Ministerul Educaţiei a mărit lista câştigătorilor pentru noile manuale şcolare. Editorii acuză fraudarea licitaţiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Oficialii au reluat licitaţia pentru noile manuale, inclusiv în format digital
Oficialii au reluat licitaţia pentru noile manuale, inclusiv în format digital

Ministerul Educaţiei Naţionale a finalizat procedura de reevaluare a ofertelor de manuale şcolare pentru clasele I şi a II-a (în format print şi digital), din cadrul licitaţiei publice privind achiziţionarea acestora, au anunţat luni oficialii. După reevaluarea ofertelor, a fost extinsă lista editurilor câştigătoare, la principalele materii. Federaţia Editorilor din România susţine că licitaţia a fost fraudată.

„Reevaluarea a ţinut cont de prevederile Deciziei Consiliului Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor (CNSC), din data de 10 septembrie a.c., şi s-a realizat în baza legislaţiei în vigoare privind licitaţiile publice. Termenul de finalizare a reevaluării a fost stabilit în maximum două săptămâni de la momentul publicării deciziei”, se arată într-un comunicat de presă de la minister.

Reevaluarea este prima etapă din procedura de licitaţie. 

Se pot depune contestaţii din nou

„De luni, 22 septembrie, CNEE va informa toţi ofertanţii cu privire la rezultatele evaluării proiectelor de manuale depuse. Din punct de vedere legal, imediat după această informare, participanţii la reevaluare pot depune contestaţii. Într-o astfel de situaţie, MEN va aştepta decizia de soluţionare a CNSC şi va aplica prevederile acesteia, în limita termenelor legale”, au mai explicat reprezentanţii ministerului.

Etapa următoare va presupune semnarea acordurilor-cadru între CNEE şi ofertanţii câştigători. 

Imediat după acest moment, cadrele didactice din învăţământul primar vor fi consultate asupra manualelor care urmează să fie folosite la catedră, pentru a putea opta pentru acelea pe care le consideră potrivite. 

Consultarea se va face pe o platformă on-line, aceeaşi pe care se vor centraliza comenzile de manuale ale fiecărei unităţi de învăţământ. După centralizarea comenzilor, CNEE va încheia contracte cu fiecare ofertant în parte, au maj explicat cei de la minister.

Care sunt editurile câştigătoare

După reevaluarea ofertelor, a fost extinsă lista editurilor câştigătoare, la principalele materii (Română, Matematică), potrivit HotNews.ro.

1. Comunicare în limba română pentru clasa I (fostul Abecedar): 

 • SC CD Press SRL_OF_1
 • SC CD Press SRL_OF_2
 • Grup Media Litera SRL+ Grup Editorial Litera SRL+SC SIVECO România SA
 • Intuitext
 • S.C. Grupul Editorial Art SRL + S.C. Infomedia Pro SRL
 • Akademos Art SRL + Stand Agenţie Difuzare Cart SRL

2. Comunicare în limba română pentru clasa a II-a: 

 • SC CD PRESS SRL
 • Intuitext
 • S.C. Grupul Editorial Art SRL + S.C. Infomedia Pro SRL
 • Editura Didactica si Pedagogica + Ascendia Design SRL
 • Corint Junior SRL
 • S.C. Humanitas S.A. + S.C. Read Forward S.R.L.

3. Matematică şi explorarea mediului pentru clasa I: 

 • SC CD PRESS SRL
 • Grup Media Litera SRL+ Grup Editorial Litera SRL+SC SIVECO România SA
 • Intuitext
 • SC Edu Soft Marketing Srl + SC Cromatic Tipo SRL
 • S.C. Grupul Editorial Art SRL + S.C. Infomedia Pro SRL
 • S.C. Aramis Print SRL

4. Matematică şi explorarea mediului pentru clasa a II-a: 

 • SC CD PRESS SRL
 • Intuitext
 • S.C. Grupul Editorial Art SRL + S.C. Infomedia Pro SRL
 • S.C. Aramis Print SRL
 • SC Didactica Publishing House SRL
 • Corint Junior SRL

5. Comunicare în limba maternă maghiară pentru clasa I: 

 • Editura Corvin Deva
 • S.C. Norand SRL

6. Limba modernă pentru clasa I - limba engleză: 

 • SC Edu Soft Marketing Srl + SC Cromatic Tipo SRL
 •  S.C. Aramis Print SRL
 • Uniscan Grup Educational SRL + Expres Publishing S.A.

Editorii nemulţumiţi susţin că licitaţia a fost fraudată

Reprezentanţii Federaţiei Editurilor din România (FER) susţin, într-un comunicat de presă care conţine şi un raport oficial, că licitaţia pentru noile manuale a fost de fapt fraudată.

„Întrucât ministrul educaţiei, domnul Remus Pricopie, continuă să acuze editurile ca fiind cele care au blocat licitaţia de manuale, facem public un prim document care să dovedească temeinicia şi gravitatea contestaţiilor noastre. Este vorba despre unul dintre documentele cuprinse în dosarul de licitaţie : "Raportul intern de conformitate a manualelor digitale cu specificaţiile tehnice din caietul de sarcini",  semnat de Daniel Böjte - consilier al ministrului Remus Pricopie-, Ciprian Popescu, Cristian Vasilescu, Livia Ţoca. Acest document arată că şi ofertele considerate de comisie conforme (şi deci câştigătoare) erau, în fapt, neconforme cu caietul de sarcini”, se arată în comunicatul FER.

„Comisia CNEE (aflată în subordinea Ministerului educaţiei) a utilizat acest raport pe baza căruia a descalificat pe motive de neconformitate majoritatea ofertelor de manuale dar a ascuns cu bună ştiinţă neconformitatea manualelor câştigătoare, declarându-le conforme. Acesta este un act de fraudare a rezultatelor licitaţiei de care se fac responsabili membrii comisiei CNEE, condusă de domnul Silviu Cristian Mirescu”, susţin editorii nemulţumiţi. 

Sesizări rămase fără răspuns 

”Desi FER a devoalat ce se ascunde in spatele ”erorilor” licitatiei de manuale, MEN nu recunoaste nimic, iar CNEE lucreaza la o reevaluare din care n-a scos ofertele care au fost facute publice inainte de incheierea procesului de achizitie”, a explicat Claudiu Istrate, reprezentantul FER.

Acesta a adăugat că CNEE nu a răspuns însă solicitărilor editurilor de a elimina din competiţie câştigătorii iniţiali (CD Press si Siveco+Litera) pe motiv că între timp şi-au expus public manualele, desecretizându-le astfel, deşi licitaţia nu era finalizată. 

„Nu ştim cum a rezolvat CNEE problemele sesizate de CNSC, însă reevaluarea nu poate fi considerată obiectivă atâta vreme cât doi dintre câştigători şi-au făcut publice ofertele. În plus, nu s-a oferit niciun răspuns legat de preţul neobişnuit de mic oferit de unii dintre câştigători”, a declarat Istrate pentru ”Adevărul”.

Raport Intern de Conformitate

Cod manual Ofertant Proiect manual Raport intern asupra conformităţii Conformitatea declarată de CNEE 01.13 Asocierea Siveco + Litera Comunicare în limba română, Clasa 1 NECONFORM   Peste dimensiuni 6 mp3 din 208 ~0,76% CONFORM 01.299 Editura CD Press Comunicare în limba română, Clasa 1 NECONFORM   Rezolutia nu se incadreaza in 1024x768 dar e scalabila; Peste dimensiuni: 4 Mp4 ~ 1,72%; 11 jpg ~8,87%; 40 jpeg ~15,62%; 17 png ~ 8.58% CONFORM 01.29 Editura CD Press Comunicare în limba română, Clasa 1 NECONFORM   Rezolutia nu se incadreaza in 1024x768 dar e scalabila; Peste dimensiuni: 2jpg ~2,56%; 34 png ~ 4,93% CONFORM 10.29 Editura CD Press Comunicare în limba română, Clasa 2 NECONFORM   Rezolutia nu se incadreaza in 1024x768 dar e scalabila; Peste dimensiuni: 26 mp4 din 60 ~ 43,33%; 13 jpg din 112 ~ 11,61%; 33 jpeg din 256 ~12,89%; 20 png din 222 ~9% CONFORM 19.13 Asocierea Siveco + Litera Matematică şi cunoaşterea mediului, Clasa 1   NECONFORM   Primul video nu merge in IE si Firefox (playerul nu suporta tipul de fisier); Peste dimensiuni: 4 png-uri mai mari de 500KB din 11424 ~ 0,04%; CONFORM 19.29 Editura CD Press Matematică şi cunoaşterea mediului, Clasa I NECONFORM   Rezolutia nu se incadreaza in 1024 x 768 CONFORM 20.29 Editura CD Press Matematică şi cunoaşterea mediului, Clasa a II-a NECONFORM   Peste dimensiuni: 2 mp4 din 62 ~3,23%; 18 jpg din 124 ~ 14,52%; 9 jpeg din 268 ~ 3,35%; 4 png din 291 ~ 1,37%; CONFORM

Sursa: FER

”Solicităm domnului prim-ministru Victor Ponta să respecte declaraţia domniei sale cu privire la intenţia de a face lumină în acest caz şi considerăm că elementele prezentate de noi sunt motive mai mult decât suficiente pentru a cere demisia ministrului Remus Pricopie, dar şi a domnului Silviu Cristian Mirescu, preşedintele comisiei CNEE şi principalul responsabil pentru modul de desfăşurare al acestei licitaţii”, susţin reprezentanţii editurilor necâştigătoare.

EducațiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite