Elevii primesc miere gratuită la şcoală. De când se aplică măsura

0
Publicat:
Ultima actualizare:
scolari

Elevii vor primi de anul viitor câte un borcan de miere în fiecare lună, a declarat Daniel Botanoiu, secretar de stat in Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Regionale (MADR). Mai exact, programul va deveni funcţional de la data de 1 ianuarie 2020, scopul fiind acela de a încuraja producţia naţională de miere.

Secretarul de stat a precizat că producţia naţională de miere va fi stimulată, în urma livrarii a 3.000 de tone către populaţia şcolară din Romania, conform portalinvatamant.ro. 

„Este important să ştim că din producţia naţională, 3.000 de tone se vor duce către populaţia din Romania şi îşi găseşte loc la copilul român care se deprinde cu un anumit mod de a-şi căuta ceea ce îi place. Un borcan de miere acordat lunar nu cred că este niciun efort prea mare, nici un consum suplimentar. Pe de altă parte, efortul făcut de Guvern a fost mare, pentru ca programul a trebuit sa fie bine pregatit, apicultorii trebuie pregătiţi foarte bine etc. Vrem să avem un program echilibrat şi să nu-l mai comentăm, pentru ca avem obiceiul acesta”, sustine Daniel Botanoiu, conform portalinvatamant.ro

Botanoiu consideră ca mierea va fi utilă mai ales pentru elevii din mediul rural: „Un copil din mediul rural poate să sară un gard şi să-şi ia un măr din pom, dar la borcanul de miere se uită ca la o icoană, pentru că nu are de unde să-l ia. Mierea este cel mai bun lucru care se poate întâmpla copiilor din mediul rural, pentru că nu au surse de energie, nu au surse de sănătate pe care să şi le ia din alimentaţie aşa cum există în mediul urban”, a spus Botanoiu, în conferinta de presa care a deschis ediţia de toamna a Târgului Naţional al Mierii, organizată pe platforma apicolă Baneasa.

Proiectul care prevede acordarea mierii elevilor a fost anunţat şi la sfârşitul anului 2018. Deşi măsura a fost reglementată prin lege, ulterior a fost dată o Ordonanta de Urgenţă care suspendă aplicarea ei.  

Atunci unii părinţi s-au arătat încântaţi de proiect, însă alţii l-au contestat şi au argumentat că mierea este un produs alergic sau ca nu este potrivita pentru a fi consumata la scoala.

Iniţiativa datează încă din 2006, doar ca ea nu a fost aplicată niciodată, din cauză că nicio institutie a statului nu a alocat banii necesari. Acum, însă, Ministerului Agriculturii declara că îşi asumă responsabilitatea alocarii banilor. 

EducațiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite