BAC-ul de toamnă, a doua șansa pentru mii de elevi din România. Calendarul examenului
0Sesiunea de toamnă a examenului de Bacalaureat 2024 a început, joi. Mii de absolvenți de liceu s-au întors în băncile școlii pentru a susține prima probă, la evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română – proba A.
Conform Ministerul Educației, peste 33.600 de candidați s-au înscris la examenul de Bacalaureat 2024, sesiunea de toamnă. Dintre aceștia, aproape două treimi (65,47%) sunt din promoția curentă.
„Conform datelor furnizate de inspectoratele școlare județene, din totalul celor înscriși, peste 22.000 de candidați provin din promoția anului 2024, în timp ce peste 11.500 de candidați privind din promoțiile anterioare”, arată instituția Ministerul.
Competențele de evaluare a comunicării în limba română, proba orală, se vor susține joi, dar și vineri, 9 august, zi dedicată și competențelor de evaluare a comunicării în limba maternă, proba orală.
Calendarul Bacalaureatului de toamnă:
-8-9 august - evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română;
-9 august - evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă;
-12 august - evaluarea competenţelor digitale;
-13 - 14 august evaluarea competenţelor lingvistice într-o limbă de circulaţie internaţională.
-19 august - proba scrisă la Limba şi literatura română - proba E.a);
-20 august - proba obligatorie a profilului - proba E.c),
-21 august - proba la alegere a profilului şi specializării - proba E.d).
-22 august - proba la Limba şi literatura maternă - proba E.b).
-26 august - rezultatele la probele scrise până la ora 12.00. Cei nemulţumiţi vor putea depune contestaţii în intervalul orar 12,00 - 18,00.
-27 şi 29 august - soluționarea contestațiilor
-30 august - afișarea rezultatelor finale.
Toate sălile de examen au în dotare camere funcționale de supraveghere video și audio.
„Nu este permis accesul candidaţilor în sălile de examen cu manuale, dicţionare, notiţe, însemnări etc., care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor, şi nici cu telefoane mobile sau cu orice mijloc electronic de calcul/comunicare. Încălcarea dispoziţiilor privind introducerea de materiale interzise în sălile de examen duce la eliminarea candidatului, indiferent dacă respectivele materiale au fost sau nu au fost utilizate”, mai precizează Ministerul Educației.
Un candidat este declarat promovat la examenul național de Bacalaureat dacă îndeplinește, simultan, următoarele condiţii: a susţinut probele de evaluare a competenţelor, a susţinut toate probele scrise, a fost notat cu minimum 5 la fiecare dintre acestea și a obținut, în final, cel puţin media 6.