Rectorul Universităţii Bucureşti: A fost admis la facultate oricine a luat 6 la bacalaureat. Unii iau bacalaureatul fiind semianalfabeţi funcţional

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Rectorul Universităţii Bucureşti trage un semnal de alarmă privind învăţământ universitar cu pribili semianalfabeţi funcţional Foto arhiva Adevărul
Rectorul Universităţii Bucureşti trage un semnal de alarmă privind învăţământ universitar cu pribili semianalfabeţi funcţional Foto arhiva Adevărul

Rectorul Universităţii Bucureşti, Marian Preda, susţine că în învăţământul superior din România s-a ajuns la situaţia în care oricine ia bacalaureatul cu media minimă să intre la facultate, în contextul în care „unii iau bacalaureatul fiind semianalfabeţi funcţional, ei nu sunt tocmai ok”.

Preda consideră că unele universităţi regionale ar trebui să aibă rol de pregătire profesională a unor cadre medii, iar altele să devină filiale ale marilor instituţii de învăţământ superior.

„Îmi pare rău să spun asta, dar imaginaţi-vă 1989. Şi au fost fabricile de diplome din învăţământul privat. Dar prin creşterea exagerată a numărului de locuri la facultate – nu mă refer doar la cele de la buget, şi cele cu taxă – în comparaţie cu generaţiile din ce în ce mai mici din care mai şi pleacă în străinătate, unii, la studii, deci pe acest fond a fost admis la facultate oricine ia media 6 la bacalaureat şi ia bacalaureatul, pentru că cu 6 poţi să treci bacalaureatul. Şi atunci, orice astfel de persoană intră la facultate. Şi, sigur că unii iau bacalaureatul fiind semianalfabeţi funcţional, ei nu sunt tocmai ok”, a declarat Marian Preda într-o emisiune difuzată duminică de Digi 24.

Acesta a precizat că unele universităţi ar trebui să se transforme în instituţii de învăţământ asimilate şcolilor post-liceale, care să asigure o pregătire similară subinginerilor.

„După părerea mea, ar trebui să fie transformate unele universităţi regionale în universităţi care să pregătească mai degrabă la un nivel care ai înainte era asigurat de şcolile postliceale sau şcoli de subingineri, pentru piaţa muncii locală sau regională, mă refer la regiune de dezvoltare a României. Şi să rămână ceva mai puţine universităţi. Unele universităţi regionale ar putea fi filiale ale universităţilor centrale şi, încet-încet, să fie o finanţare pe student mai mare şi un număr de studenţi finanţaţi de la buget, ceva mai mic în aceeaşi anvelopă de finanţare, astfel încât să avem un învăţământ ceva mai focalizat, pe calitate, iar ceilalţi, care nu au locuri de la buget, să plătească parţial sau total dacă vor să înveţe”, a adăugat Marian Preda.

Acesta a arătat că sunt universităţi private, sau chiar de stat, care percep taxe anuale de şcolarizare de 2000 de lei, cât percep unele şcoli sau grădiniţe private pentru o lună de şcolarizare.

„Şi atunci, ceea ce primeşti tu are acea valoare mică”, a conchis profesorul.

EducațiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite