Bacalaureat 2024, sesiunea de toamnă. Azi are loc proba de competențe digitale. Structura subiectelor
0Examenul de Bacalaureat 2024, sesiunea de toamnă, continuă astăzi cu proba de competente digitale. Iată cum se desfășoară examenul și ce trebuie să știe elevii.

Evaluarea competentelor digitale se face conform baremului de evaluare și de notare pe baza răspunsurilor furnizate de fiecare candidat pe foaia de examen, precum și a produselor software obținute de acesta conform cerințelor din subiecte.
Structura examenului la proba de competnțe digitale
Subiectul are următoarea structură:
Fișa A – cu conexiune funcțională la Internet, cu durata de 15 minute;
Fișa B – după întreruperea conexiunii la Internet, cu durata de 75 minute.
Timpul de lucru efectiv al probei este de 90 de minute, din momentul în care toți candidații din sală au primit subiectele. Pentru rezolvarea fișei A se alocă 15 minute, dar în situații excepționale (de exemplu întreruperi temporare ale accesului la internet) timpul de lucru efectiv se poate prelungi până la 30 de minute, caz în care se prelungește corespunzător și timpul total alocat probei. Pentru rezolvarea fișei B se alocă 75 de minute. Candidații care refuză sa rezolve subiectele propuse se consideră că nu au susținut Proba D. Documentele de examen sunt colectate de la elevi cel târziu la încheierea timpului de lucru alocat și cel mai devreme după 30 de minute de la începerea probei.
Bacalaureat 2024, sesiunea de toamnă. Notarea la proba de competențe digitale
Fiecare profesor examinator acordă un punctaj exprimat printr-un număr întreg cuprins între 0 și 100. Punctajul final al fiecărui candidat se calculează ca medie aritmetică a punctajelor celor doi examinatori, rotunjită la cel mai apropiat întreg. În cazul unei fracțiuni de 0,50 puncte, rotunjirea se face în favoarea candidatului, la numărul întreg imediat superior.
Cum se stabilește nivelul de competență
În funcție de punctajul final obținut, se stabilește nivelul de competență digitală a candidatului, după cum urmează:
0-30 de puncte — utilizator începător;
31-55 de puncte — utilizator de nivel mediu;
56-74 de puncte — utilizator avansat;
75-100 de puncte — utilizator experimentat.
Punctajele totale acordate de cei doi profesori examinatori, punctajul final precum și nivelul de competență digitală obținute se scriu pe foaia de examen a fiecărui candidat.
Punctajul final precum și nivelul de competență digitală se scriu pe certificatul de competențe digitale al fiecărui candidat.
Nivelul de competență digitală obținut se scrie pe versoul diplomei de bacalaureat a fiecărui candidat.
Bacalaureat 2024, sesiunea de toamnă. Calendarul următoarelor probe
- 13 – 14 august 2024: Evaluarea competențelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională – proba C
- 19 august 2024: Limba și literatura română – proba E.a) – proba scrisă
- 20 august 2024: Proba obligatorie a profilului – proba E.c) – proba scrisă
- 21 august 2024: Proba la alegere a profilului și specializării – proba E.d) – proba scrisă
- 22 august 2024: Limba și literatura maternă – proba E.b) – proba scrisă
Primele rezultate vor fi publicate luni, 26 august, conform calendarului de la Ministerul Educației, până la ora 12. În aceeași zi, de la 12 la ora 18, pot fi depuse contestațiile, la centrele de examen, în format fizic sau online la adresa de mail indicată de fiecare liceu organizator de examen în parte.
Între 27 și 29 august are loc rezolvarea contestațiilor, iar pe 30 august, vineri, se afișează online pe bacalaureat.edu.ro rezultatele finale.