INTERVIU Alexandra Balahur-Dobrescu, cel mai bun student român în străinătate în 2011: ”Îmi pot valorifica abilităţile pentru matematică, fizică şi cele cinci limbi străine pe care le vorbesc”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Alexandra Balahur-Dobrescu   FOTO Arhivă personală
Alexandra Balahur-Dobrescu   FOTO Arhivă personală

În 2011, Liga Studenţilor Români în Străinătate a premiat-o pe Alexandra Balahur-Dobrescu (28 de ani) cu titlul de cel mai bun student român în străinătate, în prezent ea fiind cercetător post-doctoral la Joint Research Centre (JRC) al Comisiei Europene. Alexandra a absolvit Facultatea de Informatică din Iaşi, în 2007 şi în 2011 a primit titlul de Doctor European cu nota maximă (10).

A publicat peste 50 de lucrări, iar din 2010 este organizatorul principal al „Workshop on Computational Approaches to Subjectivity and Sentiment Analysis“ din cadrul celei mai importante conferinţe internaţionale în domeniul Procesării Limbajului Natural (NLP), aceasta fiind marea ei pasiune, în care poate să-şi folosească abilităţile pentru matematică, informatică şi cele cinci limbi străine.

Alexandra a lucrat ca cercetător şi a predat la diferite instituţii de învăţământ şi cercetare din Germania, Spania şi Italia. A ajuns la Comisia Europeană după un stagiu de şase luni în timp ce îşi făcea doctoratul la Universitatea din Alicante, în 2009, iar după ce a obţinut diploma de doctor spune că a avut de ales între trei burse: „Juan de la Cierva”, o bursă post-doctorală prestigioasă oferită de Ministerul Educaţiei spaniol, o poziţie de cercetător post-doctoral la New York University şi una la JRC (CE).

„În final am ales-o pe cea de la JRC, pentru nivelul înalt al cercetării care se face aici şi mediul foarte multicultural, competitiv şi foarte stimulativ“. 

”Adevărul” vă redă interviurile cu ultimii trei câştigători ai titlului LSRS de „Studentul Român al Anului din Străinătate”, în promoţiile 2009-2011

Cum ai ajuns să fii cercetător post-doctoral la European Comission Joint Research Centre? 

  

În timpul doctoratului, în 2009, am aplicat la un traineeship la Joint Research Centre şi, în urma unei competiţii de dosare şi a unui interviu, l-am primit. După cele 6 luni de traineeship la JRC, m-am întors la Universitatea din Alicante, continuând doctoratul în co-tutela cu JRC. După terminarea doctoratului în 2011, am aplicat pentru diferite poziţii de cercetător post-doctoral. După competii pe bază de CV şi interviuri, am primit bursa Juan de la Cierva, o bursă post-doctorală prestigioasă şi foarte competitivă oferită de Ministerul Educaţiei spaniol, o poziţie de cercetător post-doctoral la New York  University şi una la JRC. În final am ales-o pe cea de la JRC, pentru nivelul înalt al cercetării care se face aici şi mediul foarte multicultural, competitiv şi foarte stimulativ. 

De ce te-ai înscris la Gala studenţilor din străinătate? 

  

M-am înscris la competiţia LSRS pentru că am văzut în ea o şansă de a intra în contact cu alţi tineri ca mine, care au studiat şi au muncit pentru a-şi îndeplini un vis şi a-şi realiza potenţialul.  

  

Ce planuri de viitor ai? Vrei să te întorci în ţară sau să îţi urmezi drumul în străinătate? 

  

Depinde de oportunităţile pe care le voi avea la sfârşitul contractului de cercetător post-doctoral, peste 2 ani. 

Povesteşte-ne cum ai ajuns să fii una dintre cele mai bune studente românce din strănătate.  

  

Nu există niciun „secret” sau vreo „reţetă magică”.

Am participat de mică la olimpiade, la concursuri şi m-am străduit întotdeauna că ceea ce fac să fie nu doar bine, ci „extraordinar”. Sunt pasionată de domeniul în care lucrez - €“ Lingvistică Computaţională - şi cred că este unul în care îmi pot valorifica talentul şi toată muncă de până acum: abilităţile pentru matematică, informatică şi cele 5 limbi străine pe care le vorbesc.  

Sunt ferm convinsă că doar ajungând să găseşti ceea ce ţi se potriveşte cu adevărat, acel domeniu în care poţi lucra nu doar pentru a avea un job, ci realmente pentru că îţi place şi pentru că pui pasiune în el, poţi ajunge să realizezi lucruri importante. 

Cum a fost drumul tău academic până acum? 

  

Sunt o fire ambiţioasă şi am încercat, de mică, să ajung să fac cât mai bine ceea ce făceam. Am fost olimpică la matematică, la literatură şi la limbi străine. Am fost şefa de promoţie la liceu şi am intrat prin examen de admintere la universitate printre primii. În timpul stagiului Erasmus în Germania, am descoperit domeniul Inteligenţei Artificiale şi mi-am dat seamă că este domeniul în care mi-ar plăcea să lucrez toată viaţă şi în care aş putea să aduc contribuţii relevante. Evident, cu multă muncă, perseverenţă, curiozitate ştiinţifică şi, pot să spun, cunoştinţele pe care le-am dobândit pe tot parcursul educaţiei.   

  

Ce ai făcut de când ai câştigat marele premiu la Gala LSRS? 

  

Am continuat să lucrez şi să public rezultatele cercetării în articole în reviste şi  conferinţe de specialitate. Am organizat a treia ediţie a workshop-ului dedicat domeniului în care lucrez şi editez un număr special al unui jurnal cu cele mai bune articole de la acest eveniment.

Sunt revizor pentru mai multe jurnale de specialitate şi conferinţe în domeniu, am fost invitată să prezint rezultatele cercetării mele la diferite evenimente din domeniu şi să moderez discuţii despre temele în care lucrez. În plus, am fost membru în două comisii de doctorat  şi referent extern pentru încă 3. 

  

Ce sfat le-ai da tinerilor români care vor să exceleze în domeniul academic şi să îşi încerce norocul în străinătate? 

Muncă,  pasiune, ambiţie,  perseverenţă. Şi puţin noroc! 

Educație



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite