Ministerul a primit comenzi mai mari decât numărul elevilor din sistem pentru noile manuale şcolare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Noile manuale vor ajunge în şcoli în varianta tipărită spre finalul lunii noiembrie                                     FOTO: Marian Iliescu / Adevărul
Noile manuale vor ajunge în şcoli în varianta tipărită spre finalul lunii noiembrie                                     FOTO: Marian Iliescu / Adevărul

Săptămâna trecută s-a încheiat colectarea la Ministerul Educaţiei a comenzilor din ţară pentru noile manuale digitale de la clasele I şi a II-a, însă listele nu sunt încă gata. Motivul: oficialii au observat că au primit un număr mai mare de manuale comandate de şcoli decât numărul total de elevi din cele două clase. Ca atare, acum se refac listele şi cel mai probabil săptămâna viitoare vor fi tipărite primele manuale noi.

Deşi lista noilor manuale şcolare pentru clasele I şi a II-a cerute de şcolile din ţară a fost trimisă Ministerului Educaţiei de săptămâna trecută, la final, editurile încă nu au fost chemate să primească efectiv comenzile pentru tipărire. 

Motivul: adunate judeţ cu judeţ, cifrele indică mii de manuale solicitate în plus faţă de numărul fizic al elevilor înscrişi în cele două clase, inadvertenţe admise şi oficial.

„Este adevărat, sunt date care trebuie calibrate, au apărut mai multe manuale decât numărul de elevi, acum trebuie verificate judeţele, inspectoratele să vadă exact de ce au trimis respectivele liste”, au explicat pentru adevarul.ro reprezentanţi ai Ministerului Educaţiei.

Aceştia au mai spus că zilele acestea se va stabili lista finală şi apoi spre sfârşitul săptămânii ar urma să fie semnate contractele cu editurile dorite.

Editorii aşteaptă comenzile

Deşi nu au precizat cifre exacte, editorii spun că e vorba de mii, chiar zeci de mii de manuale comandate în plus, în special la Matematică.

„Am auzit şi noi că ar fi câteva mii în plus, nu ştim exact câte Explicaţia ar fi fost că mai e nevoie de manuale pentru biblioteca şcolilor. Aşteptăm şi noi să vedem lista comenzilor finale de la minister”, au declarat reprezentanţii Editurii CD Press, unii dintre câştigătorii licitaţiei.

Claudiu Istrate, reprezentantul Uniunii Editorilor din România (UER), spune că într-adevăr se pot comanda în plus manuale, însă nu la nivel de mii sau zeci de mii. 

„În general se comandă mai multe manuale decât numărul exact al elevilor, pentru cazuri excepţionale, dacă se strică, se pierd. În plus, potrivit Legii educaţiei, şi dascălii ar trebui să primească manuale, asta dacă s-ar respecta legea”, a explicat Istrate.

Acesta a adăugat că, dacă se vor semna contractele la sfârşitul săptămânii, cel mai probail manualele vor fi tipărite începând de luni şi, în funcţie de tiraj, ar putea ajunge pe bănci spre finele lunii viitoare.

Cincinal înjumătăţit pentru manualele de la clasele a III-a şi a IV-a

Cât despre noile manuale pentru clasele următoare, a III-a şi a IV-a, Istrate a reclamat că perioada de dezbatere publică a noilor programe şcolare a fost înjumătăţită.

„Vineri am încercat să trimitem o serie de propuneri legate de noile programe şcolare, puse în dezbatere acum aproape două săptămâni, dar ni s-a spus că a expirat perioada de dezbatere, deşi termenul legal firesc e de 30 de zile, oricum era ciudat că nu au trecut niciun termen limită pentru completarea formularului cu părei. Formular care avea de fapt întrebări la care puteai răspunde doar cu DA sau NU”, a explicat reprezentantul UER.

Manualele digitale au apărut înaintea celor pe hârtie

Primele comenzi centralizate de inspectoratele şcolare din ţară dau drept câştigătoare trei edituri care au intrat în lupta pentru furnizarea noilor manuale şcolare de la clasele I şi a II-a: CD Press, Art şi Intuitext. Pe listă nu figurează însă Abecedarul de la clasa I, manual pentru care licitaţia publică nu s-a încheiat.

Până când elevii vor primi noile manuale printate, Ministerul Educaţiei a publicat pe platforma manuale.edu.ro toate cele 28 de manuale digitale aprobate în urmă cu o săptămână de ministrul Remus Pricopie, pentru clasele I şi a II-a, pe care profesorii pot să le utilizeze deja la clasă.

Editorii au anunţat că manualele tipărite vor fi distribuite în şcoli cel mai probabil după alegeri, fiindcă tipografiile sunt acum aglomerate cu publicarea materialelor electorale. Viabilitatea noilor manuale este de patru ani, cu posibilitatea de extindere pentru încă doi ani şcolari. Oricum, ele vor fi supuse unui proces periodic de analiză, pe durata valabilităţii, au mai subliniat autorităţile.

Singurul manual care va mai lipsi o perioadă de pe băncile micuţilor de clasa I este Abecedarul. Acesta a fost contestat de către unii ofertanţi participanţi la licitaţie, iar ministerul încă aşteaptă o decizie a Consiliului de Soluţionare a Contestaţiilor. Asta în condiţiile în care a trecut mai bine de o lună de când a început anul şcolar. Pentru această materie, învăţătorii se descurcă cum pot, utilizând fişele de lucru făcute cu mâna lor şi xeroxate pentru toţi copiii din clasă.

De asemenea, la începutul anului şcolar, unii dintre ei i-au rugat pe părinţii elevilor care au trecut la clasa a II-a să le doneze sau să le împrumute bobocilor de clasa I manualele după care au învăţat copiii lor, anul trecut. De curând, Ministerul Educaţiei a anunţat că va retipări Abecedarele din programa veche, însă cei mai mulţi dintre dascăli spun că vechile cărţi sunt inutile, ţinând cont de cunoştinţele pe care le au acum copiii de clasa I.

Licitaţia de manuale contestată de mai multe ori

Ministerul Educaţiei a extins lista câştigătorilor licitaţiei noilor manuale după primul val de contestaţii, în septembrie. Reprezentanţii Federaţiei Editurilor din România (FER) au susţinut atunci, într-un comunicat de presă care conţine şi un raport oficial, că licitaţia pentru noile manuale a fost de fapt fraudată. 

„Comisia CNEE (aflată în subordinea Ministerului educaţiei) a utilizat acest raport pe baza căruia a descalificat pe motive de neconformitate majoritatea ofertelor de manuale dar a ascuns cu bună ştiinţă neconformitatea manualelor câştigătoare, declarându-le conforme. Acesta este un act de fraudare a rezultatelor licitaţiei de care se fac responsabili membrii comisiei CNEE, condusă de domnul Silviu Cristian Mirescu”, au spus editorii nemulţumiţi. 

Licitaţia a fost contestată încă de la lansare de către editori şi calendarul a fost refăcut, iar contestaţiile care au fost făcute după ce au fost anunţaţi câştigătorii (editura Litera cu Siveco şi CD Press) au întârziat demersurile de atribuire şi elevii nu au mai avut manuale pe bănci la începutul anului şcolar. 

Urmează manualele noi pentru ultimele două clase din şcoala primară

Comentarii literare, analiză de text şi mai puţină gramatică. Asta îşi doresc mai marii de la Educaţie pentru elevii din clasele a III-a şi a IV-a. Cât priveşte matematica, de la anul copiii vor trebui să se obişnuiască mult mai devreme cu operaţii mai grele, din care nu vor lipsi procentele şi zecimalele.

Programele şcolare pentru clasele a III-a şi a IV-a au fost puse în dezbatere de Ministerul Educaţiei la mijlocul lunii octombrie, iar după ele vor fi create şi noile manuale şcolare, inclusiv în format digital.

Specialiştii ministerului dau asigurări că materia va fi predată intuitiv, adică nu doar teoretic, ci folosind şi materiale didactice şi exemple din viaţa reală, noutate apreciată de dascăli. Însă aceştia spun că elevii sunt din nou sufocaţi de materia din ce în ce mai stufoasă, cu elemente prea dificile pentru vârsta lor.


Noile manuale pentru clasele I şi a II-a pot fi descărcate gratuit, în format PDF

VIDEO REPORTAJ Cum arată o oră predată după manualul digital

Toate noile manuale digitale au fost publicate pe manuale.edu.ro

Afişele electorale prelungesc criza manualelor şcolare

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite