Bacalaureat 2024, sesiunea din toamnă. Totul despre proba la Română care începe luni, 19 august
0Elevii care nu s-au prezentat sau nu au obținut notă de trecere la examenul de Bacalaureat organizat în vară susțin în această perioadă sesiunea din toamnă. Luni, 19 august, emoțiile vor fi foarte mari căci urmează prima probă scrisă, cea la Limba și literatura română.
O săptămână de foc! Asta vor trăi peste 33.600 de elevi, cel mai mic număr din ultimii 20 de ani, care s-au înscris în a doua sesiune a Bacalaureatului din acest an.
Bacalaureat 2024, sesiunea din toamnă. Organizarea probelor scrise
Luni, 19 august, are loc prima probă scrisă, cea la Limba și literatura română. Examenul va începe la ora 9.00, iar elevii vor putea intra în sălile de clasă până la ora 8.30. Timpul de redactare a subiectelor pentru fiecare probă scrisă este de 180 de minute și se calculează imediat după distribuirea, către candidați, a subiectelor. Timpul de redactare se poate prelungi, cu maximum două ore, numai în cazul candidaților pentru care s-a aprobat această solicitare, în baza prevederilor Procedurii nr. 33576/31.10.2022 cu privire la asigurarea condiţiilor de egalizare a şanselor pentru elevii cu deficienţe de vedere, deficienţe de auz şi tulburări de neurodezvoltare.
Reguli în sala de examen
Nu este permis accesul candidaţilor în sălile de examen cu manuale, dicţionare, notiţe, însemnări etc., care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor, şi nici cu telefoane mobile sau cu orice mijloc electronic de calcul/comunicare. Încălcarea dispoziţiilor privind introducerea de materiale interzise în sălile de examen duce la eliminarea candidatului, indiferent dacă respectivele materiale au fost sau nu au fost utilizate.
Ce presupune corectarea digitalizată
Lucrările scrise vor fi scanate în fața candidaților și încărcate pe o platformă unde profesorii le vor corecta online. Această metodă a fost introdusă pentru a spori transparența și corectitudinea procesului de evaluare. Odată introduse în aplicație, lucrările sunt distribuie aleatoriu către doi profesori evaluatori care le corectează tot digital. Nota finală este media aritmetică cu două zecimale, fără rotunjire a notelor acordate și calculată de aplicația informatică de pe platformă. Dacă diferența între cele două note este mai mare de un punct, lucrarea este transmisă automat și aleatoriu către alți doi evaluatori. Apoi, se calculează din nou media finală ținând cont doar de evaluarea ultimilor doi profesori.
Condiții pentru a promova Bacalaureatul
Un candidat este declarat promovat la examenul național de Bacalaureat dacă îndeplinește, simultan, următoarele condiţii: a susţinut probele de evaluare a competenţelor, a susţinut toate probele scrise, a fost notat cu minimum 5 la fiecare dintre acestea și a obținut, în final, cel puţin media 6. Rata de promovare a examenului de Bacalaureat 2024, prima sesiune (iunie-iulie 2024), a fost de 78,2%.
Bacalaureat 2024, sesiunea din toamnă. Calendarul probelor scrise
19 august: Limba și literatura română – proba E.a)
20 august: Proba obligatorie a profilului – proba E.c)
21 august: Proba la alegere a profilului și specializării – proba E.d)
22 august:: Limba și literatura maternă – proba E.b)
Afișarea primelor rezultate va avea loc în data de 26 august (până la ora 12:00), iar contestațiile se pot depune în intervalul orar 12:00 – 18:00, în aceeași zi. Rezultatele finale vor fi comunicate în data de 30 august, conform Ministerului Educației.