„Când vezi copilul din fața ta cu adevărat, ca pe un om, lucrurile se schimbă”. Despre Mentalitatea deschisă în educație

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Implicarea părinților, alături de profesori și copii, în procesul de modernizare a predării în școli este esențială. Obiectivul devine componenta importantă în viitoarele programe ale SuperTeach.

Conferinta Sart cu Impact Sursa foto SuperTeach

Peste 450 de profesori transilvăneni au discutat despre ”Start cu Impact” în educație, la Conferința SuperTeach Sibiu

Asociația SuperTeach își deschide porțile către părinți, pentru a întregi triunghiul educației „copil – părinte – profesor”, au anunțat reprezentanții Asociației.   

Liderii comunității SuperTeach Sibiu, profesorii Andreea Farca și Niculina Găină, invită dascălii din Transilvania să participe la cele trei grupe de curs acreditat de Mentalitate Deschisă în Educație, organizate la Sibiu în această toamnă. 

Angajamentul a fost luat alături de cei peste 450 profesori prezenți offline și online la prima conferință SuperTeach din acest an școlar, care a avut loc sâmbătă, 30 septembrie, la Sibiu, sub tema ”Start cu Impact”.

Reuniți în inima Transilvaniei, la Filarmonica de Stat din Sibiu, dascăli din Sibiu, Timișoara, Târgu Mureș, Oradea, Brașov și din alte județe, alături de facilitatori de mentalitate deschisă în educație și invitați inspiraționali din România și din străinătate au discutat despre provocările, nevoile și obiectivele școlii românești la acest început de an.

Deoarece una dintre nevoi și totodată provocări o reprezintă implicarea părinților în creșterea școlii românești, Conferința SuperTeach Sibiu a marcat extinderea platformei SuperTeach de la o comunitate a profesorilor cu mentalitate deschisă în educație (outward mindset) la un proiect ce își propune modernizarea școlii prin implicarea părinților, alături de copii și profesori.

Despre puterea lui ”împreună” și despre ”un început de an școlar în armonie” a vorbit la evenimentul de sâmbătă Teodora Simion, director al Școlii Ciugud și facilitator de Mentalitate Deschisă în Educație:

”Noi, la Ciugud, reușim să facem atât de multe lucruri bune în școală și în comunitate pentru că suntem împreună și ne sprijinim unii pe ceilalți. După părerea mea rețeta a succesului este cea a mentalității deschise, când reușești să îl vezi pe cel din fața ta ca pe o persoană, nu ca pe un obiect. Când te uiți la copilașul din fața ta și îl vezi cu adevărat, cum este el, cu problemele și visurile lui, atunci lucrurile se schimbă, credeți-mă”.

Despre încredere și impactul mentalității deschise în transformarea unei școli a vorbit și Stephen Cooke, profesor de matematică și director la BlackPool Academy UK, cu o experiență de peste 20 de ani în educație.

”Cum construim o cultură școlară bazată pe încredere și de ce avem nevoie de încredere într-o instituție de educație? Pentru că doar atunci când există încredere, avem și rezultate pozitive”, a spus invitatul britanic. Stephen Cooke a mărturisit că în urmă cu mai mulți ani, în școala sa avea ”un sistem de a pedepsi elevii pentru că întârziau sau pentru că vorbeau în timpul orelor. Credeam că așa trebuie făcut, doar că cifrele de la final de lună arătau dublarea numărului de copii care întârziau sau nu erau disciplinați. Transformarea școlii a venit odată cu momentul în care am înțeles că eu, ca director, sunt parte a problemei și am început să lucrez la asta. Încrederea nu este despre a fi de acord cu ceilalți, ci despre onestitate”.

La rândul ei, Cristina Gheorghe, co-fondator SuperTeach, a punctat faptul că ceea ce ne transformă cu adevărat sunt momentele memorabile din viața noastră, nu ceea ce se întâmplă de la sine, oferind exemple concrete prin care profesorii pot crea contexte și momente definitorii pentru copiii cu care interacționează.

”Trebuie să învățăm copiii să îndrăznească să își transforme viața, să știe că depinde de ei și nu de cei din preajmă să se întâmple anumite lucruri”, a subliniat antreprenorul.

Prezent pe scena Conferinței SuperTeach Sibiu, Părintele Constantin Necula a vorbit despre nevoia de a depolitiza educația, de a fi oameni înainte de orice și de a privi cu atenție fenomenul bullying-ului, care a luat amploare în școli, inclusiv la adresa profesorilor.

”Nu dați vina pe ceilalți sau pe sistem, amintiți-vă că sistemul suntem noi”, i-a îndemnat co-fondatorul SuperTeach pe profesori.

Co-fondator al Asociației SuperTeach, antreprenorul Dragoș Anastasiu, a subliniat nevoia mediului de business de a se implica în reformarea educației:

 ”La nivel național avem încă un mediu de afaceri care spune școlii și profesorilor <<este treaba voastră să ne dați copii pregătiți>>. Nu este chiar așa, este treaba tuturor, iar mediul de afaceri trebuie să sa implice mai mult”. Anastasiu a salutat susținerea de care se bucură profesorii sibieni din partea antreprenorilor locali, parte din echipa RBL Sibiu fiind prezentă chiar la conferința profesorilor pentru a-i asigura de sprijin. ”Vă așteptăm oricând cu idei și propuneri pentru educație, dragi profesori”, a fost mesajul lui Daniel Cîrstea, liderul RBL Sibiu. 

Odată cu Conferința de la Sibiu, SuperTeach a lansat și calendarul evenimentelor din această toamnă:

5 octombrie, ora 17.00 – Lansarea ediției a II-a a Revistei ,,Practici cu Mentalitate Deschisă în Educație" și a Programului Educațional ,,Practici cu Mentalitate Deschisă în Educație" 2023-2024. Evenimentul este dedicat celor peste 1000 de absolvenți ai cursului de Mentalitate Deschisă în Educație.

16 octombrie 2023, ora 18.30 – GALA SuperTeach. Pentru prima dată pe scena Teatrului Național București, triunghiul educației „copil – părinte – profesor” va juca rolul actorului principal în educație. SuperTeach pune în lumina reflectoarelor elevi, dascăli și părinți cu Mentalitate Deschisă care au dovedit că se poate face și o altfel de școală în România. Detalii și bilete disponibile la www.superteach.ro/vino-la-gala-superteach/

18 noiembrie 2023, ora 9.30 - Conferința Internațională SuperTeach București, la care sunt așteptați peste 1000 de profesori, elevi și părinți, detaliile de înregistrare urmând să fie disponibiule curând pe www.superteach.ro  

9 decembrie 2023, ora 9.30 - Conferința Internațională SuperTeach Bacău, detaliile de înregistrare urmând să fie disponibiule curând pe www.superteach.ro

Despre Asociația SuperTeach

SuperTeach este un proiect inițiat de antreprenori în sprijinul profesorilor și al sistemului de educație preuniversitar.  Misiunea proiectului SuperTeach este ca profesorii să descopere și să dezvolte măreția din fiecare copil. Acest lucru este realizat prin programul „Mentalitatea Deschisă în Educație”, creat de liderul global în schimbare de mentalitate, Arbinger Institute, USA.

Asociația SuperTeach acționează pe 4 direcții:

Conferințe: În cei patru ani de activitate, au avut loc 52 conferințe în marile orașe ale țării sau online. Zeci de speakeri, elite, specialiști în educație și antreprenoriat au inspirat peste 30.000 de profesori și educatori, promovând principii și instrumente ale unei mentalități deschise în educație aplicate la clasă.

Traininguri: 1000 de profesori SuperTeach selectați dintre participanții la conferințele SuperTeach au absolvit programul de formare „Mentalitate Deschisă în Educație”, realizat în România de Institutul Dezvoltării Personale. Ne propunem să ajungem la peste 20.000 de profesori absolvenți ai programului.

Comunități: În prezent, SuperTeach dezvoltă comunități locale în 26 județe cu ajutorul celor 51 de facilitatori ai programului MDE și o Platformă Digitală de conținut educativ pentru toți profesorii interesați să evolueze în spiritul nevoilor societății actuale.

Școli SuperTeach: În octombrie 2021, Școala nr. 28 ”Dan Barbilian” din Constanța a devenit prima instituție de stat din România în care, în acest moment, este implementat un amplu proiect de schimbare de mentalitate. Pe 2 martie 2022, a fost demarată intervenția și la Școala “Ștefan cel Mare” din Galați, iar proiectul va fi replicat în mai multe în instituții de învățământ din țară.

Celor 4 co-fondatori ai proiectului - Felix Tătaru (inițiator), Dragoș Anastasiu, Cristina Gheorghe și Alexandru Ghiță - li s-au alăturat încă din primul an (2017) și Felix Pătrășcanu, Andy Szekely și Părintele Constantin Necula. Asociația SuperTeach este rezultatul parteneriatului dintre Romanian Business Leaders (RBL), Institutul Dezvoltării Personale (IDP) și Grupul Educativa.

Mai multe detalii despre SuperTeach pot fi regăsite pe site-ul oficial și pe pagina de Facebook a asociației. Profesorii pot găsi resurse utile și pe grupul de Facebook SuperTeach.

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite