Care sunt manualele noi preferate de învăţători

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Manualele au fost deja puplicate în varianta digitală pe platforma manuale.edu.ro     FOTO: Marian Iliescu/Adevărul
Manualele au fost deja puplicate în varianta digitală pe platforma manuale.edu.ro     FOTO: Marian Iliescu/Adevărul

Primele comenzi centralizate de inspectoratele şcolare din ţară dau drept câştigătoare trei edituri care au intrat în lupta pentru furnizarea noilor manuale şcolare de la clasele I şi a II-a: CD Press, Art şi Intuitext. Pe listă nu figurează însă Abecedarul de la clasa I, manual pentru care licitaţia publică nu s-a încheiat.

În judeţul Giurgiu, la clasa I, cele mai multe comenzi sunt pentru manualele de matematică de la CD Press, urmate de cele de la Intuitext şi de la Grupul editorial Art. La clasa a II-a, învăţătorii preferă pentru română editura Art, urmată de Intuitext şi CD Press. La matematică, editura cu cele mai multe comenzi este Didactica, urmată de Art Srl şi Corint, susţine Gigi Oprişan, şeful inspectoratului şcolar din Giurgiu.

Şi în judeţele Olt şi Prahova, cele mai multe manuale au fost comandate tot de la Cd Press, Intuitext şi Art Srl, potrivit datelor obţinute de „Adevărul“ de la inspectoratele şcolare.

În Ilfov, inspectorul şcolar general Ion Cornaciu a menţionat aceleaşi edituri preferate. „Când îşi aleg manualele se uită mai întâi la conţinutul ştiinţific raportat la programa şcolară, apoi la cât de atractiv e manualul din punct de vedere al ilustraţiilor, aşezarea în pagină şi nu în ultimul rând se uită şi la calitatea materialelor din care este făcut, fiindcă după aceste manuale studiază mai multe generaţii“, a explicat Cornaciu.

În Capitală, editurile favorite sunt Intuitext şi Art Srl, susţine învăţătoarea Cornelia Popa, vicepreşedinte al Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ, care a centralizat opiniile colegelor din mai multe şcoli bucureştene.

„Învăţătoarele au spus că textele sunt bine realizate, argumentate şi se munceşte pe echipe mai bine după aceste manaule“, a explicat Cornelia Popa. Mai departe, preferinţele dascălilor centralizate de inspectorate ajung la Ministerul Educaţiei, care va trimite comenzile editurilor cel mai probabil vineri. Iar în două săptămâni, noile manuale tipărite ar putea ajunge pe băncile elevilor din clasele I şi a II-a.

Manualele digitale au apărut înaintea celor pe hârtie

Până când elevii vor primi noile manuale printate, Ministerul Educaţiei a publicat pe platforma manuale.edu.ro toate cele 28 de manuale digitale aprobate în urmă cu o săptămână de ministrul Remus Pricopie, pentru clasele I şi a II-a, pe care profesorii pot să le utilizeze deja la clasă.

Editorii au anunţat că manualele tipărite vor fi distribuite în şcoli cel mai probabil după alegeri, fiindcă tipografiile sunt acum aglomerate cu publicarea materialelor electorale. Viabilitatea noilor manuale este de patru ani, cu posibilitatea de extindere pentru încă doi ani şcolari. Oricum, ele vor fi supuse unui proces periodic de analiză, pe durata valabilităţii, au mai subliniat autorităţile.

Singurul manual care va mai lipsi o perioadă de pe băncile micuţilor de clasa I este Abecedarul. Acesta a fost contestat de către unii ofertanţi participanţi la licitaţie, iar ministerul încă aşteaptă o decizie a Consiliului de Soluţionare a Contestaţiilor. Asta în condiţiile în care a trecut mai bine de o lună de când a început anul şcolar. Pentru această materie, învăţătorii se descurcă cum pot, utilizând fişele de lucru făcute cu mâna lor şi xeroxate pentru toţi copiii din clasă.

De asemenea, la începutul anului şcolar, unii dintre ei i-au rugat pe părinţii elevilor care au trecut la clasa a II-a să le doneze sau să le împrumute bobocilor de clasa I manualele după care au învăţat copiii lor, anul trecut. De curând, Ministerul Educaţiei a anunţat că va retipări Abecedarele din programa veche, însă cei mai mulţi dintre dascăli spun că vechile cărţi sunt inutile, ţinând cont de cunoştinţele pe care le au acum copiii de clasa I.

Manualele noi

Ministrul Educaţiei, Remus Pricopie, a semnat pe 13 octombrie, ordinele de ministru privind aprobarea noilor manuale destinate disciplinelor din clasele I şi a II-a, câştigătoare ale licitaţiei. Este vorba despre manualele la disciplinele „Matematica şi explorarea mediului“ pentru clasele I şi a II-a, „Comunicare în limba română“, clasa a II-a, „Comunicare în limba modernă - Limba engleză“  pentru clasele I şi a II-a, „Comunicare în limba maternă maghiară“, clasa I şi „Comunicare în limba română pentru minorităţi“, clasa I.

Licitaţia de manuale contestată de mai multe ori

Ministerul Educaţiei a extins lista câştigătorilor licitaţiei noilor manuale după primul val de contestaţii, în septembrie. Reprezentanţii Federaţiei Editurilor din România (FER) au susţinut atunci, într-un comunicat de presă care conţine şi un raport oficial, că licitaţia pentru noile manuale a fost de fapt fraudată. 

„Comisia CNEE (aflată în subordinea Ministerului educaţiei) a utilizat acest raport pe baza căruia a descalificat pe motive de neconformitate majoritatea ofertelor de manuale dar a ascuns cu bună ştiinţă neconformitatea manualelor câştigătoare, declarându-le conforme. Acesta este un act de fraudare a rezultatelor licitaţiei de care se fac responsabili membrii comisiei CNEE, condusă de domnul Silviu Cristian Mirescu”, au spus editorii nemulţumiţi. 

Licitaţia a fost contestată încă de la lansare de către editori şi calendarul a fost refăcut, iar contestaţiile care au fost făcute după ce au fost anunţaţi câştigătorii (editura Litera cu Siveco şi CD Press) au întârziat demersurile de atribuire şi elevii nu au mai avut manuale pe bănci la începutul anului şcolar. 


Noile manuale pentru clasele I şi a II-a pot fi descărcate gratuit, în format PDF

VIDEO REPORTAJ Cum arată o oră predată după manualul digital

Toate noile manuale digitale au fost publicate pe manuale.edu.ro

Afişele electorale prelungesc criza manualelor şcolare

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite