Scăparea Guvernului. Ce se întâmplă cu bursele elevilor

0
Publicat:

Instituțiile de învățământ nu au obligația de a respecta ordinul de ministru în situația suprapunerii bursei sociale cu bursa „Bani de liceu”, respectiv cu cea profesională, ci trebuie să aplice prevederile hotărârilor de Guvern.

Sală de clasă.
Școlile nu au obligația de a respecta ordinul de ministru privind cumularea burselor.

Secretarul de stat Florian Lixandru a afirmat pentru  conform Edupedu.ro că „a fost o scăpare în ordin”. Fiind vorba despre ordinul 5.379 din 7 septembrie 2022. Așadar, bursele nu pot fi cumulate. Elevii fie iau bursă socială, fie bursa „Bani de liceu”, fie bursa profesională. 

În aceeași ordine de idei, Edupedu.ro a menționat din luna septembrie că ordinul care prevede criteriile pentru brusele elevilor încalcă 2 hotărâri de Guvern. 

Potrivit hotărârilor de Guvern, elevii care beneficiază de bursa socială nu pot beneficia și de bursa „Bani de liceu” sau de cea profesională. În schimb, în noul ordin este menționată această posibilitate. 

Lixandru a declarat că „se respectă ierarhia actelor juridice: legi, hotărâri de Guvern, ordonanțe, ordine de ministru. Cea mai puternică este legea. După care, hotărârea de guvern, care spune cum se aplică legea, ordonanța de urgență și, apoi, ordinele de ministru, actele emise de autoritățile centrale”. 

Secretarul de stat a menționat că bursele nu pot fi cumulate, fiindcă se respectă prevederea din hotărârea de Guvern: „Dacă vă referiți la problema pe care colegii de la sindicate au semnalat-o cu privire la posibilitatea de a cumula bursa socială cu bursa „Bani de liceu” sau bursa profesională, se aplică prevedere din HG: nu se cumulează”. 

„Îndreptare de eroare materială”

În plus, acesta a precizat că a fost trimisă către Monitorul Oficial „o îndreptare de eroare materială”, însă nu a fost încă publicată: „A fost o scăpare în ordin. S-a trimis către Monitorul Oficial o îndreptare de eroare materială care încă nu a fost publicată. A fost o eroare materială în ordin și așteptăm să se publice. Până atunci, puterea actelor juridice primează. Practic, hotărârea de Guvern bate orice act normativ care este emis sub ea”. 

Federația Sindicatelor Libere din Învățământ a înaintat o cerere la Ministerul Educației cu privire la cumularea burselor.

Elevii care beneficiază de bursa „Bani de liceu” nu pot lua și bursa socială, conform articolului 10 din Hotărârea de Guvern nr. 1.488 din 9 septembrie 2004: „Beneficiarii Programului național de protecție socială “Bani de liceu” nu pot beneficia în același timp și de bursă socială”. 

În schimb, ordinul 5.379 din 7 septembrie 2022, care prevede criteriile pentru acordarea burselor școlare, precizează la art. 19 alin. (4) că „elevii care beneficiază de sprijinul financiar „Bani de liceu” sau „Euro 200” pot obține bursă de studiu/ merit/ performanță/ ajutor social, dacă îndeplinesc criteriile prevăzute în prezentul ordin”. 

Potrivit unei hotărâri de Guvern din anul 2017, bursa profesională nu poate fi cumulată cu bursa socială, însă ordinul privind bursele precizează că elevii din învățământul profesional pot lua burse de performanță, de merit, de studiu și de ajutor social. 

În art. 5 din Hotărârea de Guvern nr. 951 din 28 decembrie 2017 este precizat: 

(4) Beneficiarii Programului național de protecție socială „Bursa profesională“ nu pot beneficia în același timp și de bursă socială”.

Ce a declarat secretarul Florian Lixandru

 „Se respectă ierarhia actelor juridice: legi, hotărâri de Guvern, ordonanțe, ordine de ministru. Cea mai puternică este legea. După care, hotărârea de guvern, care spune cum se aplică legea, ordonanța de urgență și, apoi, ordinele de ministru, actele emise de autoritățile centrale. Dacă vă referiți la problema pe care colegii de la sindicate au semnalat-o cu privire la posibilitatea de a cumula bursa socială cu bursa „Bani de liceu” sau bursa profesională, se aplică prevedere din HG: nu se cumulează. A fost o scăpare în ordin. S-a trimis către Monitorul Oficial o îndreptare de eroare materială care încă nu a fost publicată. A fost o eroare materială în ordin și așteptăm să se publice. Până atunci, puterea actelor juridice primează. Practic, hotărârea de Guvern bate orice act normativ care este emis sub ea”, a declarat Florian Lixandru. 

Inspectoratele școlare au primit clarificări în legătură cu acest aspect?”, a întrebat Edupedu.ro 

Sunt niște principii de drept. Nu ne-au cerut clar clarificări. Sunt niște principii de drept pe care trebuie să le aplicăm. Orice jurist, orice manager trebuie să le respecte”, a răspuns Lixandru. 

 „Poate sunt școli care aplică ordinul”, a continuat Edupedu.ro. 

Dar nu ne-au solicitat. Cei care ne-au solicitat, cum au fost cei de la sindicate, le-am răspuns”, a mai adăugat Lixandru. 

Există varianta ca școlile să fi respectat ordinul și au dat burse unor elevi care, dacă s-ar fi aplicat prevederile din HG, nu ar fi primit banii?”, a întrebat Edupedu.ro 

 „N-au putut să nu respecte, pentru că se verifică și la primării. Bursele nu s-au cumulat, pentru că nu vor primi finanțare și pentru burse sociale, și pentru bursa bani de liceu și burse profesionale, pentru aceiași elevi”, a declarat Lixandru. 

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite