Înscrierile la universitate, pe ultima sută de metri. Topul celor mai căutate facultăți din România

0
Publicat:

Sunt ultimele zile de înscriere la facultate, iar tinerii se grăbesc să-și finalizeze și să-și depună dosarele de admitere. La Universitatea din București concurența este intensă, la cele mai căutate facultăți se bat și 25 de candidați pe un loc.

Cele mai căutate secții de la Facultatea de Limbi străine sunt Coreeană și Japoneză
25 de absolvenți se luptă pentru un loc la Facultatea de Limbi străine- Foto Arhivă

La admiterea la facultate 2024, se înregistrează o concurență acerbă la Facultățile de Limbi Străine, din cadrul Universității București, mai ales la secțiile de Coreeană și Japoneză, unde 25 de candidați se luptă pentru fiecare loc disponibil. La Facultatea de Psihologie, din cadrul Universității din București, se înregistrează un raport de 20 de candidați pe loc, iar la Marketing, 15 candidați se luptă pe un loc disponibil.

„Limbile mai neobișnuite, mai exotice, persană, japoneză, coreeană, mai puțin de circulație internațională, dar totuși căutate în rândul studenților. Cea mai mare concurență este la Limbi Moderne Aplicate cu 25 de candidați pe locurile de buget, Tehnologia Informației cu aproape 20 de candidați pe locurile de buget, Chimie Farmaceutică cu aproape 11 candidați, Ecologie și Protecția Mediului cu aproape 10 candidați și Psihologie și Științe Cognitive cu aproape 10”, a declarat Bogdan Oprea, purtător de cuvânt Universitatea din București, conform Observator.

Anul trecut, Facultatea de Psihologie a fost lider în preferințe, cu aproape 40 de candidați pe loc. Pe locul al doilea se situează programarea, cu cerere mare pentru Matematică-Informatică de la Universitatea din București, Automatică și Calculatoare de la Politehnică, și Cibernetică de la ASE.

„Am devenit un hub de IT în zona europeană și cred că lideri în zona est-europeană. Cea mai cautată secţie la noi e secţia de calculatoare, unde concurența depășește 15 pe loc. Salariile au devenit atractive, 5.000-10.000 de lei un tânăr student și după cerul este limita”, a precizat Mihnea Moisescu, decanul facultății de Automatică și Calculatoare.

Cele mai bune facultăți

Facultatea de Limbi și Literaturi Străine de la Universitatea din București continuă să fie una dintre cele mai căutate opțiuni de către absolvenți, alături de Psihologie, Drept și Matematică-Informatică. Universitatea a deschis înscrierile pentru peste 19.000 de locuri, iar numărul de candidați înscriși a ajuns deja la 30.000, potrivit TVR Info.

De obicei, ei se concentrează spre profesiile care au o deschidere clară pe piaţa muncii. Noi suntem bucuroşi că per total, conform analizelor, absolvenţii Universităţii din Bucureşti sunt cei mai bine plătiţi absolvenţi din România.”, a comentat prof. univ. dr Marin Preda, rectorul Universității București, potrivit sursei citate.

Întrebarea de pe buzele tinerilor care au data Bacalaureatul în acest an este „Ce facultate să aleg?”, iar decizia poate fi influențată de mai mulți factori. În timp ce unii aleg facultatea în funcție de salariul pe care l-ar obține lucrând în domeniul studiat, alții vor să învețe despre pasiunile lor.

Record de candidați se înregistrează și la Facultatea de Medicina din București, cu 3,7 candidați pe loc la Medicină Generală și 4,3 candidați la admiterea de la Facultatea de Stomatologie. Taxa anuală pentru studii la Medicină și Stomatologie este de 15.000 de lei.

Numărul candidaţilor este cel mai mare din ultimii ani. Credem că Universitatea noastră, pe lângă prestigiul pe care îl avea deja, a crescut în imagine, profesiile pe care le pregătim sunt profesii deosebit de atractive, angajabilitatea este mare, latura umană, latura de a fi în slujba celor din jur, de a avea grijă de sănătatea lor este un argument foarte important.”, a subliniat prof. univ. dr. Valentina Uivarosi, prorector UMF Carol Davila, potrivit Tvr Info.  

Bătaie pe locurile de la ASE

La Academia de Studii Economice din București, cu doar o zi și jumătate înainte de închiderea înscrierilor, 9.000 de absolvenți și-au depus deja dosarele. Cea mai mare competiție se înregistrează la Facultatea de Cibernetică, unde sunt peste 2.000 de candidați pentru 950 de locuri, și la Facultatea de Drept, cu 450 de candidați pentru doar 150 de locuri. În premieră, examenul de admitere se reia după mai bine de zece ani la Cibernetică, iar Facultatea de Drept introduce examenul de admitere pentru prima dată în istoria sa.

Ne dorim să nu mai pierdem pe parcurs atât de mulţi. Să îi selectăm din timp astfel încât să reducem acest grad de renunţare.”, a explicat rectorul ASE, prof. univ. dr. Nicolae Istudor.

Utilizarea unui calculator pentru medie admitere la facultate poate fi de ajutor pentru tinerii care doresc să își maximizeze șansele de succes. Alegerea corectă a unei facultăți potrivite poate influența semnificativ viitorul profesional al studenților.

Cu toate acestea, facultatea nu mai este o prioritate pentru mulți absolvenți de liceu. Anul trecut, 450.000 de studenți au început o facultate în România, comparativ cu aproape 538.000 în anul universitar anterior. România are cel mai mic procent din UE de persoane cu studii superioare, doar 17,4% în 2022, conform Eurostat.

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite