Directoarea Şcolii 10 din Capitală, suspendată de inspectoratul şcolar. Decizia de suspendare a învăţătoarei, lăsată la mâna conducerii şcolii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Directoarea şcolii nr. 10 din Capitală va fi suspendată, din 13 ianuarie, după scandalul din ultimele zile vizând învăţătoarea filmată de părinţi în timp ce le cerea bani de Crăciun. Şcoala va decide vineri o eventuală suspendare, însă părinţii nu o mai vor la catedră. În această seară, mama denunţătoare a fost chemată la Poliţie, unde a declarat că i s-a spus să-şi mute copilul la altă şcoală pentru că învăţătoarea nu poate fi înlăturată.

UPDATE: Mama care a înregistrat-o pe învăţătoarea Dana Blându când le cerea părinţilor bani pentru cadouri a declarat, joi, după ce a fost audiată de poliţişti, că atunci când s-a adresat secretariatului şcolii i s-a spus că învăţătoarea nu poate fi înlăturată şi să-şi ducă copilul la altă şcoală, potrivit Mediafax.

La ieşirea de la Secţia 6 de Poliţie, unde s-a prezentat joi pentru a fi audiată în cazul învăţătoarei Dana Blându de la Şcoala nr. 10 din Capitală, femeia le-a spus jurnaliştilor că a predat înregistrările ce conţin discuţiile în care învăţătoarea le cere părinţilor bani de cadouri de Crăciun.

Ea a precizat că a luat decizia să dea presei înregistrarea, făcută într-o şedinţă cu părinţii, după ce iniţial s-a adresat secretariatului. 

"Mi s-a spus că doamna nu poate fi înlăturată, că este o personalitate, să-mi mut eu copilul", a spus femeia.
De la începutul anului şcolar, mama a plătit 500 de lei pentru achiziţionarea de rechizite, mobilier şi alte bunuri care ţin de activitatea şcolară, precum şi pentru cadouri de Crăciun, potrivit spuselor acesteia.

La întrebările jurnaliştilor, femeia a mai precizat că ştie că părinţii unor copii nu au dat aceşti bani, dar nu ştie dacă aceşti copii au fost defavorizaţi.

Întrebată dacă învăţătoarea le-ar fi impus părinţilor să-şi înscrie copiii la after school-ul ei, femeia a răspuns negativ, menţionând însă că învăţătoarea a sugerat că alte after school-uri ar fi proaste.

Ea le-a mai declarat jurnaliştilor că poliţiştii au fost interesaţi doar de aspectul material al acestei chestiuni, şi nu şi de jignirile adresate de cadrul didactic părinţilor.

UPDATE: Părinţii din comitetul de părinţi au fost chemaţi la o şedinţă la Şcoala 10 din Capitală, pentru a discuta despre punctul de vedere vizavi de scandalul din şcoala unde învaţă copiii lor. Aceştia au declarat la ieşire că nu susţin astfel de practici, evidenţiate în cadrul înregistrărilor făcute publice, şi că oferă susţinere totală mamei care a denunţat-o pe învăţătoarea Dana Blându. 

UPDATE: Doi dintre părinţii elevilor de la clasa învăţătoarei Dana Blându au dat declaraţii la Poliţie, joi, din proprie iniţiativă, unul dintre aceştia afirmând, la ieşire, că de la începutul anului de învăţământ în curs a dat 600 de lei la şcoală, însă învăţătoarea nu ar fi cerut bani în mod direct, scrie Mediafax.

El a mai spus că a venit la Secţia 6 să dea o declaraţie în calitate de martor şi că nu poate oferi detalii despre informaţiile comunicate poliţiştilor, după ce aceştia i-au atras atenţia că ancheta este în desfăşurare.

Părintele a spus, totuşi, la ieşirea din secţia din Poliţie, că învăţătoarea nu a cerut niciodată bani în mod direct, însă părinţilor li s-ar fi sugerat că sunt lipsuri în şcoală.

Acelaşi părinte a precizat că, de la începutul anului de învăţământ 2013-2014, a dat la şcoală 600 de lei.

El a spus că, în opinia sa, părinţii nu au ce să-i reproşeze învăţătoarei în plan profesional, însă se simt profund jigniţi de atitudinea acesteia privind strângerea de bani.

La Secţia 6 a venit joi, tot din proprie iniţiativă, şi femeia care a filmat discuţia între părinţi şi învăţătoarea acuzată că le-a cerut părinţilor bani pentru cadourile de sărbători.

Şi mama denunţătoare s-a prezentat la Secţia 6 şi a dat declaraţii la ieşirea de la discuţiile cu poliţiştii, susţinând că a povestit tot ce se întâmpla în clasa fetiţei şi sumele care le-ar fi fost cerute de învăţătoare.

Ea a spus că de la începutul anului ar fi dat în jur de 500 de lei, bani ceruţi pentru repararea sau achiziţionarea de mobilier în clasă, însă nu au nicio certitudine privind cheltuirea corectă a acestor bani de către învăţătoare.

UPDATE: Avocatul părinţilor, Cristian Mineran, ne-a explicat că aceştia au cerut ca învăţătoarea să nu mai predea la clasa copiilor lor. „În cazul acesta, pentru ca învăţătoarea să nu mai predea la clasă, se poate lua o sancţiune administrativă, suspendarea.  Se pot aplica şi alte sancţiuni cum ar fi mustrarea”, a exemplificat avocatul. De asemenea, el a mai spus că părinţii nu doresc să depună plângere penală împotriva învăţătoarei având în vedere că există deja o plângere penală făcută de ISMB.  „Părinţii nu o consideră un cadru didactic rău, însă atitudinea ei în acest caz i-a deranjat”, a mai spus Mineran.

Învăţătoare va fi audiată din nou în această seară, iar mama care a denunţat-o a fost chemată la Poliţie, potrivit Digi 24.

UPDATE: Inspectoratul Şcolar Bucureşti a  stabilit ca decizia privind o eventuală suspendare a învăţătoarei Dana Blându să fie luată de conducerea Şcolii 10, în condiţiile în care directoarea instituţiei va fi suspendată începând din 13 ianuarie. Până atunci, conducerea şcolii va trebui să ia propria decizie privind dascălul acuzat că strângea bani de la părinţi, dascăl care va rămâne la catedră în continuare.

Inspectorul şcolar general al Capitalei, Constantin Trăistaru, a anunţat, joi, că o decizie în cazul învăţătoarei de la Şcoala 10 va fi luată după hotărârea Consiliului de Administraţie al unităţii de învăţământ, acesta urmând să se întrunească vineri.

"Referitor la cadrul didactic implicat (Dana Blându - n..r), aşteptăm hotărârea Consiliului de Administraţie al unităţii angajatoare", a declarat, joi, şeful Inspectoratului Şcolar al Municipiului Bucureşti (ISMB), Constantin Trăistaru, într-o conferinţă de presă.

Anchetă condusă de directoarea suspendată

Trăistaru a confirmat, pe de altă parte, că ISMB i-a suspendat contractul de detaşare pe funcţie a directoarei de la Şcoala nr. 10 din Bucureşti, după ce aceasta formulase o solicitare în acest sens.

Inspectorul general a precizat că directoarea Camelia Fercu va prezida şedinţa CA de vineri, mandatul ei la conducerea şcolii urmând să se încheie luni, 13 ianuarie.

Constantin Trăistaru a mai spus că ISMB va monitoriza instituţiile de învăţământ cu privire la eventuale acte de corupţie. De asemenea, vor fi organziate întâlniri cu directorii unităţilor de învăţământ, pentru a discuta aspecte legate de corupţie, şi va fi elaborat un plan de măsuri pentru combatarea acesteia.

Nicio decizie privind învăţătoarea

Purtătorul de cuvânt al ISMB, inspectorul Marian Banu, a explicat pentru adevarul.ro că ”inspectoratul nu se poate atinge de niciun fir de păr al învăţătoarei”, motivând lipsa unei eventuale propuneri de suspendare a dascălului. 

”Noi nu avem dreptul potrivit legii să luăm vreo decizie vizavi de un cadru didactic sau să intervenim în ancheta consiliului de administraţie al şcolii, noi am luat decizia legată de director, care este în coordonarea noastră. În rest, monitorizăm ancheta şcolii şi putem să le cerem să respecte legislaţia în cazul în care apar probleme, altfel, nu putem să luăm nicio decizie noi referitoare la învăţătoare, nu ne permite legea, riscăm să fim daţi în judecată”, a explicat Banu.

UPDATE: Fostul ministru al Educaţiei Ecaterina Andronescu susţine că această situaţie privind sancţionarea învăţătoarei trebuia rezolvată mult mai repede de către conducerea şcolii din Capitală. ”Directoarea trebuia să ia măsuri imediat după apariţia înregistrării”, a declarat Andronescu la Realitatea TV.

UPDATE: Contractul de detaşare a directoarei Şcolii nr. 10 din Capitală a fost suspendat de Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti (ISMB), joi, chiar în ziua când ar urma să fie cunoscute rezultatele anchetei făcute de ISMB în cazul învăţătoarei acuzate că cerea cadouri de la părinţii elevilor.

Decizia de suspendare ar putea intra în vigoare abia din 13 ianuarie.

Surse din cadrul Şcolii nr. 10 au declarat, pentru Mediafax, că inspectoratul ar fi luat hotărârea de a suspenda contractul prin care Camelia Fercu era detaşată ca director la această unitate de învăţământ, la o zi după ce ministrul Educaţiei, Remus Pricopie, declara, în contextul anchetei de la Şcoala 10, că fondul clasei poate exista doar ca iniţiativă a părinţilor şi este ilegal dacă este gestionat de şcoală, prin învăţătoare, profesori sau director.

UPDATE: ”Atât directoarea generală, cât şi cea adjunctă au spus încă de acum două zile că vor să-şi dea demisia, când au văzut ce amploare a luat cazul învăţătoarei filmate în timp ce le cerea părinţilor bani în plus pentru cadourile de Crăciun. Au vrut să se separe de practica acestei învăţătoare, e un gest onorabil din partea lor”, a declarat pentru adevarul.ro unul din părinţii de la Şcoala 10 ”Maria Rosetti” din Capitală.

La ora 13.30-13.40, inspectorul şcolar general al Inspectoratului Bucureşti (ISMB), Constantin Trăistaru, va anunţa rezultatele anchetei în cazul învăţătoarei Dana Blându, urmând ca vineri să prezinte şi şcoala propriul raport şi să ia practic o decizie privind suspendarea sau nu a învăţătoarei.


Fondul clasei poate exista doar ca iniţiativă a părinţilor şi este ilegal dacă este gestionat de şcoală, prin învăţătoare, profesori sau director, a declarat, miercuri seară, ministrul Educaţiei, Remus Pricopie.

Ministrul a făcut aceste precizări miercuri seară, la TVR, în contextul anchetei declanşate în cazul învăţătoarei de la Şcoala nr. 10 din Bucureşti care este acuzată că cerea cadouri de la părinţii elevilor, potrivit Mediafax

Pricopie a mai spus că el, în calitate de părinte, nu a contribuit cu bani la şcoală, dar au fost organizate activităţi cum ar fi curăţenia în clasă, iniţiate şi gestionate financiar de părinţi.

Ministrul Educaţiei a adăugat că fondul clasei cerut şi gestionat de reprezentanţi ai şcolii poate avea chiar şi încadrare penală.

Codul Muncii, modificat pentru eliminarea dascălilor corupţi

Întrebat de ce nu sunt suspendaţi de la catedră profesorii cercetaţi sau chiar condamnaţi, Remus Pricopie a explicat că, pentru acest demers, sunt necesari "mai mulţi paşi", în conformitate cu Codul Muncii.

Legat de această problemă, ministrul Educaţiei a anunţat, cu acelaşi prilej, că instituţia pe care o conduce va solicita modificări la Codul Muncii, a căror adoptare ţine însă de Parlament.

Pricopie a mai anunţat că rezultatele anchetelor făcute de Inspectoratul Şcolar al Capitalei şi de Şcoala 10 în cazul învăţătoarei Dana Blându de la această unitate de învăţământ vor fi cunoscute joi şi, respectiv, vineri.

Învăţătoarea ”abonată” la banii părinţilor, într-o nouă înregistrare

Părinţii au scos la iveală o nouă înregistrare în care învăţătoarea Dana Blându, de la Şcoala 10 din Capitală, îi face "săraci sau nesimţiţi", nemulţumită că au îndrăznit să ofere doar câte o ciocolată şi o cafea personalului din şcoală. Aceste detalii au apărut într-o nouă înregistrare obţinută de Realitatea TV.

Cum a decurs discuţia despre ciocolată şi cafea:

”Învăţătoare: O cafea din aia şi o ciocolată daţi? Nu, eu nu ştiu dacă sunteţi săraci sau sunteţi nesimţiţi, pe bune. Ca şi clasă. Zi, măi, cum o să te poţi duce, măi, la bibliotecară şi la secretară cu o cafea şi o ciocolată? Doamne...
Părinte: Nu, că mai sunt...
Învăţătoare: Unde mai sunt?
Părinte: Trebuie să fie nişte coşuri, probabil mai vin cu ele mâine...
Învăţătoare: Nu, eu cred că coşurile alea sunt...
Părinte: Nu, alea sunt pentru bodyguarzi.
Învăţătoare: N-are cum...
Părinte: Şi astea sunt pentru femeile de serviciu...
Învăţătoare: Nu...
Părinte: Vă spun sigur...
Învăţătoare: Nu te cred. Aş vrea să fie aşa.
(...)
Învăţătoare: Măi, clasa ta a dat Savon la... că am văzut nişte pungi...
Altă învăţătoare: Particular. O mămică din clasa mea a dat, atât. Dar în mod normal ar trebui să dea toată clasa.”

Învăţătoarea şi părinţii, văzuţi ca ”sabotorii” sistemului balcanic al şpăgii

”Învăţătoare: Cine are putere, care din voi aveţi putere să vă duceţi la clasă cu o cafea şi o ciocolată... cu un cadou de 5 lei? Eu vreau doar să ştiu cine se duce? Vreau să-mi spuneţi un nume în plen la şedinţă să văd şi eu cine comentează şi cine efectiv sabotează evenimentul... Eu nu ştiu cine are curaj să se ducă cu un asemenea cadou.
Părinte: Eu.
Învăţătoare: Te duci tu?
Părinte: N-am o problemă. Cu toate că eu sincer să vă spun, mi se pare un pic...
Învăţătoare: Aşa. Ia zi, ce ţi se pare?
Părinte: Un pic exagerat.
Învăţătoare: Adică ce? De ce exagerat?
Părinte: Prea multe persoane...
Învăţătoare: Stai şi uită-te la mine. Este o poveste... Ai putere să te lupţi cu un vânt, cu un sistem, cu o orientare? Eu la asta te întreb?
(...)
Părinte: Şi am mai vorbit şi cu alte clase şi cred că suntem singurii care onorăm toate femeile de serviciu, toţi bodyguarzii, tot personalul...
Învăţătoare: Eu nu cred. Mai găseşti o altă clasă care nu a dat cadouri? Că eu nu am văzut decât...
Părinte: Nu am stat să fac cercetări...
Învăţătoare: Eu nu am văzut decât cadourile care merg cu sticle de whisky si cu cozonaci Panettone. Asta este şcoala de fiţe, da?”, se arată în înregistrarea audio.

De asemenea, părinţii s-au plâns din nou că învăţătoarea Blându le-a cerut să-şi înscrie copiii la cele două centre ale propriului afterschool, din nordul Capitalei şi fiindcă a fost refuzată, s-a înfuriat.

"Am fost mustrată individual, chiar şi la şedinţă am fost mustraţi toţi. Doamna ne stia si adresele, chiar traseul, stia clar ca din zona in care locuim treceam exact pe langa acel afterschool si ne-ar fi fost mai usor sa il ducem la afterschool-ul dumneaei. Noi nu am fost receptivi si tocmai de aceea am fost chiar mustrati si a spus ca o sa o ia personal", a povestit mama unui copil, citată de Realitatea TV.

Primele rezultate, aşteptate joi

Inspectorii şcolari din Bucureşti au anunţat că joi vor propune şcolii sancţionarea Danei Blându, învăţătoarea de la Şcoala 10 „Maria Rosetti”, filmată de părinţi în timp ce îşi arăta nemulţumirea vizavi de sumele strânse pentru cadourile de Craciun ale profesorilor.

Potrivit legii, sancţiunile pleacă de la mustrare şi pot ajunge până la desfacerea contractului de muncă, dar decizia va fi a consiliului de administraţie a şcolii. Surse oficiale vorbesc deja de o posibilă suspendare de la catedră. În paralel, procurorii le-a trimis poliţiştilor pentru a declanşa cercetările plângerea penală depusă de inspectorat pe numele învăţătoarei.

Caz sesizat de Crăciun

Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti s-a autosesizat, la sfârşitul anului trecut, în cazul unei învăţătoare de la Şcoala nr. 10, care ar fi cerut părinţilor bani pentru cadourile ce urmau să fie date de sărbători unor angajaţi ai unităţii.

O comisie a Inspectoratului Şcolar a ajuns, luni dimineaţă, la Şcoala nr. 10 din Capitală unde o învăţătoare este acuzată că ar fi cerut bani părinţilor pentru cadouri de Crăciun. Ancheta în acest caz a fost declanşată după ce în mass-media a apărut o înregistrare video de la o şedinţă cu părinţii în care aceasta se arată indignată de sumele mici strânse de părinţi pentru cadourile de Crăciun, care ar fi trebuit să ajungă la angajaţii şcolii.

Ei vor verifica ”în ansamblu dacă există astfel de politici de colectare a fondurilor pentru sărbătorile de Crăciun la nivelul întregii şcoli”, a declarat pentru adevarul.ro inspectorul Martian Banu, purtător de cuvânt la ISMB.

Învăţătoarea, anchetată şi de consiliul de administraţie al şcolii

Acesta a explicat că ”cercetarea principală”, legată de faptele surprinse de părinţi cu o cameră ascunsă, în care o învăţătoare le cerea acestora mai mulţi bani pentru cadourile de Crăciun, este de competenţa comisiei stabilite de consiliul de administraţie al şcolii, comisie care începe tot luni ancheta.

Ştefan Pacearcă, inspector scolar pentru învăţământul primar, a declarat că reprezentanţii Inspectoratului vor avea discuţii cu învăţătoarea Dana Blându, cu colegii acesteia şi cu directoarele şcolii, dar şi cu părinţii elevilor. El a precizat că, deocamdată, nimeni nu a fost suspendat.


ANCHETĂ Învăţătoarea „abonată” la banii părinţilor riscă suspendarea

Autorităţile sunt aşteptate joi să decidă dacă învăţătoarea de la Şcoala 10 din Capitală, acuzată că ar fi cerut bani de Crăciun pentru personalul şcolii, mai rămâne în sistem.

Ancheta de la Şcoala 10 continuă. Avocata învăţătoarei: înregistrarea a fost scoasă din context, discuţia era despre ambalajul „micilor” atenţii de Crăciun

Ancheta de la Şcoala 10 „Maria Rosetti” din Capitală, unde o învăţătoare le-a pretins părinţilor bani mai mulţi pentru cadourile de Crăciun ale personalului, continuă. Miercuri, avocata învăţătoarei Dana Blându a declarat că plângerea părinţilor pentru care este anchetată aceasta nu a avut legătură cu scandalul darurilor şi că învăţătoarea chiar s-ar fi oferit să le plătească acestora contravaloarea „micilor” atenţii.

VIDEO Colegii învăţătoarei care a cerut bani părinţilor pentru cadouri de Crăciun sunt audiaţi de o comisie a Inspectoratului Şcolar Bucureşti

O comisie a Inspectoratului Şcolar a ajuns, luni dimineaţă, la Şcoala nr. 10 din Capitală unde o învăţătoare este acuzată că ar fi cerut bani părinţilor pentru cadouri de Crăciun. Ancheta în acest caz a fost declanşată după ce în mass-media a apărut o înregistrare video de la o şedinţă cu părinţii în care aceasta se arată indignată de sumele mici strânse de părinţi pentru cadourile de Crăciun, care ar fi trebuit să ajungă la angajaţii şcolii.

Inspectorul şcolar: Învăţătoarea care le-a cerut părinţilor bani pentru cadouri ar putea fi dată afară din învăţământ. A fost sesizat Parchetul

Directoarea Şcolii Generale Nr. 10 „Maria Rosetti” din Capitală s-a prezentat luni dimineaţă la sediul Inspectoratului Şcolar al Municipiului Bucureşti (ISMB) pentru a fi audiată. Săptămâna viitoare urmează ca învăţătoarea care a pretins bani de la părinţi pentru cadourile de Crăciun să fie audiată în cadrul anchetei demarate de ISMB şi dacă este găsită vinovată, ar putea fi exclusă din învăţământ. Până atunci a fost sesizat Parchetul.

VIDEO Anchetă la Şcoala 10 din Capitală. O învăţătoare este acuzată de părinţi că cere sute de lei pentru cadouri: e un „sistem românesc, balcanic, de stat”

Reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Bucureşti au demarat o anchetă după ce o învăţătoare de la şcoala nr. 10 „Maria Rosetti” din Capitală ar fi fost filmată de părinţi în timp ce le cerea acestora bani mai mulţi pentru cadourile oferite de Sărbători, dar şi pentru personalul din şcoală, cerându-le să se alinieze „sistemului românesc, balcanic, de stat” al şpăgii.

VIDEO Suntem ce facem. Ce fac învăţătorii de Crăciun?

Filmuleţul apărut pe TV-uri şi internet, o înregistrare pe ascuns a ce se întâmplă într-o şcoală de frunte a Bucureştiului, ne dă fiori. Ăştia suntem noi, românii? Aşa de jos am ajuns, învăţători, directori, să cerşim ca la uşa cortului de la părinţi, cadouri şi bani de sărbători?

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite