Interviurile Adevarul - Reviro: cum e înapoi în România după terminarea studiilor de Master în Olanda

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Razvan Bors - Interviurile Adevarul - Reviro

Răzvan, un tânăr simpatic şi ambiţios care s-a aventurat la un masterat în Olanda, la Universitatea din Amsterdam, pentru un program de Marketing de un an, după ce a absolvit ASE-ul, în Bucureşti, ne-a povestit într-un interviu cum şi-a îndeplinit un vis pe care îl avea încă din liceu, acela de a pleca să studieze în străinătate.

Ce te-a determinat să studiezi în străinătăte?

Răzvăn: „Mi-am dorit încă din liceu, însă din considerente financiare a fost mai convenabil să plec un an în loc de trei, cât ar fi trebuit pentru a completa o diplomă de licenţă. Când am plecat la masterat nu am plecat cu ideea de a rămâne acolo, ci îmi doream foarte mult o experienţă de studiu în străinătate şi de a deveni puţin mai independent de familie.”

Cum te raportai la piaţa muncii din România cât timp ai studiat în Olanda? Erai la curent cu oportunităţile de pe piaţă?

Răzvăn: „Nu pot spune că eram connectat la realitatea de business din ţară 100%, însă împresia generală pe care o aveam era că în Olanda puteam găsi internship-uri mai multe şi mai bine cotate, pe când în România nu am găsit o diversitate în ceea ce priveşte programele pentru absolvenţi. Însă m-am întors din considerente personale şi totodată fiindcă îmi era mai uşor să obţin în România un post prin care să devin independent financiar; aici sunt costuri mai mici de trai şi taxe mai mici în general.”

Descrie-ne puţin ce faci acum la locul de muncă.

Răzvăn: „Lucrez ca Marketing Trainee la o firmă importantă de FMCG din Bucureşti, într-o echipă restrânsă, lucru care îmi oferă o responsabilitate mai mare şi o oportunitate de a învăţa mai multe lucruri decât dacă aş fi fost într-o echipă mai mare. Mă ocup de toate materialele publicitare ce se regăsesc pe piaţă, de la un sticker de pe un produs până la un banner ce se regăseşte pe toată Sala Palatului.”

Simţi că aduci plus valoare la job prin abilităţile dobândite în urma experienţei internaţionale?

Răzvăn: „Ca şi soft skills, poate, fiindcă mă pot adapta cu mai mare uşurinţă unui mediu multicultural şi am învăţat cum să mă comport şi să mă adaptez într-un asemenea mediu, să socializez mai uşor şi să respect diferenţele culturale.”

Ce crezi că îţi oferă în plus oportunitatea din România comparat cu ce ai fi putut face în străinătate?

Răzvan: „Nu am lucrat în străinătate, însă în România mă simt mai confortabil din toate punctele de vedere: înţeleg cultura, vorbesc limba fluent, pe când în Olanda m-aş fi simţit puţin străin, oricât de bine aş fî reuşit să mă integrez în echipă şi să vorbesc olandeza. Ţine de nuanţe, de obiceiuri, de cultură unui loc, pe care nu le-aş fi stăpânit, iar în România acestea vin natural, de la sine şi asta mă face să mă simt mai liniştit şi să mă duc cu plăcere la locul de muncă.”

De Reviro unde ai auzit?

Răzvan: „Am participat în cadrul unui eveniment de carieră într-un workshop de Marketing şi acolo am întâlnit un prieten care mi-a povestit de Reviro. Am fost plăcut surprins când am intrat pe site fiindcă am regăsit poziţii interesante pe care le căutam în mod deosebit; aici mă refer la poziţiile de entry level în multinaţionale fiindcă îmi doream o poziţie care să mă provoace, un loc în care să învăţ cât mai multe lucruri şi să dobândesc experienţă, dar care să fie şi remunerat.

După ce am trimis aplicaţia prin platforma lor am primit email de la Ioana (recruiter) cu care am avut două interviuri şi un mic test. Interacţiunea cu Ioana a fost diferită faţă de un interviu clasic, deoarece discuţia a decurs mult mai pragmatic, iar întrebările puse erau foarte punctuale, astfel am simţit că aceasta încerca să înţeleagă ambiţiile mele şi să vorbim cât mai deschis cu putinţă.

Ceea ce mi-a plăcut foarte mult la ei a fost faptul că sunt o echipă tânără şi astfel am simţit că îmi înţeleg nevoile şi ceea ce îmi doresc mult mai bine. Şi de asemenea am interacţionat foarte uşor şi fără formalităţi, care uneori pot pune piedici în relaţionarea dintre candidat şi recruiter. Totul a mers uşor, rapid, am simţit că pot să pun orice întrebare şi să sun oricând am o problemă, iar această abordare chiar m-a făcut să am mai multă încredere în ceea ce fac.”


Ai mai recomanda Reviro şi altcuiva?

Răzvan: „Sigur că da! Am mai recomandat pentru că au o ofertă de job-uri foarte bune, sunt o echipă tânără care relaţionează cu noi, candidaţii, într-un mod direct şi diferit, iar ideea pe care o promovează răspunde în mod direct la o nevoie reală de informare a studenţilor cu experienţă internaţională care vor să se întoarcă în România şi sunt confuzi apropo de ce oportunităţi îi aşteaptă aici.”

Sursa: http://bit.ly/Reviro-Blog

Reconectarea cu România

O mare parte dintre cei care decid să se întoarcă acasă pentru a începe o carieră nu sunt conectaţi la realitatea de business şi sunt slab susţinuţi în a găsi joburile potrivite pentru ei.

Grupul EDUCATIVA, care trimite anual tineri la studii în străinătate, a observat această problemă recurentă. Ca soluţie, grupul a creat Reviro, un serviciu de recrutare care îşi propune să le faciliteze tinerilor români cu pregătire internaţională accesul la oportunităţi de carieră la companii din România. „Misiunea Reviro este de a conecta potenţialul tinerilor români cu pregătire internaţională la organizaţii din România care să le pună în valoare abilităţile dobândite la studii în cadrul universităţilor internaţionale”, spune Alexandru Ghiţă, preşedinte EDUCATIVA.

El explică modul în care activitatea Reviro completează scopul EDUCATIVA. „Din 2005 trimitem la şcoală în străinătate mii de oameni, prin târgurile de universităţi, prin EDMUNDO, serviciul nostru de consiliere. Însă miza nu a fost doar de a-i trimite în străinătate, ci a fost să-i şi aducem înapoi”, detaliază el.

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite