Se dă startul evaluării copiilor pentru înscrierea la școală. „Unele sisteme pun mai degrabă accent pe latura socio-emoțională”
0Centrele județene de resurse și asistență educațională (CJRAE) au demarat, la începutul acestei săptămâni, evaluarea copiilor care s-au întors din străinătate și a celor care nu au frecventat grădinița, în vederea înscrierii la clasa pregătitoare. Un psiholog explică ce se întâmplă în cabinetul de evaluare.

La clasa pregătitoare se înscriu copiii care împlinesc vârsta de 6 ani până la 31 august 2025, inclusiv, însă de asemenea pot fi înscriși și copiii care împlinesc vârsta de 6 ani în perioada 1 septembrie - 31 decembrie 2025, în baza recomandării pentru înscrierea în învățământul primar.
Înscrierile încep la sfârșitul lunii martie, iar pentru copiii care împlinesc 6 ani în perioada 1 septembrie - 31 decembrie 2025, pentru copiii care nu au frecventat grădinița și pentru copiii care se întorc din străinătate unul dintre documentele necesare este recomandarea pentru înscrierea în învățământul primar. Acest document este eliberat, după caz, de unitățile de învățământ cu nivel preșcolar (pentru copiii care au frecventat grădinița), sau în baza evaluării Centrului Judeţean de Resurse şi Asistenţă Educaţională/Centrului Municipiului București de Resurse și Asistență Educațională (CJRAE/CMBRAE). Evaluarea de către specialiștii CJRAE se realizează, în perioada 10-27 martie 2025, în cazul copiilor care nu au frecventat grădinița, respectiv în cazul copiilor care se întorc din străinătate.
Am stat de vorbă cu psihologul Theodora Țecu, directorul CJRAE Olt, pentru a înțelege care este scopul acestei evaluări, dar și ce se întâmplă efectiv în cabinetul specialistului.
Evaluarea se realizează, explică psihologul, pentru a constata dacă copilul demonstrează achizițiile necesare pentru înscrierea la școală. Sunt vizate domeniile: cognitiv, motric, dezvoltarea abilităților de autoservire etc.
Un aspect foarte important este acela că rezultatele acestei evaluări nu presupun un parcurs fără întoarcere. Dacă evaluatorul constată că achizițiile necesare nu au fost dobândite, se va recomanda un plan remedial, astfel încât până la începerea anului școlar copilul să poată recupera, iar înscrierea la clasa pregătitoare să se realizeze într-o altă etapă.
„Sunt încă trei etape, iar noi, CJRAE, instituția noastră, realizăm evaluările nivelului de dezvoltare permanent, până la 1 septembrie. Inclusiv pe perioada verii realizăm aceste evaluări psihosomatice”, precizează psih. Theodora Țecu.
Se întâmplă și ca, în sens invers, un copil înscris la școală să se confrunte cu probleme, iar specialistul să recomande întoarcerea la grădiniță. „Noi deseori întâlnim situații de inadaptare, iar în aceste cazuri se recomandă retragerea copilului din școală și înscrierea în grădiniță”, adaugă Țecu.
Recomandarea specialiștilor CJRAE este aceea de a se respecta metodologia, astfel încât părinții să se ferească de situațiile în care își trimit copiii fie prea devreme, fie prea târziu în clasa pregătitoare, cu toate efectele care pot decurge de aici. Această recomandare este valabilă, precizează psihologul, pentru cazurile în care copilul nu prezintă anumite tulburări sau dificultăți de învățare, sau anumite întârzieri în dezvoltare.
Ce se întâmplă în cabinetul specialistului
Testul de evaluare durează maximum 15 minute și se derulează în prezența părintelui copilului.
„Sunt întrebări care vizează autocunoașterea, dezvoltarea socio-emoțională, dezvoltarea cognitivă, dezvoltarea motrică. Îl întrebăm pe copil lucruri foarte simple, pe care orice copil de 5-6 ani ar trebui să le cunoască, referitoare la numele de familie, vârstă, unde locuiește. Trebuie să știe să numere până la 10, să cunoască care este mâna dreaptă, care este mâna stângă, trebuie să știe să-și scrie numele cu litere de tipar, trebuie să ne povestească în trei fraze o poveste sau sfârșitul unei povești, iar pe partea de dezvoltare socio-emoțională ar trebui să știe în momentul în care se regăsește într-un context social cum să reacționeze. Avem câteva situații predefinite și întrebăm copiii: Dacă este culoarea roșu la semafor ce faci? Dacă este ziua cuiva ce îi spui?”, explică psihologul.
În general părinții își cunosc copiii, precizează Țecu, astfel că se întâmplă rar ca aceștia să aibă surprize cu privire la rezultatele evaluării. Mai mult, cu ocazia evaluării are loc și o sesiune de consiliere în care specialistul discută cu părinții despre opțiunile cele mai potrivite pentru traseul educațional al copilului. „În cazul în care părinții constată potențialul copilului, și noi constatăm potențialul copilului, recomandăm să lucreze cu copilul, pentru că evaluarea copilului este dinamică, salturile pot să fie extrem de calitative în timp, iar într-o lună, două sau chiar trei luni putem să remarcăm o dezvoltare consistentă, așa că invităm părinții la o nouă evaluare reprogramată peste trei luni”, mai spune psihologul.
„Programele sunt diferite, metodele de predare, chiar și la preșcolar, sunt diferite”
Pentru copiii care se întorc din străinătate în România provocările sunt și mai mari. Sunt în primul rând dificultățile legate de limbă, însă sunt și diferențe între metodele de predare, au constatat consilierii CJRAE.
„Cele mai mari provocări sunt legate de limbă, faptul că nu au exersat limba română, nu au vocabularul dezvoltat, însă dacă în această perioadă, până la încheierea anului școlar, copilul este totuși înscris în grădiniță, vocabularul și achizițiile se dezvoltă rapid și constatăm - dacă și familia îi exersează vocabularul și discută permanent cu copilul, cum spuneam - un salt impresionant. (...) Într-adevăr, există diferențe și la nivel de cunoștințe. Programele sunt diferite, metodele de predare, chiar și la preșcolar, sunt diferite. Există unele sisteme care nu pun atât de mare accent pe latura cognitivă, ci mai degrabă pe cea socio-emoțională, pe creativitate. Dacă în sistemul românesc copiii, cum spuneam, la grupa mare învață să scrie cifrele de la 1 la 10, am constatat cazuri de copii care au venit din străinătate care nu au exersat aceste abilități, deși fuseseră înscriși în învățământul preșcolar în alte țări. Acesta este doar un exemplu”, a mai spus Țecu.
Consilierii abordează cu părinții în cadrul sesiunii de consiliere și un alt aspect, legat de compatibilitatea cu viitoarea învățătoare. „Sunt copii care necesită o abordare mai fermă, sunt alți copii care necesită o altă abordare mai blândă, bineînțeles că în funcție de personalitatea copilului recomandările sunt adaptate”, mai precizează psihologul.
Înscrierea la clasa pregătitoare, cele mai frecvente întrebări
Ministerul Educației și Cercetării a publicat pe site-ul oficial atât metodologia, cât și un ghid cuprinzând răspunsuri la cele mai frecvente întrebări legate de înscrierea la clasa pregătitoare. I
Cine se poate înscrie la clasa pregătitoare?
• Copiii care împlinesc vârsta de 6 ani până la 31 august 2025, inclusiv.
• Copiii care împlinesc vârsta de 6 ani în perioada 1 septembrie - 31 decembrie 2025, în baza recomandării pentru înscrierea în învățământul primar (eliberată de unitățile de învățământ cu nivel preșcolar) sau în baza evaluării Centrului Judeţean de Resurse şi Asistenţă Educaţională/Centrului Municipiului București de Resurse și Asistență Educațională (CJRAE/CMBRAE), după caz.
Cui se adresează evaluarea CJRAE/CMBRAE ?
• copiilor care nu au frecventat grădinița;
• copiilor care s-au întors din străinătate.
Când și unde se realizează evaluarea copiilor?
Evaluarea copiilor de către CJRAE/CMBRAE este programată în perioada 10 - 27 martie 2025.
Evaluarea se face atât la sediul CJRAE/CMBRAE, cât şi în diferite centre din judeţ/municipiul Bucureşti, cu prioritate în grădiniţe.
Pentru copiii care au frecventat grădinița sunt necesare:
• înregistrarea cererilor transmise/depuse la unitățile de învățământ cu nivel preșcolar pentru obținerea recomandării de înscriere în clasa pregătitoare;
• eliberarea/transmiterea către părinte de către unitatea de învățământ cu nivel preșcolar a recomandării de înscriere în clasa pregătitoare sau în grupa mare, după caz.
Pentru copiii care nu au frecventat grădinița sau au revenit din străinătate sunt necesare:
• înregistrarea de către CJRAE/CMBRAE a cererilor de evaluare, depuse/transmise de părinți pentru copiii care îndeplinesc condițiile prevăzute la art. 5 alin. (2) și art. 6 alin. (1) din Metodologia de înscriere a copiilor în învățământul primar, aprobată prin Ordinul ministrului educației nr. 4.019/2024;
• planificarea de către CJRAE/CMBRAE a organizării evaluării, afișarea și comunicarea programării pentru participarea la evaluare;
• desfășurarea evaluării copiilor de către CJRAE/CMBRAE;
• eliberarea/transmiterea către părinte de către CJRAE/CMBRAE a recomandării de înscriere în clasa pregătitoare sau în grupa mare, după caz;
• soluționarea de către Comisia județeană/a municipiului București de înscriere a copiilor în învățământul primar (Comisia județeană/a municipiului București) a situațiilor excepționale care necesită amânarea înscrierii în învățământul primar.
La ce unitate de învățământ poate fi înscris copilul?
Părintele poate opta:
• pentru înscrierea la şcoala de circumscripţie: în această situaţie, copilul este automat înscris în baza validării cererii de înscriere;
• pentru o unitate de învăţământ, alta decât şcoala de circumscripţie: în această situaţie, copilul este înscris în limita locurilor libere şi, dacă este cazul, pe baza criteriilor generale şi, ulterior, a criteriilor specifice de departajare.
NOTĂ: Părintele poate solicita, prin bifarea în cererea-tip de înscriere, ca locul la şcoala de circumscripţie să fie rezervat pentru eventualitatea în care copilul nu este înscris la unitatea de învăţământ pentru care părintele a făcut opţiunea, din lipsă de locuri libere.
Unde au loc înscrierile?
La unitatea de învăţământ la care părintele doreşte înscrierea copilului.
Cererile-tip de înscriere pot fi completate şi validate direct la unitatea de învăţământ la care părintele doreşte înscrierea copilului.
Cererile-tip de înscriere pot fi completate şi online pe site-ul dedicat, pe durata perioadei de înscriere, însă după completarea acestora, cererile trebuie validate în unitatea de învățământ aleasă.
Ce acte sunt necesare pentru înscriere?
- Cerere-tip de înscriere
- Copie şi original după actul de identitate al părintelui/tutorelui legal. Părinții divorțați depun la înscriere și hotărârea judecătorească definitivă din care rezultă modul în care se exercită autoritatea părintească și unde a fost stabilită locuința minorului.
- Copie şi original - certificat de naştere copil.
- Recomandarea de înscriere în clasa pregătitoare (acolo unde este cazul).
- Alte documente care să ateste îndeplinirea criteriilor generale şi/sau specifice (acolo unde este cazul).
Calendarul depunerii cererilor
În perioada 31 martie - 6 mai 2025, părinții/tutorii legal instituiți/reprezentanții legali vor completa cererile-tip de înscriere online sau la unitatea de învățământ la care solicită înscrierea copiilor. De asemenea, în aceeași perioadă, vor fi depuse/transmise cererile-tip de înscriere la unitatea de învățământ la care solicită înscrierea copiilor, inclusiv recomandarea de înscriere în clasa pregătitoare, după caz, respectiv declarația pe propria răspundere și documentele necesare în copie simplă.
Când și unde vor fi afișate lista elevilor înscriși și lista locurilor libere?
• 12 mai (pentru prima etapă de înscriere): afișarea în unitățile de învățământ și pe site-ul inspectoratului școlar a candidaților înmatriculați și a numărului de locuri rămase libere
• 12 iunie (pentru a doua etapă de înscriere): afișarea în fiecare unitate de învățământ a listelor finale ale copiilor înscriși în clasa pregătitoare.
Când se afișează distribuirea elevilor pe formațiuni de studiu?
• 3 septembrie este data stabilită pentru afișarea în fiecare unitate de învățământ a listelor cu elevii distribuiți în fiecare clasă pregătitoare.
Criterii de departajare pentru cazurile în care numărul de copii este mai mare decât numărul de locuri
I. Criterii generale:
a) existența unui certificat medical de încadrare în grad de handicap a copilului;
b) existența unui document care dovedește că este orfan de ambii părinți. Situația copilului care provine de la o casă de copii/un centru de plasament/plasament familial se asimilează situației copilului orfan de ambii părinți;
c) existența unui document care dovedește că este orfan de un singur părinte;
d) existența unui frate/a unei surori înmatriculat/înmatriculate în unitatea de învățământ respectivă.
II. Criterii specifice:
Sunt utilizate după aplicarea criteriilor generale şi numai dacă acestea nu asigură departajarea între copii, cu excepţia situaţiilor prevăzute de metodologie.
Sunt elaborate de către fiecare unitate de învăţământ în parte, dar sunt aplicate pe baza unor documente doveditoare, prezentate de către părinţi/tutori legali şi nu pot fi discriminatorii, respectiv trebuie să ţină cont de faptul că toţi copiii au drepturi egale, indiferent de condiţia socială, financiară, indiferent de naţionalitate, rasă, religie, confesiune, sex etc.
Unde găsiți informații?
• Internet: pe paginile proprii de web, inspectoratele şcolare județene vor crea o secţiune numită Înscrierea în învăţământul primar 2025, vizibilă & accesibilă de pe prima pagină
• Direct de la şcoli.
• Prin intermediul liniilor telverde, instituite la nivelul inspectoratelor școlare.
„Fiecare copil are un loc asigurat în clasa pregătitoare. Numărul de locuri alocat prin cifra de şcolarizare pentru clasa pregătitoare este mai mare decât numărul copiilor”, precizează reprezentanții MEC.
Cum se face înscrierea în învățământul privat?
Înscrierea se face în prima etapă.
Înscrierea se face direct la unitatea de învăţământ sau prin formularul online, dacă unitatea de învăţământ autorizată/acreditată şi-a introdus toate datele în aplicația informatică pentru înscrierea în clasa pregătitoare, la fel ca unităţile de învăţământ de stat. În caz contrar, înscrierea se face doar la unitatea de învăţământ. În cazul înscrierii online, validarea înscrierii se face la sediul unităţii de învăţământ dorite.
În cazul în care, din diferite motive, copilul nu este înmatriculat la unitatea de învățământ particular solicitată, acesta poate fi înscris la școala de circumscripție, dacă părintele/ tutorele legal instituit/ împuternicitul legal a bifat opțiunea de întoarcere la școala de circumscripție sau, în caz contrar, participă la a doua etapă de înscriere.
Precizare importantă despre înscrierea online
„Atenție! Completarea online a cererii de înscriere NU garantează înscrierea copilului în unitatea de învățământ și NU elimină obligativitatea validării în unitatea de învățământ aleasă!”, atrag atenția reprezentanții Ministerului Educației și Cercetării.