Prea multe medii de 10 la Sport. Ce li se pregătește elevilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Noi modificări ale proiectelor de legi ale educației au fost anunțate de ministrul Sorin Cîmpeanu. Printre acestea: înlocuirea notelor la Sport și Muzică cu calificative și reduceri mai mari la transportul studenților.

Notele de la Sport ar putea fi înlocuite cu calificative Foto: Arhivă
Notele de la Sport ar putea fi înlocuite cu calificative Foto: Arhivă

Dezbaterile publice pe marginea noilor proiecte de legi ale educației se află pe ultima sută de metri. Potrivit datelor oficiale, au fost organizate 75 de dezbateri în 43 de zile. Calendarul oficial indică încă o astfel de întâlnire în cursul zilei de astăzi, după care propunerile formulate vor fi analizate, iar proiectele vor lua calea Parlamentului.

Printre modificările prevăzute de actualul proiect de lege în învățământul preuniversitar este și aceea de înlocuire a notelor obținute la anumite discipline cu calificative. „Peste 96% dintre elevi au medii anuale de 9,00, 9,50 și 10,00, iar aproape 90% au media anuală 10,00 la disciplina Educație Fizică”, a scris marți pe Facebook ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu.

La Educație Muzicală și Educație Plastică, circa 93% dintre elevi au medii anuale între 9,00 și 10,00, a mai spus oficialul. „Din 192.843 de medii analizate, 162.052 sunt medii generale/anuale de 10,00!”, a mai spus acesta. Cîmpeanu a adăugat că într-o dezbatere cu reprezentanți ai sindicatelor din preuniversitar, le-a prezentat sindicaliștilor o sinteză de date agregate din SIIIR (Sistemul Integrat Informatic al Învățământului din România). Datele au fost adunate la nivel național din 220 de școli din toate județele țării, însumând 64.281 de elevi.

„Sunt foarte multe școli în care nu există nici măcar o medie diferită de 10,00 la aceste discipline (37 de școli din eșantionul de 220 de școli). Practic, situația reală ne arată că mediile sunt distribuite pe 4 paliere, 10,00, 9,50, 9,00 și mai puțin de 9,00. Fundamentat pe această situație reală, propunerea este de acordare a calificativelor pe 4 paliere: Foarte bine/Bine/Suficient/Insuficient. Pentru învățământul vocațional/clase cu profil sportiv, se va păstra sistemul de notare de la 1 la zece, lucru deja precizat în proiectul legii”, a explicat Cîmpeanu.

Postarea ministrului vine în urma unui comunicat al sindicaliștilor și profesorilor de sport potrivit căruia Ministerul Educației consideră că numărul elevilor care iau burse de merit este prea mare, iar aceste discipline au fost considerate răspunzătoare de creșterea mediilor.

Poziția ministrului, mai spun sindicaliștii, contrastează cu măsurile luate în privința burselor și a folosirii mediilor generale. Reprezentanții sindicatelor mai spun că notele mari acordate de profesorii de sport pentru a-i încuraja pe elevi să facă mișcare se întorc acum ca un bumerang împotriva lor. Actualul proiect de lege a învățământului preuniversitar prevede că la disciplinele Educație fizică și sport, Arte și altele ar urma să se acorde calificative de tip „Admis/Respins”.

Reduceri mai mari la transportul studenților

Tot în urma dezbaterilor proiectelor noilor legi care au avut loc în ultimele zile, reprezentanții ministerului au convenit cu asociațiile studențești ca acestea să fie reprezentate de câte un membru cu statut de invitat permanent în fiecare din cele șase comisii naționale, respectiv Comisia Naţională pentru Finanţarea Învăţământului Superior; Comisia Naţională de Standardizare a Titlurilor și Gradelor Universitare; Comisia Națională de Etică a Titlurilor Universitare; Comisia Națională de Etică a Managementului Universitar; Comisia Naţională de Statistică şi Prognoză a Învăţământului Superior; Comisia Naţională al Bibliotecilor Universitare.

Totodată, studenții vor beneficia de o creștere a reducerilor la transportul intern feroviar și naval la 65% de la 50%, cât este acum, pe tot parcursul anului calendaristic, inclusiv cei din instituțiile de învățământ superior private. Subvenția la cantine și cămine va crește și ea la 50%, astfel încât să poată fi diminuată regia de cămin plătită de fiecare student, precum și costurile cu asigurarea mesei în cantinele studențești, a mai anunțat ministerul.

O altă modificare acceptată a fost aceea a creșterii cu cel puțin 30% a finanțării de bază pentru studenții înmatriculați în domeniile STIM (științe-tehnologie - inginerie - matematică), corelat cu preluarea propunerii transmise de Alianța Română a Universităților de Tehnologie (ARUT) privind înființarea Programului Național pentru Educația în domeniul Științelor, Ingineriei, Tehnologiei și Matematicii PN-STIM (Science, Technology Engineering and Mathematics – STEM). Participarea tinerilor la aceste programe de studii va fi sprijinită prin alocații bugetare suplimentare.

Educație

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite