Şcoala fără note şi fără teme pentru acasă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Aproape 100 de elevi din Slatina urmează alternativa educaţională „Step by step“. La şcoala „pas cu pas“, elevii îşi petrec opt ore la cursuri şi iau prânzul în oraş. Profesorul îi supraveghează în permanenţă şi îi ajută să rezolve diverse sarcini.

Colegiul Naţional Vocaţional „Nicolae Titulescu" din Slatina este singura şcoală din municipiu unde a fost implementată alternativa educaţională „Step by step". Sub îndrumarea a câte doi profesori, 93 de elevi ai celor cinci clase I-IV petrec opt ore la şcoală, urmând un sistem flexibil de însuşire a cunoştinţelor cuprinse în programa şcolară, fără a primi calificative şi fără a fi nevoiţi să mai facă teme acasă.

Sistemul este folosit cu succes şi în alte ţări europene, iar învăţarea pe competenţe, prezentă în alternativa step by step, va fi folosită şi în sistemul clasic, fiind prevăzută acum în Legea educaţiei.

Învăţătorul este ca un dirijor

Nicolae Sulger, cadru didactic, este cel care a adus sistemul în judeţul Olt, în urmă cu 13 ani. Petrece zilnic, împreună cu profesoara Maria Predescu, câte opt ore alături de cei 16 elevi din clasa a IV-a B.

„Elevul învaţă să înveţe. Rolul învăţătorului este acela de dirijor, orientându-l pe elev în căutarea lui permanentă. Este aceeaşi programă, metoda de lucru este alta. Nu există catalog, competenţele dobândite fiind precizate în caiete de evaluare personalizate. Elevii care s-au transferat din şcoli din Italia sau Spania au venit cu copii xerox de pe o evaluare similară", spune Sulger.

Opţiunea înscrierii copiilor într-o astfel de clasă aparţine părinţilor, de obicei a celor care nu au pe cineva care să-i ia de la şcoală la ora 12.00 şi apoi să le pregătească prânzul şi să facă temele cu ei.

Rolul părintelui este preluat de profesor, elevul nemaiavând nevoie de meditator. Dacă şcoala este gratuită, părintele trebuie să suporte contravaloarea hranei. „Elevii iau masa de prânz la restaurant. Comitetul de părinţi s-a ocupat de alegerea localului, în apropierea şcolii, unde elevii merg însoţiţi de noi. Meniul costă 8 lei pe zi", spune profesorul.

„Ne antrenăm mintea"

Elevii iau masa la restaurant



Deşi este o şcoală slătineană, înscrierea într-o clasă step nu este exclusivistă, aici învăţând elevi şi din comunele din apropiere:  Găneasa, Slătioara, Curtişoara. „Îmi place să învăţ în acest sistem, lucrăm ca în familie. Putem să ne spunem părerile, stăm mai relaxaţi la ore, n-avem teme şi ne antrenăm mintea", spune Andreea Fulga, elevă în clasa a IV-a B.

Profesorii se declară mulţumiţi de rezultatele obţinute de elevii care învaţă în clase alternative. „Anul trecut, la evaluarea de clasa a VIII-a, în primii 20 dintre cei 120 de elevi ai şcolii, 13 erau dintre cei care au urmat acest sistem. Avem copii cu rezultate la olimpiadele naţionale şi internaţionale, printre aceştia numărându‑se olimpicul internaţional la geografie Alexandru Barbu", spune cu mândrie profesorul Sulger.

La Slatina funcţionează unul dintre cele opt centre regionale de educaţie şi dezvoltare profesională „Step by step". Profesorii de învăţământ primar din zona Olteniei vin aici pentru a-şi însuşi metodele de predare în cadrul acestei alternative profesionale care facilitează învăţarea în funcţie de nevoile copilului. 

"Elevul învaţă să înveţe. Rolul învăţătorului este acela de dirijor, orientându-l pe elev în căutarea lui permanentă."
Nicolae Sulger
învăţător

image
Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite