Rezultate BAC 2019. Zeci de licee tehnologice au avut promovare zero. Ministrul Educaţei vrea transformarea lor în profesionale

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: Mediafax/ Alexandru Dobre
FOTO: Mediafax/ Alexandru Dobre

Bacalaureatul din acest an s-a încheiat cu rezultate dezastruoase pentru zeci de licee tehnologice din ţară. Mai exact, sunt unităţi şcolare unde niciun elev nu a promovat examenul de maturitate. În acest context, ministrul Educaţiei consideră că soluţia optimă este ca acestea să fie transformate în şcoli profesionale.

Ecaterina Andronescu a declarat că liceele tehnologice care nu au reuşit să aibă promovare la Bacalaureat 2019 îşi vor transforma clasele actuale în clase profesionale. „Am hotărât ca mâine să aflăm dacă este primul an în care se întâmplă acest lucru, dacă este pur şi simplu un accident sau dacă această situaţie se perpetuează de mai mulţi ani de zile. Eu cred că nu este deloc un lucru nepotrivit să tranformăm aceste clase de liceu, să ne uităm şi la ce medie au avut acum la clasa a VIII-a să le transformăm în clase profesionale”, a spus ministrul în cadrul unei emisiuni la TVR1. 

În peste 40 de licee tehnologice niciun elev nu a promovat Bacalaureatul. Statistica prezentată de bacalaureat.edu.ro arată că în 23 de judeţe există cel puţin câte un liceu de tip tehnologic cu rata de promovare zero. 

Ministrul intenţionează să pună accentul pe învăţământul profesional. „Noi de anul acesta am luat o măsură şi am încercat să centrăm cifrele de şcolarizare şi pe rezultate şi să-i trimitem pe cei care au mai puţine abilităţi teoretice spre a învăţa o meserie. Astăzi, ca profesor într-o disciplină ai salariul mai mic decât un sudor. Deci nu cred că meseria este o opţiune pe care trebuie să o aruncăm la coş. Dimpotrivă, este extrem de necesară, şi cine o face de nota 10 rămâne un profesionist de nota 10. Acest lucru îl recomand eu generaţiilor tinere, pentru că nu ne naştem egali şi s-ar putea ca o parte din această generaţie să aibă într-adevăr mai multe înclinaţii spre partea practică decât spre partea tehnologică”, a mai spus Ecaterina Andronescu. 

Experţii în Educaţie arată că liceele tehnologice, deşi au zero promovabilitate la Bacalaureat 2019, primesc totuşi planul de şcolarizare. Aceştia sunt de acord că trebuie transformate în şcoli profesionale.  „Nu cred să existe un alt exemplu mai frapant decât acesta, de cheltuire inutilă a banilor publici. Licee tehnologice care lucrează cu rezultate zero la examenul  de Bacalaureat, primesc plan de şcolarizare pentru clasa a IX-a, adică funcţionează fără niciun rost. Să nu ne amăgim. Lipsa bazei materiale de instruire practică, a maiştrilor specializaţi, nu fac posibilă asimilarea unei meserii, cu rare excepţii. În aceeaşi situaţie sunt şi alte sute de licee tehologice, cu procente de reuşită la Bacalaureat sub 25%. Nu putem funcţiona pe banii contribuabililor cu un randament sub 25%! Soluţia este una singură : transformarea acestor licee în şcoli profesionale. Antreprenorii se plâng că au pierderi de miliarde de euro, din cauza lipsei personalului calificat. Iar România cheltuie sute de milioane de euro pentru funcţionarea unor şcoli care  produc …nimic. O astfel de aberaţie nu poate fi acceptată de niciun guvern, indiferent de ameninţările şi presiunile sindicatelor”, a punctat Ştefan Vlaston, miercuri, pe blogul său. 

licee bac zero

Sursa foto: Grup facebook ”Părinţii cer schimbare - grup civic” 

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite