Zi liberă pentru profesori şi elevi miercuri, pe 5 iunie. „Este vorba de respect pentru această categorie socio-profesională”
0În fiecare an, începând din 2007, la 5 iunie în România se sărbătoreşte Ziua Învăţătorului. Dacă până acum aceasta era marcată prin doar prin activităţi extracurriculare în timpul programului de lucru, începând din 2024 ea devine zi liberă pentru personalul din educaţie şi, implicit, pentru elevi.
„Este în premieră la nivel național. În 2024, în întreaga țară, ziua de 5 iunie este zi liberă. Până anul trecut, singurul inspectorat care a luat în considerare ziua de 5 iunie ca zi liberă cred că a fost Inspectoratul Școlar al Municipiului București (ISMB), iar în rest era o zi în care se desfășurau activități specifice, altele decât cele de predare”, a spus Marius Nistor, preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Eduaţie „Spiru Haret”.
Ziua liberă de pe 5 iunie este una dintre cele 17 noutăți pentru profesori și ceilalți angajați din Învăţământ pervăzute în noul contract colectiv de muncă la nivel de sector, care a intrat în vigoare în 2023, în urma grevei generale din Educaţie, informează Edupedu.
Preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Eduaţie „Spiru Haret” a precizat că această zi nu se recuperează şi că instituirea ei ca zi liberă a fost singura modalitate de a o marca, pentru că angajaţii din sistem nu au avut niciodată beneficii salariale, aşa cum se întâmplă în alte sectoare în împrejurări asemănătoare.
„Este singura modalitate pentru a marca această zi. Atât timp cât în alte domenii, când este ziua lucrătorului într-un domeniu, automat se acordă prime și alte drepturi de natură salarială negociate prin contractul de muncă, noi nu avem această posibilitate a negocierii unor prime și atunci singura noastră posibilitate este acordarea unei zile libere care să permită marcarea unor momente importante. Să putem scoate și noi în evidență că 5 octombrie este Ziua Internațională a Educației și 5 iunie – Ziua Învățătorului”, a precizat Marius Nistor.
Liber vor mai avea profesorii şi elevii şi pe 5 octombrie anul acesta, când se sărbătoreşte Ziua Educaţiei.
„Este vorba de respect pentru această categorie socio-profesională. (…) Nu avem altă posibilitate, legislația nu ne permite altceva. Dacă legislația nu ne permite ca într-o structură bugetară să negociem drepturi de natură salarială, atunci singurul lucrul pe care ni-l putem permite este să obținem măcar această recunoaștere a importanței celor două zile”, a completat liderul sindical Marius Nistor.