Ecaterina Andronescu, despre schimbarea planurilor-cadru pentru liceeni, propusă de Pop: O mare greşeală. Nu poţi să ghilotinezi discipline de bază

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fostul ministru al Educaţiei Ecaterina Andronescu a declarat, la Adevărul Live, că propunerile de planuri-cadru ale şefului de la Învăţământ Liviu Pop, care printre altele vizează diminuarea numărului de ore de Fizică, respectiv de Tehnologia Informaţiei şi Limbi Străine, reprezintă o mare greşeală.

Senatorul PSD a criticat noile propuneri de planu-cadru pentru liceu, argumentând că nu poţi să ghilotinezi materii de bază şi să le înlocuieşti cu discipline ce ar trebui să regăsească în zona extracurriculară.

„Este o mare greşeală. Voi propune colegilor din Comisia de Învăţământ să ne întâlnim în ultima săptămâna din ianuarie cu ministrul Educaţiei şi să avem o discuţie aplicată despre aceste planuri-cadru. Trebuie ridicată problema unor discipline esenţiale. Am introdus Informatica în ciclul gimnazial de aproape 17 ani. De altfel, a crescut industria IT. Nu avem de ce să nu recunoaştem acest lucru. Avem şi facultăţi mai dezvoltate din zona asta de electronică şi de calculatoare. Nu ne putem bate joc de pregătirea elevilor din liceu“, a afirmat Ecaterina Andronescu

Oficialul a mai afirmat că ,,nu poţi să ghilotinezi  pur şi simplu programul disciplinei de Fizică şi să o înlocuieşti cu altceva. Poţi să faci educaţie complementară. Poţi să faci educaţia artistică prin ceea ce înseamnă educaţia extracurriculară. Nu poţi să înlocuieşti o disciplină de bază cum este Fizica sau Chimia cu lucruri care nu ne duc în sus, ci ne coboară pe această scară a valorilor“, a completat senatorul PSD.

Fostul ministru al Educaţiei a criticat şi scoaterea celei de a doua limbi străine din trunchiul comun de discipline. „Trăim într-o lume globalizată. Eu vin din domeniul Ştiinţelor Exacte însă nu am cum să spun că Limbile Străine nu reprezintă un domeniu esenţial. Suntem o ţară situată în Europa. Este important să ştim să comunicăm cu cetăţenii din celelalte ţări“.

Andronescu a mai spus că la discuţiile cu ministrul Educaţiei Liviu Pop va aborda şi problema planurilor-cadru pentru gimnaziu. „Cred că este momentul să vorbim şi despre corecturi la planul-cadru din ciclul gimnazial. Să revenim la ce a fost. Reuşisem într-unul din mandatele mele să aducem planul-cadru al învăţământului gimnazial la 25 de ore pe săptămână. Gândiţi-vă că în clasa a V-a sunt copii care au 10-11 ani. Acum s-a ridicat la 30, chiar 32 de ore pe săptămână. Nu trebuie să încărcăm exagerat copilul pentru că o asemenea abordare îl va determina să se îndepărteze de şcoală.

Ministerul Educaţiei vrea să elimine − la profil Real − o oră de Fizică deşi aceasta este materie de Bac. Aceeaşi soartă ar urma să o aibă şi TIC (Tehnologia Informaţiei şi Comunicării). La clasa a XI-a, tot profilul Real, specializarea Matematică-Informatică, a doua limbă modernă nu va mai fi prinsă în trunchiul comun, apărând posibilitatea alegerii între o oră şi trei ore de discipline opţionale. Acelasi lucru se întâmplă şi la clasa a XII-a. În schimb, elevii vor face Educaţia vizuală, la clasele a IX-a şi a X-a, respectiv Educaţie artistică la clasele a XI-a şi a XII-a. Se introduc orele de Consiliere şi Opţionale la care elevii vor putea studia Biologie marină/Ecosisteme marine, Geologie, Apa şi viaţa sau Animaţie.

EducațiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite