ME.
Este de asemenea important de știut că acei candidați care depun contestații semnează și o declaraţie-tip în care se menţionează faptul că au luat cunoştinţă că nota acordată ca urmare a soluţionării contestaţiei poate modifica, după caz, nota iniţială, prin creştere sau descreştere. În cazul candidatului minor, declaraţia-tip este semnată şi de către părinţii/reprezentanţii legali ai acestuia.
Evaluare Națională 2024. Când se afișează rezultatele finale
Afișarea rezultatelor finale la examenul de Evaluare Națională 2024, după soluționarea contestațiilor, va avea loc pe data de 9 iulie 2024. Comunicarea acestora se face anonimizat, utilizându-se codurile individuale care înlocuiesc numele și prenumele candidaților și care au fost distribuite candidaților, pe bază de semnătură de primire, la prima proba susținută de aceștia. Comisiile din centrele de examen tipăresc lista rezultatelor finale după contestații ale candidaților anonimizați și o afișează, conform calendarului, cu semnătura președintelui și a secretarului comisiei din centrul de examen, la avizierul unității de învățământ și pe website-ul acesteia. Rezultatele examenului de Evaluare Națională sunt afișate și pe pagina de internet a Ministerului Educației și a inspectoratelor școlare, pentru o perioadă de 2 ani.
• 3 iulie 2024 (până la ora 14.00) Afișarea rezultatelor înaintea contestațiilor;
• 3 iulie 2024 (ora 16.00—ora 19.00) Depunerea contestațiilor;
• 4 iulie 2024 (ora 8.00—ora 12.00) Depunerea contestațiilor;
• 4 iulie—9 iulie 2024 Rezolvarea contestațiilor;
• 9 iulie 2024 Afișarea rezultatelor finale după soluționarea contestațiilor.