Ce mâncare vor primi elevii din 1000 de unități de învățământ prin programul „Masa sănătoasă” în școli

0
Publicat:

Programul național „Masă Sănătoasă” în școli a fost aprobat ieri în ședința de Guvern și urmează să fie implementat în 1.000 de unități de învățământ. Vorbim despre o continuarea programului „Masa caldă” care a readus anul trecut copiii în bănci și a prevenit în multe zone din țară abandonul școlar.

Elevii defavorizați din 1.000 de școli vor beneficia de o masă  sănătoasă. Sursa foto: arhivă
Elevii defavorizați din 1.000 de școli vor beneficia de o masă sănătoasă. Sursa foto: arhivă

Premierul Marcel Ciolacu a declarat că „aprobăm cadrul necesar pentru continuarea programului național „Masă Sănătoasă” în școli și în acest an. Masa caldă s-a dovedit esențială în reducerea abandonului școlar în zonele unde programul a fost aplicat. De aceea ținta noastră este să creștem de la 450 de unități de învățământ la 1.000 numărul școlilor unde să oferim acest suport alimentar copiilor”.

Concret, până în acest an, elevii din 450 de școli de pe întreg teritoriul țării au beneficiat de programul „Masă caldă”. Însă, autoritățile vor să extindă această măsură la o scară mult mai largă, în așa fel încât să beneficieze de acest ajutor cât mai mulți elevi. Vorbim despre copii care se află în zone defavorizate, acolo unde se înregistrează un nivel de trai scăzut și un grad mare al abandonului școlar.

Cum se va derula programul național „Masă sănătoasă” în școli

Programul se va derula în trei variante diferite. Prima constă într-o masă caldă, preparată în școlile în care există cantină cu aviz de funcționare, dar și un spațiu adecvat de servire a mesei. A doua constă într-o masă caldă furnizată în regim de catering. Pentru această variantă vor trebui să opteze unitățile de învățământ în care nu există cantină. A treia variantă: elevilor li se va oferi un pachet alimentar, în cazul nu este posibilă asigurarea unei mese calde. Totul, în limita a 15 lei pentru fiecare beneficiar.

Selecția școlilor se va face de către inspectoratele școlare pe baza anumitor criterii iar lista va fi aprobată în termen de 30 de zile. Sunt prevăzute și o serie de reguli astfel încât prepararea alimentelor să se încadreze cu adevărat în categoria „masă sănătoasă”. În primul rând, este interzisă folosirea de aditivi, conservanți sau potențiatori de gust, iar sarea iodată nu trebuie să conțină antiaglomeranți. Ceapa nu va fi prăjită, ci doar înăbușită, iar servirea de ouă ochiuri sau tocături prăjite nu va fi permisă. Vor fi evitate și mâncărurile care solicită un efort digestiv puternic sau care au efect excitant ori a căror combinaţie produce efecte digestive nefavorabile.

Programul „Masa caldă” a readus copiii în bănci

Școlile care au participat anul trecut la programul „Masa caldă” vor fi incluse din start în noul program „Masă sănătoasă”. Este și cazul unităților de învățământ din comuna Scărișoara, județul Alba, acolo unde învață aproape 140 de elevi. Directorul școlii, Ovidiu Vasile Cioara,  a declarat pentru „Adevărul” că programul de anul trecut s-a dovedit a fi de un real succes din punctul de vedere al abandonului școlar în rândul elevilor. „Masa caldă ne-a ajutat să aducem mai mulți copii pe băncile școlii. Noi avem o importantă comunitate de elevi rromi și programul ne-a fost de mare folos. Mai exact, avem un procent undeva la 60%. Programul a contribuit mult la îmbunătățirea frecvenței acestor elevi care au început să vină în număr mai mare la școală. Sunt copii dintr-un mediu defavorizat iar masa caldă i-a ajutat mult. Copiii așteptau cu mare nerăbdare..comunitatea a fost foarte mulțumită”.

Dacă în școala din comuna Scărișoara a fost servită masă caldă, în școlile din satele aparținătoare au fost livrate pachete alimentare sub forma unor sandvisuri și fruct. „Alimentele s-au livrat printr-o firmă de catering, iar copiii au servit masa în sala de clasă”, a mai precizat directorul. Acesta se așteaptă ca programul „Masa sănătoasă” care va fi implementat anul acesta să fie cel puțin la fel de bine primit în rândul elevilor.

Proiectul, pus în dezbatere publică de Ministerul Educației în luna decembrie a anului trecut, ar fi trebuit implementat încă de la 1 ianuarie 2024, însă nu s-a întâmplat. Mai mult decât atât, nici măcar acum, după aprobare, nu se știe exact când va demara. În forma în care a intrat în ședința de Guvern apare doar că se va derula pe perioada desfășurării cursurilor școlare din anul 2024.

Ce alimente și mâncăruri vor fi incluse în meniu

Printre mâncărurile care vor fi servite elevilor se numără: ciorbă de legume, supă de pui cu legume, ciorbă de văcuţă cu legume, legume cu piept de pui la grătar, mâncare de mazăre cu piept de pui, pilaf cu legume şi ficăţei de pui, piure de morcov cu grătar de pui, piure de cartofi, salată cu piept de curcan, mâncare de varză dulce cu friptură la cuptor, ghiveci de legume cu pui, orez cu legume şi pui la tavă, sufleu de broccoli cu brânză, dar și sandwich cu unt, şuncă, caşcaval şi legume, cu roşii, castravete, salată sau sandwich cu piept de pui la grătar, pulpă de pui dezosată la grătar cu legume crude precum gogoşar, varză, morcov.

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite