De ce întârzie plata burselor școlare. Reacția Ministerului Educației

0
Publicat:

Ministerul Educației a făcut precizări, miercuri seară, referitoare la plata burselor școlare. Conform unui act normativ aprobat în cursul lunii trecute, plata ar trebui să se facă lunar, în data de 15, lucru care nu s-a întâmplat pe luna octombrie.

Elevii încă așteaptă plata bursei pentru luna septembrie 2022 FOTO: Inquam Photos
Elevii încă așteaptă plata bursei pentru luna septembrie 2022 FOTO: Inquam Photos

Deși termenul a fost depășit cu mai mult de 10 zile, în buzunarele elevilor încă nu au ajuns banii, pe mai multe grupuri de pe rețelele sociale părinții întrebând dacă sunt și școli care au reușit să facă aceste plăți. „Adevărul” a verificat care este situația în județul Olt, oficiali din cadrul Inspectoratului Școlar Județean Olt confirmând că plățile încă nu au fost realizate. Întârzieri sunt însă în toată țara, Ministerul Educației venind, miercuri, 26 octombrie 2022, cu precizări privind motivele care stau la baza nerespectării termenului de 15 pentru virarea banilor către elevi.

„În seara aceasta, Ministerul Educației a convocat, în regim de videoconferință, toți inspectorii generali și contabilii-șefi, pentru a analiza situația plății burselor elevilor la nivelul întregii țări.

De asemenea, mâine, 27 octombrie 2022, va transmite o adresă prin care va solicita inspectoratelor execuția bugetului școlilor cu data de referință 30.10.2022”, au transmis în această seară reprezentanții Ministerului Educației.

 „Banii necesari plății burselor au fost virați în conturile trezoreriilor locale”

Totodată, Ministerul Educației a luat legătura cu Ministerul Finanțelor, care a transmis o situație actualizată privind execuția bugetară la nivelul UAT-urilor. „Ca urmare a analizei datelor puse la dispoziție de Ministerul Finanțelor, banii necesari plății burselor au fost alocați din sumele defalcate de TVA și au fost virați în conturile trezoreriilor locale, fiind puși la dispoziția unităților administrativ-teritoriale, pentru retragerea sumelor necesare, în baza unei cereri. În conformitate cu HG 1138/14.09.2022 (Art1., alin 2): „Bursele se asigură din bugetele locale ale unităților/subdiviziunilor administrativ-teritoriale de care aparțin unitățile de învățământ preuniversitar și din sume defalcate din taxa pe valoare adăugată, aprobate anual prin legea bugetului de stat cu această destinație”„, au mai transmis reprezentanții Ministerului Educației.

Sunt două explicații pentru faptul că banii nu au ajuns încă la elevi, așa cum prevede  hotărârea de guvern adoptată în cursul lunii septembrie a acestui an: pe de o parte volumul foarte mare de dosare înscrise care trebuie verificate cu privire la îndeplinirea condițiilor de eligibilitate, iar pe de alta data organizării ședințelor pentru buget la nivelul consiliilor locale.

„Din informațiile transmise de inspectorate în cadrul videoconferinței, există, în momentul de față, întârzieri legate de plata burselor cauzate fie de volumul foarte mare de dosare înscrise pentru verificarea eligibilității, fie de data organizării ședințelor pentru buget ale consiliilor locale. Pentru a avea o situație clară la nivel de școli, fiecare inspectorat școlar va organiza, în cursul zilei de mâine, videoconferințe cu directorii de școli din județ”, mai precizează Ministerul Educației.

Circuitul banilor necesari plății burselor școlare este următorul:  Ministerul Finanțelor pune la dispoziție sumele pentru plata burselor în conturile trezoreriilor locale, iar unitățile administrativ-teritoriale retrag sumele necesare și le direcționează către școli.

„Ne dorim ca toți elevii să primească bursele cuvenite și să prevenim întârzieri viitoare. Indiferent de fluxul banilor și de dificultățile semnalate de fiecare școală, Ministerul Educației va depune toate eforturile pentru a se asigura că nu mai există probleme legate de plata burselor”, au conchis reprezentanții Ministerului Educației.

EducațiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite