Programa la Limba și literatura romană de la Bacalaureat 2024

0
Publicat:

Șapte zile îi mai despart pe absolvenții clasei a XII-a de cel mai important examen din viața lor: Bacalaureatul. Elevii de liceu se află pe ultima sută de metri cu pregătirile. Acum este momentul pentru recapitularea materiei și rezolvarea testelor de antrenament, mai ales că Ministerul Educației a publicat programa examenelor. 

Prima probă a Bacalaureatului începe pe 17 iunie. Sursab foto: arhivă
Prima probă a Bacalaureatului începe pe 17 iunie. Sursab foto: arhivă

Programa la Limba și literatura română Bacalaureat 2024 vine cu o serie de cerințe care trebuie bifate. Iată ce trebuie să știe candidații!

Programa limba și literatura română Bacalaureat 2024. Competențe de evaluat

Examenul de Bacalaureat începe pe 17 iunie, cu proba la Limba și literatura română, oral. Pe 1 iulie elevii vor susține examenul scris. 

Absolvenții de liceu vor trece prin mai multe testări. În primul rând, ei trebuie să demonstreze că utilizează corect și adecvat limba română în diferite situații de comunicare. Asta înseamnă că fiecare elev va fi notat în funcție de cum se exprimă în monolog și dialog, cum gândește și formulează ideile. Comunicarea trebuie să fie corectă, efficientă, personalizată și adaptată unor situații diverse. Elevul trebuie să cunoască regulile de bază ale monologului și ale dialogului. La proba scrisă elevii, pentru a primi o notă de absolvire, trebuie să stăpânească tehnicile de redactare, de la reguli generale până la ortografie și punctuație.  

Elevii trebuie să stăpânească particularitățile și funcțiile stilistice ale limbii române dar și să înțeleagă sensul unui mesaj transmis. 

În ceea ce privește analiza textelor literare pe care le-au avut de studiat, absolvenții trebuie să poată identifica genurile literare, să poată analiza personajele, să le poată caracteriza și integra în diferite specii epice: basm, cult, nuvelă, roman. Copiii ar putea fi trecuți prin textul dramatic și poetic acolo unde li s-ar putea cere să identifice componente de structură și de limbaj specifice. 

Absolvenții de liceu trebuie să fie capabili să pună în context textele studiate prin raportarea la epocă sau la curente literare. De asemenea, va fi punctat modul în care vor argumenta în scris și oral, modul în care își vor exprima opiniile în diverse situații. Vor fi apreciate modul de construire a unui text argumentativ, dar și logica și coerența mesajului exprimat. 

Programa limba și literatura română bacalaureat 2024. Conținut

La Literatură, elevii au avut de studiat cel puțin un text din opera a 17 autori: Mihai Eminescu, Ion Creangă, I.L. Caragiale, Titu Maiorescu, Ioan Slavici, G. Bacovia, Lucian Blaga, Tudor Arghezi, Ion Barbu, Mihail Sadoveanu, Liviu Rebreanu, Camil Petrescu, G. Călinescu, E. Lovinescu, Marin Preda și Nichita Stănescu. 

La Limbă și comunicare elevii trebuie să fie capabili să aplice normele ortografice, ortoepice, de punctuație, morfosintactice și folosirea adecvată a unităților lexico-semantice. Absolvenții vor fi notați în funcție de nivelul de stăpânire al următorilor termeni: neologisme, hiat, diftong, triftong, cacofonia, tonul, pauza și intonația. Copiii vor trebui să știe ce sunt erorile semantice, relații semantice dar și care este sensul cuvintelor în context. De asemenea, absolvenții de liceu vor trebui să stăpânească elementele de acord gramatical, pluralul substantivelor, articularea acestora dar și elementele de relație precum prepoziții, conjuncții, adverbe relative etc.

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite