Plata burselor școlare, „în așteptare”. „Am sperat o vară întreagă să primesc bursa de merit”

0
Publicat:

Mijlocul lunii octombrie ar fi trebuit să le aducă elevilor, pentru prima dată, bursa școlară la o dată certă. Un act normativ adoptat în septembrie a stabilit acest termen, care însă nu se poate respecta pentru că nu sunt bani. Sunt încă școli care au restanțe pentru anul școlar trecut.

Elevii din liceele tehnologice așteaptă și ei plata burselor școlare FOTO: arhiva/A.M.
Elevii din liceele tehnologice așteaptă și ei plata burselor școlare FOTO: arhiva/A.M.

Prin H.G. nr. 1.138 din 14 septembrie 2022 s-a stabilit atât cuantumul minim al burselor lunare de performanță, de merit, de studiu și de ajutor social pentru elevii din învățământul preuniversitar cu frecvență, care se acordă în anul școlar 2022-2023, cât și termenul de plată.

Cuantumul minim poate fi suplimentat din resurse de la bugetul local, însă data de 15 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, ar fi trebuit să rămână termen clar. Elevii care au obținut în anul școlar precedent rezultate foarte bune și elevii care provin din familii cu situație financiară precară așteaptă însă în continuare banii pentru septembrie. Școlile de-abia au reușit, iar asta după începerea acestui an școlar, să achite bursele pentru anul școlar precedent. Altele, care au estimat corect, nici măcar anul școlar trecut nu l-au încheiat, pentru că banii nu au ajuns integral în conturile școlilor.

În județul Olt, Inspectoratul Școlar Județean Olt confirmă, prin purtătorul de cuvânt, inspectorul școlar Mirela Paraschiv, că a primit bani pentru a le vira școlilor până la nivelul lunii august 2022, pentru perioada septembrie – decembrie așteptând rectificarea de buget. Când vor veni următorii bani nu mai știe nimeni, cert fiind doar faptul că de la minister s-au tot cerut situații.

„Nu ajung nici banii de salarii”

În școli, pe de altă parte, nu doar banii lipsesc pentru a se putea face plata burselor după prima lună de școală, ci și precizările clare. Directoarea unui liceu tehnologic din Slatina spune că există încă prevederi neclare în privința posibilității de a se cumula mai multe tipuri de bursă.

Spre exemplu, nu se știe cert dacă liceenii care primesc „Banii de liceu”, un sprijin acordat elevilor cu posibilități financiare reduse, pot primi și bursa socială, pentru că reglementările nu sunt și în acest caz la fel de clare precum în cazul elevilor de la școala profesională, care iau bursa profesională, dar pe care nu pot să o cumuleze cu cea socială.

„Eu am tot sperat că se limpezesc apele, ne lămurește și pe noi cineva cu ceva”, a spus Valeria Diaconu, directorul Liceului Tehnologic „Alexe Marin” Slatina. Cât despre bani, școlilor li s-a solicitat în septembrie să estimeze necesarul, însă banii nu au ajuns. „Nu sunt nici bani de salarii”, a mai spus Diaconu, precizând că nici fondul de salarii nu este asigurat integral până la sfârșitul anului.

„Nu au bani pentru copii, dar au bani pentru ei”

Pe grupurile de what-s app ale părinților, dar și pe cele de Facebook, unde postează părinți din toată țara, se semnalează probleme asemănătoare în toate colțurile țării.

„Nu au bani pentru copii, dar au bani pentru ei. Noi suntem proști, că acceptăm”, spun părinții.

Dezamăgire mare este și în rândul elevilor.

„Am așteptat o vară întreagă să primesc bursa de merit. Mi-am făcut planul să plătesc cu ea tabăra de engleză. A venit în trei tranșe, tabăra a plătit-o mama. Am fost, evident, dezamăgită, era dorința mea să o plătesc din banii mei, să simt că mă răsplătesc pentru efortul depus”, spune o elevă de gimnaziu din Slatina.

Situația este și mai dramatică în școlile de la țară. Aici noile cuantumuri ale burselor pentru anul școlar 2022-2023 (200 lei bursa socială și între 150 și 500 lei pentru performanțele școlare) deveniseră un argument puternic pentru părinți să-și trimită copiii cu risc de abandon la școală.

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite