Schimbare majoră în învățământ: dascălii își vor putea bloca posturile doar 5 ani

0
Publicat:

Posturile înghețate zeci de ani de demnitari-profesori ar putea deveni istorie. O propunere legislativă adoptată tacit de Camera Deputaților limitează la cel mult cinci ani consecutivi perioada în care un cadru didactic poate beneficia de rezervarea postului atunci când ocupă funcții publice. Inițiativa urmează să fie dezbătută de Senat, care este for decizional. Klaus Iohannis, Crin Antonescu sau Gabriela Crețu sunt doar câțiva dintre politicienii celebri care și-a blocat posturile. 

Camera Deputaților. Sursa: www.cdep.ro
Camera Deputaților. Sursa: www.cdep.ro

Deși a primit un raport de respingere din partea comisiei pentru învățământ a Camerei, proiectul a fost considerat adoptat tacit luni, după ce termenul de vot, 9 mai, a fost depășit.

Ce prevede noua lege

Propunerea legislativă adoptată tacit de Camera Deputaților limitează la cel mult cinci ani consecutivi perioada în care un cadru didactic poate beneficia de rezervarea postului atunci când ocupă funcții publice. Inițiativa, susținută de cinci senatori USR, urmează să fie dezbătută de Senat, care este for decizional. Potrivit propunerii, toate persoanele alese sau numite în funcții publice (președinte, parlamentari, miniștri, consilieri etc.), care au și calitatea de cadre didactice sau de cercetare titulare, vor avea dreptul de a-și păstra postul din învățământ doar pe durata mandatului, dar nu mai mult de cinci ani consecutivi. Aceștia își vor păstra toate drepturile, însă după expirarea termenului ar putea pierde titularizarea dacă nu se întorc la catedră.

Modificarea vizează Legea învățământului preuniversitar nr. 198/2023 și Legea învățământului superior nr. 199/2023, în contextul în care sistemul a fost marcat, timp de decenii, de cazuri de blocare permanentă a unor posturi în favoarea unor foști profesori deveniți politicieni.

Cadrele didactice devenite demnitari nu vor mai putea bloca catedrele la nesfârșit

Cel mai cunoscut caz relatat de presă este cel al fostului președinte Klaus Iohannis, care a avut rezervat, timp de 24 de ani (2000–2024), postul de profesor de fizică la Colegiul Național „Samuel von Brukenthal” din Sibiu. Iohannis nu s-a întors niciodată la catedră, dar postul a rămas „înghețat”, fiind ocupat temporar de suplinitori. În 2024, Klaus Iohannis s-a pensionat.

Și fostul președinte al PNL Crin Antonescu și-a păstrat postul de profesor de istorie la un liceu din Tulcea timp de aproape 25 de ani. Contactat recent de presă, Antonescu a declarat că nu a fost decizia lui, ci o prevedere legală care i-a permis să-și rezerve postul.

Un alt caz emblematic este cel al senatoarei Gabriela Crețu, care a blocat timp de 20 de ani un post de profesor de științe sociale la Liceul „Mihail Kogălniceanu” din Vaslui. Crețu a transmis liceului cererea de pensionare abia în aprilie 2024, după 20 de ani. În paralel, a beneficiat și de un post contractual în Senatul României, rezervat tot din 2012.

Fostul ei soț, Dumitru Buzatu, lider local PSD și președinte al Consiliului Județean Vaslui, a păstrat și el un post de profesor în rezervă timp de 28 de ani.

Expert: elevii au fost privați de profesori titulari

E normal să-ți rezervi postul pentru un mandat sau două, dar dacă te întorci după 20 de ani, nu mai e firesc să reintri direct în sistem, ca titular. Poți da titularizarea din nou, ca toți ceilalți? ”, se întreabă expertul în educație Ștefan Vlaston. El crede că adoptarea legii în Senat va depinde de cât de interesați sunt senatorii, mai ales dacă printre ei sunt și profesori care și-au rezervat, la rândul lor, catedra. 

Ministerul Educației a promis reformă 

Ministrul Educației, Daniel David, a declarat recent că lucrează la un „diagnostic complet al sistemului”, care va include și problema rezervării posturilor. Reforma este așteptată în luna mai și ar putea duce la modificări legislative ample, inclusiv în ceea ce privește titularizarea, trecerea între ciclurile de învățământ și examenele naționale.

„Toate aceste situații țin de reglementările care există în domeniu (...). Vom analiza și vom propune cele mai bune practici europene”, a declarat ministrul.

Adoptarea tacită a propunerii care limitează la 5 ani rezervarea posturilor didactice este un semnal că sistemul începe să răspundă unor disfuncționalități cronice. Educația are nevoie de profesori activi, prezenți, implicați – nu de catedre blocate la nesfârșit de cariere politice. Într-un sistem deja afectat de o criză acută de titularizare, în care posturile stabile sunt tot mai greu de accesat pentru tinerii profesori, păstrarea formală a unor locuri închise timp de decenii nu face decât să adâncească inechitățile și să compromită calitatea actului educațional.

Gestionarea deficitară a posturilor vacante din învățământul preuniversitar determină repetarea anuală a concursului de titularizare, indiferent de rezultatul candidatului, ceea ce îl transformă într-un concurs fără finalitate, acuză dascălii.   

Educație

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite