Ministrul Educaţiei: modificările la examenul de Bac, în dezbatere publică după sesiunea din această vară
0Ministrul Educaţiei, Remus Pricopie, a anunţat luni că dezbaterea publică privind bacalaureatul din 2014, la care nu pot fi aduse schimbări semnificative, dar mai ales discuţiile referitoare la examenul din 2016, când Legea educaţiei obligă la modificări, va începe după încheierea acestei sesiuni de vară, care început luni cu proba orală la Limba Română.
„Vom începe o dezbatere publică, mai întâi la nivelul profesorilor şi pedagogilor, şi apoi la nivelul spaţiului public, pentru ca în final, în septembrie, să decidem cel puţin pentru 2014 ce avem de făcut în legătură cu bacalaureatul, deşi, repet, nu avem dreptul să facem schimbări semnificative pentru sesiunea viitoare. Trebuie să încercăm să privim într-un mod serios către viitor, momentul 2016 fiind un moment obligatoriu asupra căruia să medităm, pentru că legislaţia prevede acest lucru”, a spus Pricopie după o întrevedere de două ore cu grupul parlamentar PSD din Senat, potrivit Mediafax.
În privinţa modificărilor concrete care ar putea apărea, ministrul Educaţiei a spus că mai întâi trebuie aşteptate rezultatele de anul acesta, iar apoi vor trebui gândite schimbările pentru 2014, care, oricum, nu vor fi „de fond”.
Bac-ul profesional, în discuţii pentru 2014
„Imediat ce se va termina bacalaureatul din 2013, începem dezbaterea amplă despre cum trebuie să fie bacalaureatul din 2016. Probabil că vom discuta inclusiv despre bacalaureatul profesional, care trebuie să facă parte din dezbaterea mai largă privind bacalaureatul din 2016”, a adăugat Pricopie.
De asemenea, acesta a mai ţinut să precizeze că o formulă de bacalaureat nu trebuie să se facă în funcţie de ministrul sau de Guvernul de la momentul respectiv.
„Trebuie să fie o formulă de bacalaureat care să nu aibă legătură cu ministrul Educaţiei sau cu Guvernul de azi, trebuie să fie o formulă de bacalaureat care să aibă legătură cu şcoala românească şi nu să se schimbe odată cu ministrul sau Guvernul”, a subliniat Pricopie.
Întrebat ce procent de promovare la bacalaureatul din 2013 l-ar mulţumi, ministrul a evitat un răspuns tranşant şi a precizat că îşi va exprima un punct de vedere după ce vor fi afişate rezultatele din sesiunea din vară.
Cifre nu tocmai relevante
„Haideţi să vedem mai întâi rezultatele finale. În plus, discuţia este mult mai largă. Astăzi (luni - n.r.) de dimineaţă, m-am uitat din nou, probabil, pentru a mia oară, pe distribuţia cifrelor (note - n.r.) pe diferite discipline. Există diferenţe foarte mari, de pildă, între istorie şi matematică, la distribuţia statistică a notelor. (...) Avem noi formula de evaluare corectă în raport cu ceea ce se face la clasă? Repet, discuţia este foarte tehnică, pe de o parte te gândeşti la ce nivel de pregătire are elevul, pe de alta te gândeşti dacă evaluarea, examinarea este corespunzătoare cu ceea ce a făcut elevul la clasă”, a explicat ministrul Educaţiei, subliniind faptul că, în aceste condiţii, dezbaterea publică trebuie să înceapă cu profesorii şi pedagogii.
Potrivit Legii educaţiei, adoptată în mandatul de ministru al lui Daniel Funeriu, bacalaureatul diferenţiat ar urma să intre în vigoare din 2016, mai exact, începând cu generaţia de elevi care a început clasa a IX-a în anul şolar 2012-2013.
Bacalaureatul 2013 a început luni cu proba orală la limba română, iar ultima probă este programată în 5 iulie.
Anul acesta, la examen s-au înscris 187.898 de candidaţi, dintre care 147.830 din promoţia actuală, în scădere faţă de ultimii ani.
În 2011, când a început să se ia măsura supravegherii video la bacalaureat, promovabilitatea în prima sesiune a fost de 44,47 la sută la nivel naţional, înaintea soluţionării contestaţiilor, pentru ca în 2012 să scadă la 43,04 la sută, în aceleaşi condiţii de supraveghere contra fraudei.
Citeşte mai multe ştiri pe aceeaşi temă:
Pricopie vrea Bac diferenţiat în 2014 pentru învăţământul profesional şi tehnic
România ar trebui să promoveze şi o cultură a muncii, nu numai a diplomelor, să nu ne mai fie ruşine cu învăţământul profesional şi tehnic, iar bacul ar trebui diferenţiat şi mai mult, a declarat ministrul Educaţiei, Remus Pricopie, marţi, la conferinţa “Formarea profesională în industria mobilei: probleme şi soluţii”.
Ministrul Educaţiei vrea ca materia de la şcoală să fie simplificată, iar examenul de Bacalaureat să fie diferenţiat în funcţie de profil şi de materia studiată la clasă.
Pricopie: „Lucrăm la modificarea programei şcolare, urmează materia de gimnaziu şi de liceu“
Ministerul Educaţiei a finalizat noua programă pentru învăţământul primar şi urmează cea pentru gimnaziu şi liceu, documente ce vor fi puse în dezbatere publică, în paralel cu actualizarea manualelor şcolare învechite şi cu introducerea celor digitale, a anunţat ministrul Educaţiei, Remus Pricopie, prezent la o conferinţă organizată de Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI).