Profesorii vor avea atribuții în prevenția fumatului, alcoolului și drogurilor

0
Publicat:

Printre atribuțiile educatorilor și profesorilor se numără din acest an și cele care țin de partea medicală, dar și de promovarea unui stil de viață sănătos, potrivit metodologiei privind asigurarea asistenței medicale pentru elevi. Documentul emis de Ministerul Educației nu spune însă și cine ar trebui să-i instruiască pe dascăli.

FOTO Shutterstock
FOTO Shutterstock

Educatorii, învățătorii, diriginții au din acest an ca sarcină să pună în practică programele guvernamentale de nutriție, să informeze copiii și părinții referitor la beneficiile imunizării și să sprijine personalul medical în efectuarea triajului epidemiologic și în evaluarea stării de sănătate a copiilor și elevilor.

Tot ei – sau personalul didactic auxiliar – sunt cei care apelează la serviciul unic de urgență 112 la nevoie și informează părinții sau reprezentanții legali ai copiilor în caz de necesitate de ajutor medical.

„Orice activitate de acest fel este binevenită”

Orice acțiune de instruire, de formare a profesorilor în acest sens este binevenită, apreciază prof.dr. Emilian Popovici, medic primar epidemiolog, vicepreședintele Societății Române de Epidemiologie.

„Pentru că o serie dintre efectele negative ale diverselor obiceiuri sunt cauzate tocmai de lipsa de informare și de educare a populației. Deci, aceste atribuții pentru cadrele didactice sunt binevenite și cu siguranță cel puțin o parte dintre cadrele didactice au nevoie la rîndul lor de a fi informate pe aceste subiecte de către formatori”, a explicat universitarul.

Un astfel de proiect, adaugă epidemiologul, prin care medici de specialitate instruiesc profesori pe diverse domenii este în derulare la Timișoara: „În cadrul PREVENTIM, apelând la medici formatori facem informarea personalului didactic, care, la rândul lui, să aibă informația necesară care să le fie livrată elevilor”. Cum atribuțiile specificate în actul normativ nu sunt puține și vizează atât atribuții pentru profesori, cât și pentru personalul nedidactic, de conducere a școlilor și inspectoratelor, cu siguranță va fi nevoie de programe de instruire a cadrelor, apreciază prof. Popovici.

Cât privește serviciile de promovare a unui stil de viață sănătos, acestea includ nutriția sănătoasă și prevenirea obezității, activitatea fizică, prevenirea fumatului, a consumului de alcool și de droguri, inclusiv noile substanțe psihoactive. „Este vorba despre o informație actuală care trebuie în primul rând însușită de cei care o vor prezenta, adică profesorii”, remarcă medicul epidemiolog.

Tot aici se încadrează și informațiile despre viața de familie și prevenirea infecțiilor cu transmitere sexuală, a accidentelor rutiere și pregătirea pentru acțiuni în caz de dezastre.

Consumul de droguri, o problemă

Actul normativ mai prevede organizarea de lectorate cu părinții pe teme de comportamente sănătoase în rândul preșcolarilor, antepreșcolarilor și elevilor și formarea acelor deprinderi care-i mențin pe cei mici sănătoși, cum este de exemplu spălatul mâinilor. Educatorii sunt obligați să controleze prin sondaj igiena individuală și să-i informeze pe părinți despre rezultate.

În opinia prof. Popovici, atribuțiile sunt foarte multe și necesită un volum foarte mare de activitate. „Instruirea elevilor este absolut necesară pentru a stopa fenomenele negative care se observă la ora actuală – mai ales în privința consumului de droguri”, subliniază epidemiologul o problemă care a căpătat o mare amploare în ultima vreme.

Metodologia mai prevede că în unitățile de învățământ preuniversitar și instituțiile de învățământ superior se pot organiza activități educative extracurriculare și extrașcolare pentru promovarea unui stil de viață sănătos, în parteneriat cu cabinetul medical și de medicină dentară școlar sau universitar și autoritatea publică locală.

Anexele actului normativ prevăd că autoritățile locale trebuie să doteze cabinetele medicale din creșe și grădinițe cu aparatură specifică, medicamente, dar și cu materiale sanitare – precum alcool sanitar, apă oxigenată, rivanol, feșe, vată, comprese, leucoplast, pansamente sterile, mănuși sterile, seringi și ace sterile de unică folosință, pahare, cearșafuri și prosoape de unică folosință, halate, botoși și saboți sanitari – materiale pentru curățenie și dezinfectanți. 

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite