Ziua Învățătorului în grevă: „Ne-am săturat de minciuni, să fim jigniți, umiliți, certați“
0Ziua Învățătorului era sărbătorită la 5 iunie cu multă bucurie de cadrele didactice din România. În acest an, însă, totul este umbrit de grevă. Doar o parte dintre cadrele didactice vor fi de marți, 6 iunie 2023, la catedră.

În județul Arad, 65-70% din cadrele didactice se va afla în continuare în grevă. În general a ieșit din grevă personalul nedidactic.
„Încă mai aștept răspunsuri. Din 137 de școli, mi-au răspuns 98, iar dintre acestea făcând procentul este undeva la 65-70 la sută. Mâine (marți, 6 iunie 2023 - n.r.) dimineață le-am solicitat să facă o adresă oficială semnată de lider în care să scrie câți salariați rămân în grevă”, a declarat pentru „Adevărul“ Dănuț Ienășescu, liderul sindicatului Democratic Învățământ Arad.
Acesta transmite și un mesaj de Ziua Învățătorului.
„Dragi colegi dascăli, vă doresc multă sănătate, răbdare și măiestrie în educarea noilor generații. Dascălului toți trebuie să-i fie reconoscători pentru că ei dascălii deschid orizontul cunoașterii și al învățării. Suntem într-o perioadă neagră a educației. Guvernanții nu ne vor la catedră , ne vor în grevă, în stradă desconsiderându-ne continu. Prin atitudinea lor fac rău întregii societăți și pun în pericol viitorul educației în România”, spune Dănuț Ienășescu, liderul sindicatului Democratic Învățământ Arad, membru în biroul operativ al Federației Sindicatelor Libere din Învățământ România.
Dănuț Ienășescu continuă mesajul și face amintire și la grevă:
„Suntem în grevă, da suntem în grevă pentru că ne pasă de educție, pentru că ne respectăm elevii și pe părinții acestora. Ne-am săturat de continuă reforma fără noimă, fără obiective, fără ținte strategice, fără finanțare corespunzătoare de 38 de ani încoace. Ne-am săturat să ni se dea salarii în tranșe, să facem voluntariat sâmbătă și duminica sau după mesele pentru anumite activități. Toate acestea fiind neremunerate. Ne-am săturat de minciunile decidenților politici, să fim jigniți, umiliți, certați, ignorați pentru că odată la 20 de ani am îndrăznit să ridicăm capul pentru a ne cere drepturile. Dragi colegi, vă urez putere, unitate și solidaritate în lupta pentru atingerea obiectivelor care au stat la baza protestului în care ne aflăm, greva generală. La mulți ani, dragi colegi dascăli“, a transmis Ienășescu.
Pedagogul Gheorghe Lazăr
Ziua Învățătorului le aduce aminte cadrelor didactice de pedagogul Gheorghe Lazăr.
„La 5 iunie sărbătorim Ziua Învățătorului și ne amintim de pedagogul Gheorghe Lazăr, cel care este considerat părintele școlii românești. Pe crucea sa regăsim gravate următoarele cuvinte, scrise chiar de acesta: „Cititorule, ce eşti am fost, ce sunt vei fi, găteşte-te dar.”
Gheorghe Lazăr s-a născut la 5 iunie 1779 la Avrig (Sibiu), iar contribuția sa la promovarea culturii şi civilizaţiei româneşti prin instituirea învățământului în limba română este fundamentală acesta fiind numit, nu întâmplător, „voievodul culturii româneşti”.
În anul 1818, Gheorghe Lazăr înființa, la București, prima școală cu predare în limba română, Școala de la Sfântul Sava.
Gheorghe Lazăr și-a pus amprenta în mai multe domenii remarcându-se nu numai ca pedagog, punând bazele limbii române ştiinţifice şi tehnice în toate domeniile, ci și ca teolog, traducător și inginer, fiind primul inginer cadastral român.
Valoarea acestuia a fost recunoscută și pe plan internațional încă din 1973 când UNESCO, la 150 de ani de la moartea dascălului din Avrig, a evidențiat activitatea, viața și opera unuia dintre cei mai prestigioși îndrumători ai culturii române, Gheorghe Lazăr”, era mesajul de anul trecut postat pe pagina Liceul Teoretic "Gheorghe Lazăr" Pecica (Arad).
În data de 9 octombrie 2007 s-a stabilit ca Ziua Învățătorului să fie celebrată la această dată, 5 iunie, decizie aprobată de Parlament și apoi prin Legea nr. 289 din 29 octombrie 2007.
