Începutul şcolii subţiază bugetul multor familii. Preţul la rechizite s-a dublat

0
0
Vacanţa e pe sfârşite, un nou an şcolar bate la uşă Foto: Arhivă
Vacanţa e pe sfârşite, un nou an şcolar bate la uşă Foto: Arhivă

Noul an şcolar începe în câteva săptămâni. Bugetul minim pentru un copil de şcoală variază între 500 şi 700 de lei, iar experţii atenţionează că acest lucru va duce la abandon şcolar pentru că vor fi şi mai multe familii care nu vor avea bani să-şi trimită copiii la şcoală.

Prima vizită la papetărie este una informală. Părinţi şi elevi îşi fac calcule pentru a vedea cam de ce buget ar avea nevoie. Faţă de anul trecut, anul acesta cheltuielile sunt mai mari, hârtia este mai scumpă, deci caietele vor costa mai mult. „Mai întâi, m-am uitat printre caietele de anul trecut să văd dacă nu pot valorifica ceva. Nu le-am scris de la cap la coadă şi unele mă gândesc că merg şi anul viitor ca maculatoare. Să vedem ce anume ne vor cere şi profesorii”, spune Ana, elevă în clasa a IX-a. 

Preţ dublu la caiete 

Faţă de anul trecut, preţul caietelor aproape că s-a dublat, iar al penarelor şi instrumentelor de scris a crescut cu circa 50%.

„Părinţii nu au făcut faţă cheltuielilor cu şcoala copiilor nici anul trecut, cu atât mai puţin anul acesta când inflaţia este la un nivel-record şi multe firme s-au închis astfel că mulţi au rămas şi fără loc de muncă. Salariile nu ţin pasul cu inflaţia, ca să nu mai vorbim de familii care lucrează în mediul privat, acolo unde salariile sunt mult mai mici decât la cei care lucrează la stat. Ca să nu mai vorbim de familiile din rural care nu au contracte de muncă şi trebăluiesc în jurul casei încercând să câştige ceva din vânzarea produselor agricole. Sunt, în general, familii care obţin ajutoare sociale. Să spunem, că o familie fără posibilităţi materiale se descurcă scoţând din buzunar 500-600-700 de lei pentru un elev de şcoală, la început. Statul acordă şi tichete sociale, sunt şi consilii judeţene care derulează şi ele programe în sprijinul acestor familii, dar nu este deloc uşor. Va fi un an greu din punctul meu de vedere, văzând ce se întâmplă cu bugetul naţional”, consideră Iulian Cristache, preşedintele Federaţiei Naţionale a Asociaţiilor de Părinţi din Învăţământul Preuniversitar. 

Acesta adaugă că vor fi probleme şi la nivelul şcolilor care nu vor avea bani să-şi achite utilităţile, iar acolo va fi nevoie din nou de ajutorul consiliilor locale. „Dar sunt consilii locale care nu au bani nici măcar pentru salariile angajaţilor, cu atât mai puţin pentru finanţare complementară. Trebuie să intervină statul cât mai mult, iar banii trebuie chibzuiţi”, mai spune reprezentantul părinţilor. 

„Măsurile trebuie corelate“ 

Atenţie sporită, mai spune Iulian Cristache, ar trebui acordată în noul an şcolar şi reducerii abandonului, unde iarăşi suntem campioni. „Vor fi şi mai multe familii care nu vor avea bani să-şi trimită copiii la şcoală. Toate măsurile statului trebuie corelate şi gândite la pachet. Că e vorba de tichete de şcoală, de ghiozdane – că sunt programe şi pentru ghiozdane – de programul „laptele şi cornul” pentru că şi acela ar trebui ţintit şi nu gândit la nivel naţional, pentru că în urbanul mare nu este util, este pur şi simplu o risipă – de programul o masă caldă, unde, iarăşi este o creştere de la 150 până la 300 de şcoli, dar cred că ar trebui dată popsibilitatea 100% în mediul rural, acolo unde părinţii solicită acest lucru, eventual chiar şi cu o cofinanţare din partea părinţilor. Acest lucru ar ajuta elevii să stea până la ora 17.00 la şcoală, să ia masa şi să fie ajutaţi să-şi facă temele. Pentru că aici apare abandonul: bani puţini, trimiţi copilul la şcoală, nu înţelege mare lucru, vine acasă, nu ştie să-şi facă temele, îl exploatează şi familia la muncile câmpului, deficitele de învăţare se acumulează şi la final abandonează şcoala”, atrage atenţia reprezentantul părinţilor. 

Pentru familiile defavorizate, Executivul a iniţiat şi anul acesta un program de acordare a unor tichete sociale educaţionale în valoare de 500 de lei cu care se pot cumpăra rechizite şi uniforme. Cererile se depun însă în primele zile de şcoală şi vor fi centralizate de Ministerul Educaţiei pe 23 septembrie. În anul şcolar trecut, banii s-au primit abia în luna aprilie. 

Educație


Ultimele știri
Cele mai citite