Iohannis bagă Educaţia în Strategia Naţională de Apărare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Adevărul
FOTO Adevărul

Noua Strategie Naţională de Apărare a Ţării pentru perioada 2015-2019, dezbătută miercuri în cadrul Consiliului Suprem de Apărare a Ţării (CSAT), include printre obiective şi „conturarea unui amplu proiect de educaţie”.„Actualele provocări la adresa securităţii României reclamă dezvoltarea unui sistem intelectual creativ, fiind importante educaţia, sănătatea şi factorul social”, se arată în documentul prezentat de preşedintele Klaus Iohannis.

Astfel, un subcapitol al proiectului este dedicat Educaţiei, el conţinând direcţii de acţiune precum „stimularea cercetării ştiinţifice” şi „corelarea politicilor privind piaţa muncii cu cele de educaţie şi sănătate”.

„Este un răspuns instituţional remarcabil la solicitările societăţii civile. În primul rând este un exemplu fericit de leadership strategic ca preşedinţia să admită că Educaţia contează şi că ţine de securitatea naţională. România a început să comită a treia mare transformare a sistemului de educaţie în 150 de ani”, a comentat Marian Staş, expert în Educaţie.

Cu toate acestea, şi alte documente similare din anii 2008 şi 2010 au inclus referiri la sistemul educaţional, precum "modernizarea radicală a sistemului de educaţie şi valorificarea eficientă a potenţialului uman, ştiinţific şi tehnologic, precum şi a resurselor naturale”, potrivit proiectului de acum opt ani.

„Deocamdată astfel de declaraţii au rămas pur demagogice. Cu toate acestea, am încredere că preşedintele Iohannis va media un dialog structurat şi consistent între politicieni, autorităţi cu rol de reglementare şi management în educaţie pe de o parte, elevi, părinţi, mediul de afaceri şi societatea civilă (inclusiv organizaţiile neguvernamentale cu expertiză în domeniu şi care au fost ignorate până acum), pe de altă parte”, a spus Tincuţa Apăteanu, expert în Educaţie.

Pluralism şi toleranţă

Documentul mai arată că un alt obiectiv naţional important pentru securitatea ţării este „prevenirea reacţiilor şi tendinţelor radicale sau extremiste, prin respectarea pluralismului în societate şi cultivarea toleranţei la nivelul societăţii civile”.

Dezideratul este subliniat în contextul în care tot în domeniul educaţiei, un grup de ONG-uri susţinute de Romeo Moşoiu, consilier al ministrului Educaţiei, au transmis, în urmă cu două zile, o scrisoare deschisă în care îşi declară opoziţia faţă de introducerea în şcoli a unei discipline obligatorii de „Educaţiei pentru sănătate”, care ar putea include şi noţiuni de educaţie sexuală. În schimb, ONG-urile militează pentru promovarea în şcoli a abstinenţei sexuale până la căsătorie.

"Discursurile despre ‚homofobie’ nu-i ajută nici ele cu nimic, atât timp cât caută să normalizeze un comportament care, din punct de vedere medical şi moral, prezintă riscuri multiple şi majore. A promova diminuarea riscurilor e un lucru bun, dar eliminarea lor, prin educarea şi promovarea abstinenţei până la căsătorie, este cel mai bun lucru pentru sănătatea copiilor", se arată în scrisoarea deschisă. 

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite