Elevii își cer drepturile. Cele mai importante solicitări din noul statut al școlarilor

0
Publicat:

Elevii solicită drepturi noi printr-un nou statut pe care l-au depus la Ministerul Educației. Printre acestea se numără dreptul la odihnă și timp liber, protecție pentru cei care sesizează nereguli în școli și le raportează, educație nediscriminatorie dar și o reglementare clară a temelor astfel încât acestea să vină în sprijinul copiilor și nu să fie date pentru evaluarea acestora. 

Elevii români cer drepturi mai multe. Sursa foto: arhivă
Elevii români cer drepturi mai multe. Sursa foto: arhivă

Majoritatea elevilor au afirmat că nu au suficient timp liber pentru activități recreative, culturale și sportive din cauza sarcinilor școlare exagerate care le sunt trasate în afara programului școlar. 

De asemenea, elevii au cerut autorităților să includă în noul statul dreptul de a primi un dispozitiv electronic cu acces la internet pentru învățământul online. Copiii au mai cerut acces nediscriminatoriu în școală în așa fel încât să poată folosi toate căile de acces (inclusiv ușile de intrare a profesorilor) și să nu li se mai încalce dreptul la educație pe motive precum întârzierile la ore sau lipsa unor semne distinctive. Printre acestea uniformele școlare, ecusoane, etc. 

Proiectul introduce o procedură pentru protecția elevilor care sesizează diverse nereguli în școală și le raportează. Aceștia cer să nu mai fie pedepsiți când semnalează nereguli și abuzuri din sistemul de învățământ. 

Elevii cer ca exmatricularea să se facă doar pentru infracțiuni și după luarea unor măsuri privative de libertate. 

Este adusă din nou în discuție tema a bullying-ului 

Gabriela Alexandrescu, președintele executiv „Salvați Copiii România” a transmis într-un comunicat de presă că „procesul de educație trebuie să pornească de la elev și nevoile lui de cunoaștere și dezvoltare fără a reduce învățarea la note și calificative.”

Proiectul prea și alte acte normative în care se regăsesc reglementările despre igiena care trebuie asigurată în școli , aduce în discuție tema bullying-ului și metodele de combatere a fenomenului. S-a pus problema inclusiv ca elevii să aibă dreptul să dea un feedback activității cadrelor didactice. 

O altă noutate ar fi dreptul de înființare a forumurilor elevilor la nivelul orașelor pentru prezentarea și dezbaterea problemelor locale ale elevilor.

Proiectul a fost realizat cu sprijinul „Salvați Copiii” prin participarea și consultarea asociațiilor reprezentative ale elevilor și consiliilor elevilor din țară. 

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite