EXCLUSIV Ministerul Educaţiei a schimbat acordul-cadru cu editurile pentru noile manuale: vor reevaluări anuale şi noi licitaţii
0Ministerul Educaţiei a semnat joi seară, după aproape 8 ore, acordul-cadru cu editurile câştigătoare pentru noile manuale, mai puţin Abecedarul. Reprezentanţii editurilor susţin că acest acord-cadru a fost modificat faţă de varianta din caietul de licitaţii: ministerul vrea să mai poată organiza alte licitaţii în cei patru ani, cât e valabil documentul, şi să poată reevalua anual conţinutul cărţilor. Manualele vor ajunge pe bănci în noiembrie.
Acordul cadru pentru noile manuale şcolare de la clasele I şi a II-a desemnate câştigătoare în urma licitaţiei (română, clasa a II-a, matematică, clasele I şi a II-a, limba maghiară, clasa I şi limba engleză, clasa I) a fost semnat ieri de majoritatea editurilor, după discuţii care au durat aproape opt ore.
Editorii susţin că au ajuns la un numitor comun cu Ministerul Educaţiei, deşi oficialii au schimbat documentul faţă de varianta din caietul de licitaţii, iar în noiembrie, după alegeri, noile manuale ar urma să ajungă pe băncile elevilor.
„Nu a fost prevăzut un termen limită de livrare a manualelor în acest acord-cadru, e un document general, cum vom lucra în următorii patru ani, cât vom tipări manualele selectate şi aşa mai departe. Săptămâna viitoare ministerul va trimite în toate şcolile manualele pentru ca fiecare să decidă ce alege, abia apoi, în funcţie de comenzi, vor semna cu fiecare editură contracte de furnizare”, a explicat pentru adevarul.ro Cosmin Mălureanu, managerul de la Ascendia Design, unul dintre câştigătorii licitaţiei.
Acesta a mai spus că şcolile au termen până pe 20 octombrie să stabilească lista manualelor dorite, urmează două zile de centralizare a răspunsurilor din ţară (de la şcoli la inspectorate şi apoi la minister), iar pe 23 septembrie va fi dată comanda oficială.
Tipărire întârziată de campania electorală
”În două-trei săptămâni vom tipări manualele şi le vom livra inspectoratelor şcolare, adică după alegeri cel mai sigur, având în vedere că e campanie electorală şi sunt blocate tipografiile”, a declarat Mălureanu.
În ceea ce priveşte acordul-cadru, editorii spun însă că ministerul a venit joi cu alt document la semnat şi de aici discuţiile foarte lungi. Mai exact, ministerul ar fi introdus o clauză care îi permite să organizeze licitaţii pentru a completa până la şase lista de câştigători, în cazul în care se retrage cineva.
Manuale evaluate anual
De asemenea, oficialii vor să evalueze manualele în fiecare an şi să poată face schimbări, în condiţiile în care actualele manuale selectate sunt valabile patru ani, tocmai pentru a nu mai ajunge în şcoli cărţi editate şi cu peste 10 ani în urmă.
Mălureanu susţine însă că prevederea, aplicată într-un termen scurt, i-ar pune în dificultate, pentru că ar trebui refăcut tirajul, aşa că au agreat cu ministrul Educaţiei să facă pentru fiecare evaluare un protocol (dacă, ce şi când trebuie să facă schimbări), iar modificările să se aplice pentru anul următor.
Documentul semnat joi seară mai prevede şi obligaţii ale părţilor: editurile trebuie să livreze manualele exact la calitatea selectată, iar ministerul este obligat să le cumpere de la ei cu preţurile stabilite, nici mai mici, nici mai mari, a adăugat reprezentantul Ascendia.
Editorii au mai obţinut şi posibilitatea de a vedea exact cine le-a comandat cărţile, ce şcoli, în aşa fel încât să poată verifica dacă nu cumva comanda a fost schimbată pe traseu, la inspectoratele şcolare.
În ceea ce priveşte Abecedarul, zilele acestea Consiliul Naţional pentru Soluţionarea Contestaţiilor (CNSC) ar putea da un verdict în cazul reclamaţiei depuse de asociarea Humanitas şi Read Forward. „Este posibil să îl primim oricând, nu ştim încă nimic”, a spus Paul Balogh de la Read Forward, care a confirmat la rândul său negocierile acerbe de joi, din cauza schimbării acordului-cadru.
Viitoarele manuale, o nouă piatră de încercare
Editorii au mai spus că urmează să fie puse în dezbatere şi noile programe şcolare pentru clasele a III-a şi a IV-a şi speră să fie cât mai repede, în aşa fel încât să aibă timp să facă proiectele de manuale, să fie pregătiţi pentru o nouă licitaţie.
Uniunea Editorilor din România (UER) spune că speră ca Ministerul Educaţiei să fi învăţat din experienţa primei licitaţii pe manuale şcolare organizată după mai bine de 10 ani.
”Ministerul Educaţiei Naţionale ar trebui să tragă învăţăminte şi în privinţa calendarului de elaborare, evaluare şi achiziţie a manualelor, în sensul asigurării unui timp rezonabil (9-12 luni) pentru producţia proiectelor. Astfel, până la această dată nu există programe şcolare noi pentru clasele a III-a, a V-a, a IX-a şi, dacă ele nu vor fi dezbătute şi aprobate în regim de urgenţă, este posibil ca şi anul şcolar următor să fie marcat de lipsa manualelor”, a declarat Mihail Penescu, preşedintele UER.
Acesta atrage atenţia că i-au cerut de anul trecut ministrului Educaţiei ”o despărţire a achiziţiei manualelor tipărite de cele în variantă digitală, acestea din urmă prefigurându-se ca un lux financiar, logistic şi didactic pentru multe din unităţile şcolare”. ”În mod sigur, dacă ministerul educaţiei ar fi ascultat vocea specialiştilor în domeniu, n-ar fi ajuns în situaţia dezastruoasă de acum, ca nici până la această dată să nu aibă manuale pe băncile elevilor de clasa I”, se mai arată în comunicatul UER.
Manuale digitale publicate online
Cele mai multe din editurile care au fost declarate câştigătoare la licitaţia pentru noile manuale şcolare de la clasa I şi a II-a au publicat deja pe site-urile proprii variantele digitale ale cărţilor, în aşa fel încât învăţătorii să le vadă şi să ştie din ce au de ales.
Dascălii şi experţii susţin că aceste manuale digitale sunt interactive, au şi jocuri, dar le şi dezvoltă copiilor competenţe-cheie, cum ar fi gândirea critică.
Pe aceeaşi temă:
EXCLUSIV Cum arată Abecedarul care nu a mai ajuns la elevi
Toamna bobocilor fără Abecedar. Părinţii: „Este sub orice critică!“
FOTO Să ne aducem aminte: manualele de altădată
Elevii, cobaiul sistemului de educaţie: noul an şcolar începe fără Abecedar