Mita pentru corijenţă l-a trimis după gratii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ion Dragomir preda istoria la un liceu din Tulcea, dar va sta la închisoare 29 de zile pentru că i-a cerut Roxanei Costache, elevă în clasa a XII-a, bani şi favoruri sexuale. Profesor la Grupul Şcolar „Dimitrie Cantemir“ din Babadag, Dragomir a fost prins în flagrant în timp ce primea 500 de euro mită.

Magistraţii Curţii de Apel Constanţa au respins, la sfârşitul săptămânii trecute, recursul dascălului acuzat că a luat şpagă. El va rămâne după gratii 29 de zile aşa cum a decis Tribunalul Tulcea. Ion Dragomir este cercetat pentru că i-a cerut elevei Roxana Costache bani şi sex ca să-i dea notă de trecere la istorie. Pentru fapta sa, profesorul acuzat de luare de mită este anchetat de procurorii tulceni.

Procurorii au organizat flagrantul săptămâna trecută, Ion Dragomir fiind surprins cu suma de 500 de euro, pe care i-a cerut-o Roxanei Costache (19 ani). Pe lângă bani, el este acuzat că a mai pretins şi anumite favoruri sexuale din partea elevei, ceea ce a determinat-o să apeleze la oamenii legii.

Ce spun colegii profesorului

„Pentru noi a fost un şoc. Domnul profesor este la noi de aproape 20 de ani şi nu pot spune că a întârziat măcar o dată, şi făcea naveta din comuna Baia, cu microbuzul. A fost preşedintele Comisiei pentru Evaluare şi Asigurarea Calităţii Învăţământului, iar dacă un elev lua nota 5 la Dragomir, sigur lua 5 şi la Bacalaureat", a declarat Cristina Taglici, directorul adjunct al Grupului Şcolar „Dimitrie Cantemir" din Babadag (Tulcea). 

Şi Valentin Pârjol, şeful catedrei de Aria Tehnologii, are cuvinte de laudă la adresa lui Ion Dragomir. „Până în prezent nu au existat reclamaţii în ceea ce‑l priveşte pe domnul profesor. Elevi corigenţi au fost mereu, dar el a găsit metode ca să-i ajute să treacă. Este un profesor bun", a susţinut Valentin Pârjol.

Despre eleva Roxana Costache, conducerea unităţii de învăţământ nu are, însă, cuvinte de laudă. „Are foarte multe absenţe. Este o elevă de nota 5 sau 6 la purtare. Numai la istorie are 30 sau 40 de absenţe. Situaţia este aceeaşi şi la celelalte materii", a mai spus directorul adjunct al liceului.

Şpagă cu tradiţie

La aflarea veştii că profesorul lor de istorie a fost arestat, elevii s-au strâns în faţa liceului şi au discutat despre faptul că acesta se află în imposibilitatea de a le încheia situaţia şcolară.

„Nouă nu ne-a trecut notele în catalog. Le are trecute pe un caieţel. Toţi avem note de trecere. Dacă nu ne încheie situaţia, nu mai putem intra în sesiunea de toamnă a Bacalaureatului", spune, plângând, Daniela, o elevă de 20 de ani.

Roxana Costache, eleva care l-a denunţat pe profesorul Ion Dragomir, a stat retrasă şi nu s-a amestecat în grupul de colegi. Şi-a aprins o ţigară şi a vorbit la telefon. A refuzat să facă vreo declaraţie, pe motiv că procurorul de caz i-a interzis acest lucru.

Elevii spun că nu le pasă de situaţia personală a profesorului Ion Dragomir, tocmai pentru că le dădea note cât să promoveze în anul următor.

„Am auzit că şi prin 2004 a mai fost o reclamaţie de genul ăsta, dar nu s-a făcut nimic la momentul respectiv", a declarat o tânără, care nu a vrut să-şi dea numele. Profesorul Ion Dragomir este din comuna Baia (Tulcea), şi este poreclit de copii „Bărbuţă". Foştii lui elevi au povestit că şpaga ar fi pentru dascăl o practică mai veche. 

A colaborat Mara Demir

Profesorul acuzat, arestat 29 de zile

Ion Dragomir preda istoria la Grupul Şcolar „Dimitrie Cantemir" din Babadag (Tulcea), de 20 de ani. El a fost acuzat de o elevă că i-a pretins şpagă ca s-o treacă la examen. Judecătorii au decis arestarea preventivă a dascălului. Colegii profesorului sunt în stare de şoc şi spun că acesta nu a primit niciodată reclamaţii.

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite