Evaluare Națională 2024, ultimele recomandări. Sfaturile unei profesoare de Limba Română pentru absolvenții clasei a VIII-a

0
Publicat:

Examenul de Evaluare Națională 2024 a intrat în linie dreaptă: mai sunt doar trei zile până la prima probă, cea de Limba și Literatura română, iar profesorii vin cu ultimele recomandări și sfaturi. 

Pe 25 iunie începe proba la Limba și literatura română. Sursa foto: arhivă
Pe 25 iunie începe proba la Limba și literatura română. Sursa foto: arhivă

Marți, 25 iunie, ora 8.30. Elevii care susțin examenul de Evaluare Națională 2024 sunt așteptați să revină în bănci. Este momentul decisiv, pentru care s-au pregătit patru ani și de care depinde viitorul lor. Profesoara de Limba română Ruxandra Achim are pentru candidați câteva sfaturi de care elevii ar trebui să țină cont pentru reușita la examen. 

Elevii trebuie să aibă cu pix, ceas la mână și o sticlă cu apă

„În primul rând, elevii trebuie să aibă pregătite instrumentele de scris. Adică pix de culoare albastră, un creion pentru ciornă. Copiii ar trebui să aibă la ei o sticlă cu apă și un ceas de mână simplu, nu smart. În unele săli de examen nu există ceas de perete, iar elevii se ghidează după ceasul desenat pe tablă de profesorii asistenți. Dar nu le este mare ajutor căci nu vor ști niciodată cu exactitate cât timp mai au la dispoziție”, recomandă prof. Ruxandra Achim.

Copiii ar trebui să mănânce dimineața, acasă, ceva ușor de digerat. Examenele sunt mari consumatoare de energie, pot apărea crize glicemice și nimeni nu-și dorește asta. Ar ajuta chiar o bucățică de ciocolată pe care s-o consume acasă”, îi mai sfătuiește pe elevi profesoara. 

Evaluare Națională 2024. Atenție maximă la cerințe!

Odată ce au primit subiectele, elevii trebuie să citească cu foarte mare atenție textele, iar apoi cerințele. „Aici este cheia răspunsurilor corecte”, mai transmite dascălul. Apoi, pentru subiectele de redactare, profesoara recomandă elevilor să-și noteze una, două idei pe ciornă, înainte să scrie efectiv pe foaia de examen. „Ca să nu fie nevoiți să taie ulterior dacă și-au schimbat într-o mică sau mai mare măsură intenția de redactare. Adică, deși pare că ai pierdut trei minute ca să pui două idei pe ciornă, în realitate, ai câștigat timp prețios pentru partea de redactare”. 

De asemenea, candidații ar trebui să fie atenți și să nu facă confuzii. „Să nu confunde tema unui text cu valoare morală sau culturală. Să fie atenți dacă li se cere să compare un personaj sau o lucrare din Literatura română”. 

Elevii ar trebui să evite explicațiile vagi și generale. „Este fundamental să explice în amănunt pentru că astfel vor putea să demonstreze că un înțeles. Nu trebuie să folosească formulări generale. Toate trebuie să fie aplicate pe cerințe”. În privința compunerii, dascălul recomandă folosirea ciornei, dar nu pentru a scrie integral compunerea, ci pentru a face un plan de idei. „Câteva idei, măcar să știi în ce direcție urmează să-ți formulezi compunerea sunt foarte utile pentru că scriindu-le reflectezi mult mai profund asupra lor. O idee nescrisă pe hârtie se uită, în secunda următoare poate să zboare”. 

Enunțuri logice și corecte 

Pe partea de gramatică, la subiectul 1B, mai precizează dascălul, elevii trebuie să citească cu atenție cerințele și să verifice soluțiile pe care le notează pentru itemii unde au alegere multiplă. „Iar când vine vorba despre construcții cu enunțuri sau propoziții, ei trebuie, de asemenea, să fie foarte atenți și să respecte cerințele. De exemplu, li se poate cere să formuleze o propoziție, iar ei să facă un enunț de tip frază. Li se poate cere să facă un enunț negativ, iar ei să facă enunț afirmativ. Li se poate cere să facă o propoziție interogativă și ei să nu considere că e cazul să o formuleze ca atare.”

Enunțurile formulate trebuie să fie logice și corecte. Căci, chiar dacă respectă cerința cu privire la o anumită funcție sintactică, dacă enunțul nu este logic vor pierde puncte. De asemenea, mai spune profesoara,  dacă li se cere să transcrie propoziții din text, să nu uite să le transcrie cu ghilimele.

Evaluare Națională 2024. Cum controlăm emoțiile?

Dacă simt că s-au blocat sau că au intrat în panică, elevii ar trebui să știe cum să-și gestioneze emoțiile. „Să te lași pe spătarul scaunului, să respiri adânc, să bei o gură de apă, să încerci să te liniștești..apoi să revii asupra lucrării”, îi mai sfătuiește profesoara Ruxandra Achim pe elevi.

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite