Învăţământ la distanţă de pe iPad la universităţile britanice

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Studenţii au posibilitatea de a citi online cursurile şi totodată să între în contact cu profesorii    FOTO: Arhiva Adevărul
Studenţii au posibilitatea de a citi online cursurile şi totodată să între în contact cu profesorii    FOTO: Arhiva Adevărul

Tinerii din Marea Britanie care studiază la distanţă primesc iPad-uri pe care să îşi poată descărca lecţiile de oriunde s-ar afla. Măsura nu este oferită de toate universităţile britanice, dar la Leicester, spre exemplu, aceasta a fost implementată în urmă cu câteva luni, iar studenţii sunt foarte mulţumiţi şi până acum nu s-a pierdut niciun iPad.

Popularitatea smartphone-urilor este în continuă creştere , motiv pentru care universităţile doresc să răspundă cererii studenţilor de a accesa lecţiile predate prin intermediul noilor gadget-uri, scrie “The Guardian“.

Telefoanele mobile şi tabletele reprezintă o nouă modalitate flexibilă de studiu. Dispozitivele echipate cu camere de filmat, aparate de înregistrat, GPS, îi ajută pe studenţii să devină din utilizatori ai informaţiei, mici producători ai acesteia.

„Filmuleţele în temă sunt mult mai relevante pentru explicarea fenomenelor matematice sau ştiintifice complexe, mult mai utile decât pagini întregi de text“, a explicat Stuart Shuterland, manager al Universităţii Derby Online.

“Materialele care trebuie tipărite pentru cursuri  cântăresc foarte mult, de aceea a trebuit să venim cu o nouă metodă de a transporta toate informaţiile necesare. Învăţământul la distanţă a evoluat enorm cu ajutorul tehnologiei actuale, în prezent totul este mult mai dinamic şi interactiv “, a declarat Adrian Beck, şeful departamentului de crimonologie a Universităţii Leicester.

În ciuda îngrijorărilor celor care se ocupă de suportul tehnic şi de securitate al facultăţii, planul adoptat a mers fără probleme. De la început elevii au răspuns cu entuziasm, iar până în prezent nicio tabletă nu a fost pierdută sau furată. 

Aplicaţii pentru studenţi

Mediile virtuale sunt utilizate deja de cei care se ocupă cu învăţământul la distanţă. Studenţii au posibilitatea de a citi online cursurile şi totodată să între în contact cu profesorii.

Universitatea Open (OU) a lansat deja o aplicaţie numită “OU Anywhere“, pe care studenţii o pot folosi să descarce materialele nu numai pe tablet cât şi pe telefon. Astfel, pentru cei care lucrează cu normă înteagă în timpul facultăţii, noul mod de de accesare a  informaţei îi ajută enorm.

“Se pot documenta oricând, în timpul pauzei de masă, pe tren sau în momentele de linişte de la serviciu“, afirmă profesorul Mike Sharples, responsabil de educaţia tehnologică din cadrul Universităţii Open.

OU intenţioneză să extindă proiectul, astfel studenţii vor putea să îşi sune tutorii, să le adreseze întrebări, să îsi publice însemnările, să vadă căţi studenţi conectaţi citesc acelaşi material, ca mai apoi să pornească o conversaţie pe această temă.

Pe de altă parte specialiştii de la Universitatea din Leicester sunt de părere că telefonul mobil poate fi folosit pentru a învăţa materiale nu foarte mari şi într-un timp relativ scurt. Cu toate acestea se vehiculează că acest mod de a reţine informaţia este mai eficient decât cinci ore de studiu superficial în weekend.

EducațiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite