Doi profesori din Iaşi oferă gratuit meditaţii pentru elevii care vor să devină medici. Cum a început totul
0Doi profesori din Iaşi, soţ şi soţie, ajută zeci de liceeni să-şi împlinească visul de a deveni medici. Cei doi dascăli ajută elevii cu posibilităţi financiare reduse în fiecare sfârşit de săptămână. Rezultatele celor doi profesori sunt remarcabile şi zeci de elevi au reuşit, până acum, să fie admişi la facultatea de medicină.
Mircea şi Niţa Nedea predau biologia la două licee renumite din Iaşi, Colegiul Costache Negruzzi, respectiv Colegiul Mihai Eminescu. Cei doi profesori, soţ şi soţie, s-au gândit, acum opt ani, să pună bazele unui proiect prin care să ofere sprijin tinerilor fără posibilităţ financiare de a-şi împlini visul de a deveni medici. Drept urmare, au început să ofere meditaţii gratuite. Dintre cei 111 elevi pregătiţi de soţii Nedea, 87 au fost admişi la facultăţi de medicină din ţară. Dintre cei din urmă, 25 sunt deja medici rezidenţi. Iar acum a venit rândul unei grupe noi, informează digi24.ro.
„Am aceleaşi emoţii, emoţii care sunt create, sunt sigură, de această bucurie pe care o avem pentru că am ajutat pe cineva, am fost la îndemâna copilului atunci când a avut nevoie”, recunoaşte, emoţionată, profesoara de biologie Niţa Nedea.
Anul acesta, 23 de elevi din Iaşi, dar şi din Vaslui şi Neamţ, vor beneficia în fiecare sâmbătă de pregătire la biologie, dar şi la fizică şi chimie pentru că între timp şi alţi dascăli din Iaşi s-au alăturat proiectului.
Copiii meditaţi de cei doi profesori provin din familii fără posibilităţi financiare şi nu îşi permit să plătească meditaţiile. Pentru ei, efortul financiar ar fi unul covârşitor, o şedinţă de pregătire ajungând şi la 100 de lei.
„Copiii sunt extraordinar de fericiţi când intră. Înseamnă că noi am putut să salvăm suflete de la necunoaştere. Este necesară pregătire suplimentară deoarece Ministerul Educaţiei şi cercetării n-a alocat disciplinei Biologie decât o oră. Materia este de cel puţin două ore dacă nu de cel puţin trei ore pe săptămână” transmite profesorul de bilogie, Mircea Nedea.
Adina este acum în anul 6 la Facultatea de Medicină Generală din Iaşi. Nu ar fi reuşit să îşi împlinească visul dacă nu ar fi avut parte de ajutor. „Recunosc cu mâna pe inimă că fără dumnealor şi fără acest proiect eu nu aş fi fost studentă la Medicină. Poate că nu aş fi fost deloc studentă, dar asta este o altă poveste. Sunt foarte inimoşi, sunt nişte oameni excepţionali, pe care rar îi mai întâlneşti în ziua de azi.”, îţi aminteşte fosta elevă.
Cei 23 de elevi selectaţi în proiectul de anul acesta al soţilor Niţa şi Mircea Nedea vor da o serie de teste în luna care urmează. Doar cei care vor reuşi să ia note mai mari de 6 vor beneficia în continuare de pregătire gratuită.